24
Sri, Srp
Typography

Sav materijal i sama stranica autorski su rad te je kopiranje sadržaja dozvoljeno isključivo uz navođenje ove stranice kao izvora informacije. Stranica je optimizirana za Mozila Firefox internet preglednik. Gledanje s nekim drugim preglednikom može (ali uglavnom neće) prouzročiti da se neke stvari ne otvore dobro.

 

VIJESTI

 

KALENDAR VESLAČKIH NATJECANJA U 2012. GODINI 10.01.2012.

Kalendar veslačkih natjecanja u 2012. godini.

 

NOVA BITKA ZA JARUNSKI SPORT 09.01.2012.

NOVA BITKA ZA JARUNSKI SPORT; TAJNIK VSZ-a NEĆE POSUSTATI NI U 2012.

Šuk: Kao što ne može biti karting na Plesu, tako ni jet-ski na Jarunu

ZAGREB

Kada je na prosinačkoj skupštini Zagrebačkog športskog saveza za govornicu stupio tajnik Veslačkog saveza Zagreba, Srećko Šuk, među nazočnim skupštinarima uslijedio je zaključak kako slijedi nova «runda» borbe za RŠC Jarun. Ništa čudno, budući da se tajnik VSZ-a prometnuo u jednog od najžešćih pobornika očuvanja - zubom vremena i ljudskog nemara – prilično devastirane vodene saportske oaze na Jarunu. A nakon (de)instalacije ski-lifta, zdrave sportske snage na Jarunu zapljusnuo je val novog «privatno-poslovnog avanturizma» – jet ski.

Srećko Šuk, koji se – narodski rečeno - za RŠC Jarun bori kao vuk, i na početku 2012. godine obećava bespoštednu borbu, a budući da je čak i u božićno-novogodišnjem ozračju bio pripravan govoriti o jarunskoj problematici, zaslužio je blagdanski «odmor» te mu do dvostrukog skijaškog spektakla na Sljemenu nismo spominjali ništa što u sebi sadrži «famozno troslovlje» - ski.

- Već 25 godina, dakle, od Univerzijade 1987., na Jarunu se ništa nije ulagalo, niti obnavljalo, samo se devastira. Ključni problem je u tome što veslački centar ne postoji u obliku kakav je bio za Univerzijadu. Ne samo da nije u funkciji, nego je i dodatno zastario te pretvoren u druge svrhe. U svemu tome najveća je žalost što nadležna tijela ne razumiju stvarno stanje ili nemaju volje pomoći. Jer da razumiju i žele nam pomoći, ne bi se, primjerice, u veslačkoj zgradi nalazio trim-kabinet u svrhu sportske rekreacije, niti bi se na vodenim površinama Jaruna pod krinkom sporta uspijevale progurati razne aktivnosti koje teže isključivo komercijalizaciji – pojasnio je bit jarunske problematike Šuk.

*Iz Šukovih prijašnjih istupa nije teško zaključiti da spomenuto nerazumijevanje dolazi iz Zagrebačkog holdinga...

- Mi smo na Jarunu bili prije Holdinga, dakle, prije nego što je utemeljen. Veslači i kajakaši, kao glavni korisnici, bez utjecaja su na upravljanje, a Zagrebački holding preko RŠC Jarun pokušava rješavati svoje probleme – i to na štetu sporta. Da bi ispali uspješni u očima javnosti holdingaši dopuštaju komercijalizaciju, što je potpuno suprotno Programu javnih potreba sporta grada Zagreba. Na snazi je pravilo: tko je jamio – jamio, tko prije dođe do gradonačelnika ili njegovih pročelnika – ima i više utjecaja. Sve dok se Jarun svodi na priču o siromašnom seljaku i gladnome magarcu, mi nismo u situaciji razmišljati o razvojnim programima, nego o samoodržanju...

*Nakon ski-lifta, nova jureća «jarunska neman» zove se jet-ski!

- Da, pokušavaju se privatnim vezama ugurati na Jarun, po istom scenariju kao i ski-lift, umjesto da netko dođe i pita veslače, kajakaše, jedriličare i ostale istinske sportske korisnike Jaruna je li to u redu. Kada kažem da ne može biti karting na aerodromu, to je svima jasno, a ista je stvar i s jet-ski vozačima na Jarunu. Još uvijek su nam urušene obale od utrke motornih čamaca i zato ćemo svaki pravilnik, protivan veslanju, kajaku i jedrenju, smatrati ništavnim...

Tijekom razgovora sa Šukom na regatnoj stazi trenirali su veslači. I to ne bilo kakvi, nego članovi četverca na pariće, kandidata za olimpijsko odličje u Londonu, dan-dva uoči odlaska u Austriju na drugu rundu skijaškog trčanja. Eto, za što se bori Srećko Šuk!

 

ŠUKOVU ODLUČNOST PRATE I – SAVEZNICI!

«Borbenu odlučnost» Srećka Šuka podupiru i kajakaši, predvođeni Tomislavom Crnkovićem, kao i - jedriličari. Poslovično agilni, dopredsjednik Zagrebačkog jedriličarskog saveza, Aljoša Gatin, poručio je «alfi i omegi» jet-ski sporta u Hrvatskoj:

- Dopuštanje jet-ski zabavi da se useli na Jarun ne samo da je u suprotnosti s Programom javnih potreba sporta grada Zagreba, nego je i gosp. Davor Hundić u sukobu interesa jer ubire novac iznajmljivanjem skutera vozačima. Dozvole od strane ZŠS-a ili HOO-a kojima se on hvali – potpuno su neprimjerene i protivne interesima sporta. Budući da buka motora smeta ostalim sportašima u trenažnim i natjecateljskim aktivnostima, za jest-ski nema mjesta na Jarunu... (V.K.)

 

MALE DVOJBE S VELIKOG DANA HRVATSKOG ŠPORTA 29.12.2011.

HOO računa na veslačku medalju u Londonu, ali ne zna – u kojoj posadi?! 

ZAGREB

Nova vladajuća politička garnitura i poneki novi laureat bili su jedine veće «novosti» na HOO-voj svečanosti Velikog dana hrvatskog športa, na kojoj nisu izostale ni neke «stare nepravde», posebno prema veslanju.

Nakon što su administrativnom odlukom prije dvije godine «najžuljevitiji šport» (prema ocu hrvatskog olimpizma Franji Bučaru – jedan od temeljnih ili stožernih športova uopće), gurnuli u kategoriju plesača, wushu i nanbudo vježbača te «svih drugih vrsta hobija», HOO-ovci su se «potrudili» javno prezentirati neznanje o vlastitim olimpijcima za London 2012. Tako su u nominacijama za neselektivnu i definitivno kaotičnu kategoriju «Najbolji športski par, štafeta ili posada» ponajveće adute za olimpijsko odličje – veslače četverca na pariće, diletantski proglasili - četvercem bez kormilara.

Nije problem kada voditeljica svečanosti pred svekolikim TV-auditorijem upita jedriličara – je li lakše veslati ili govoriti u izravnom televizijskom prijenosu?!

To je «probavljivo», i zbog simpatičnosti voditeljice, i zbog samog odgovora («veslati!»), kojim je jedriličarski dobitnik Trofeja za fair-play «gentlemenskom gestom prema nedovoljno upućenoj dami» dodatno potvrdio da je nagrada u pravim rukama.

Problem je kada krovna udruga hrvatskoga športa na televizijski prezentiranom događaju tako «početnički» pogriješi u objavi discipline svojih jakih olimpijskih aduta. Jer veslanje nije od jučer, olimpijska odličja Hrvati donose gotovo cijelo stoljeće, a od državne neovisnosti redovito sudjeluju na olimpijskim igrama.

Jedan legendarni veslački olimpijac prokomentirao je HOO-ov «gaf» ironijom: Ma, dobro je, pogodili su koliko ih ima u čamcu!

Ruku na srce, «pogodili su» HOO-vci i jedriličarsku klasu (470) u kojoj se natječu laureati Šime Fantela i Igor Marenić, ali sa zbunjujućom kategorijom u kojoj su oni sportaši godine teško ćemo postati «optimisti». Jer, primjerice, Sportska televizija je na teletekstu objavila da su Fantela i Marenić najbolji sportski par (prije bi to mogli biti rukometaš Ivano Balić i odbojkašica Mirela Delić ili veslači Damir Martin i Karla Milošević!), većina ostalih medija, pak – da su najbolja posada. Za «najbolju štafetu» vjerojatno će konkurirati dogodine, kada im članovi četverca na pariće (ujedno i bez kormilara!) olimpijskim odličjem planiraju uzvratiti za ovogodišnje «otimanje» nagrade.

Ovoj kompromisnoj kategoriji, koja već drugu godinu zaredom služi da se vaterpolistima ne ugrožava momčadski trijumf, najbolje je dati ime «Čamac godine», tako HOO neće mučiti dvojbe o nazivu i članstvu (posada), a ostavljen je prostor i za laureate iz kajaka. Na velika vrata, kroz jednu od četiri udarne kategorije, u HOO-ove su nominacije dospjele i – «varalice» te su nogometni krugovi vjerojatno odahnuli – nema ih samo kod njih. Kada već ni veslači, ni jedriličari nisu momčad, prema kriterijima HOO-a, to jesu članovi hrvatske reprezentacije u ribolovu pastrve na varalicu s obale, a red bi bio i da ulovljene «pastrve» (hrvatski se one zovu – pastrmke!) konkuriraju za neku kategoriju laureata HOO-a. Jer tko može pastrmkama zanijekati sudjelovanje punim bićem u sportsko-ribolovnom događaju, koji, eto, podrazumijeva i nesportske rekvizite. Štoviše, «sirotice» stavljaju i život na kocku zbog olimpijskog postulata «važno je sudjelovati»? Jedini im je problem, kao i nekim drugima u HOO-ovim izborima, što se daju - varati...

(V. Knežević)

 

24.12.2011.

PREDSJEDNIK VSZ-a BRANIMIR BAŠIĆ O 2012. GODINI:

Vjerujem da naši dečki mogu do olimpijskog zlata u Londonu

ZAGREB

Pogled unatrag na sportsku godinu na izmaku predsjednik Veslačkog saveza Zagreba, Branimir Bašić, zaokružuje riječima koje zrače zadovoljstvom:

- Bila je ovo uspješna godina zagrebačkog veslanja, a pečatirana je olimpijskom normom za London i dvjema seniorskim broncama – svjetskom četverca na pariće i europskom Marija Vekića u samcu. Velike uspjehe ostvarili su i naši mladi veslači, pa zagrebački klubovi, što onda možemo smatrati i uspjehom saveza u cjelini. Na klupskome planu imamo ukupnog pobjednika Hrvatske – Mladost te pobjednika Kupa Miljenka Finderlea – Trešnjevku, a po osvojenim medaljama smo na 60 do 70 posto svih klubova. To je dokaz i da je Zagreb prvi centar hrvatskog veslanja, a sve smo to postigli uz hvalevrijednu potporu Zagrebačkog športskog saveza.

* Kako je aspektirana budućnost zagrebačkog veslanja, posebno u odnosu na konkurenciju?

- Ne trebamo se brinuti za budućnost. Škole veslanja u napretku su u svim našim klubovima, u pogonima je stotinjak djece koja su jamstvo veslačke budućnosti. Osim Osijeka i Zadra, nemamo jakih centara u Hrvatskoj, veseli nas buđenje veslanja u Istri, a žalosti potonuće splitskog Gusara koji je ostao bez osvojene medalje na državnom prvenstvu. Što se tiče naših mlađih snaga, već sada imamo sjajnu generaciju u U-23 uzrastu, kao i skupinu vrlo perspektivnih veslača u lakim čamcima.

* Iduće godine su i predsjednički izbori u HVS-u, postoji li ambicija za tu dužnost?

- Nisam zainteresiran za nikakvu dužnost u Hrvatskom veslačkom savezu, sve dok sam na čelu vrhunski organizirane udruge koja je sposobna odgovoriti svim izazovima. Nećemo smjenjivati uspješno vodstvo HVS-a, ali ako se pojavi netko s boljim vizijama i programom za hrvatsku veslačku budućnost – spremni smo dići glas...

*Sportske želje i očekivanja u 2012. godini?

- Olimpijsko zlato četverca na pariće u Londonu te puno finala i medalja u mlađim dobnim kategorijama! Iskreno vjerujem da su naši dečki i psihički i fizički sposobni ispuniti ta velika očekivanja, samo da ih zdravlje posluži, a ozljede zaobiđu...

* Ovo je prilika i za blagdansku čestitku...

 

«SVIM SPORTAŠIMA, TRENERIMA, VESLAČKIM DJELATNICIMA I VOLONTERIMA, SPONZORIMA I PRIJATELJIMA VESLANJA

ŽELIM ČESTIT BOŽIĆ TE SRETNU I USPJEŠNU SPORTSKU 2012. GODINU!»

 

KAKO SE BRUSI FORMA OLIMPIJSKE POSADE? 23.12.2011.

Bralić: U siječnju još na snijegu, već u veljači na vodu

ZAGREB

Skijaškim trčanjem do podloge za veslačku olimpijsku medalju – strategija je koju primjenjuje Nikola Bralić, trener naše jedine olimpijske posade za London 2012. - četverca na pariće. Njegovi veslači odradili su «prvo poluvrijeme» zimskih priprema u austrijskom Ramsauu, a drugo će uslijediti nakon Nove godine (7. siječnja). Testiranja u Zagrebu pokazala su da je iskusni trener na dobrome putu...

- Svi članovi četverca bili su odlični na testovima. Ostvarili su dosad najbolje rezultate za ovo razdoblje godine. Posebno veseli činjenica da se Valent Sinković u potpunosti vratio nakon ozljede leđa – referirao je Bralić.

Uz najavu nove runde «langlaufa» u Austriji, trener četverca na pariće još jednom je apostrofirao nakanu ranijeg izlaska na vodu, nego prijašnjih sezona, tako da se «akumulatori» napunjeni planinskim kisikom što bolje pretoče u rezultate na vodi.

- Kao što sam najavljivao, već u veljači izlazimo na vodu. Rezervirali smo za veljaču pripremni termin na kanalima kod Pise u Italiji – zaključio je Bralić.

Možda u ovome ima i simbolike – kroz «uske prolaze» (kanale!), ponekad i iglene ušice, stiže se do velikih ostvarenja u sportu... (V.K.)

 

CROATIA OPEN 2012. 23.12.2011.

29. MEĐUNARODNA VESLAČKA REGATA CROATIA OPEN ODRŽAT ĆE SE 13.-15. TRAVNJA 2012. GODINE. Raspis.

 

BOŽIĆNI MALONOGOMETNI TURNIR 15.12.2011.

Pozivamo sve klubove da se odazovu na Božićni malonogometni turnir VK Croatia, subota 17.12.2011. s početkom u 10:00h.
Raspis

Pravila

 

Je li vrijeme za veslačkog izbornika iz Zagreba? 07.12.2011.

U MJESECU STUDENOME OTVORENO PITANJE: Je li vrijeme za veslačkog izbornika iz Zagreba?
ZAGREB

Studeni baš i nije bio studen u skladu s imenom… Ali bilo je “bure” - u veslanju. U iščekivanju prosinačkih parlamentarnih izbora i barem djelomičnog raspleta serije Larin izbor (kojom se “drogira” ženski dio nacije!), veslački puk u “metropoli” željno je iščekivao novosti na temu: Bralićev izbor.

Olimpijski četverac, pojačan za Marija Vekića, odradio je dvotjedne pripreme u Zatonu, a tamo se nije “izrodio” novi olimpijac u sigurnom čamcu za London, nego potencijalni “solo igrač”. Prođe li Mario to “trnje”, a znamo da nije riječ o Trnju Srećka Šuka, nego o “trnju” olimpijskih kvalifikacija (rečenica posuđena od Josipa Kostelića!), bit će to novi sjajan uspjeh zagrebačkog i hrvatskog veslanja. No, već i sada ovaj je sport napravio nešto veliko - preko Bralićeva četverca na pariće održao je kontinuitet olimpijskih nastupa pod najdražom nam trobojnicom. Primjerice, nedavno je počasni predsjednik HKS-a, Marko Ćurković, izrazio veliko žaljenje zato što prvi put od državne samostalnosti naš kajak i kanu vjerojatno neće dati olimpijce…

A je li jedan olimpijski čamac (pre)siromašan domet za trofejno hrvatsko veslanje? Nekako smo naviknuti barem na dva. Služeći se tom logikom i statistikom, HAVK Mladost je preko svojih predstavnika u nacionalnoj veslačkoj “vladi” zatražila i smjenu izbornika Krešimira Ižakovića. Naravno, ponuđeno je i zamjensko rješenje...

Nije prošlo, ali otvorilo se pitanje: je li vrijeme za zagrebačkog izbornika? Posljednji je bio aktualni tajnik VSZ-a, Srećko Šuk, uz čiji se mandat veže i legendarna sydneyjska bronca u osmercu. “Zemljopisni ključ” također otvara mogućnost da već 2012. izbornik bude iz “metropole” (dva olimpijska ciklusa bio je Splićanin, sada je Osječanin).

S obzirom na udio veslača u svim reprezentativnim posadama i trofejnost posljednjih sezona, zagrebačko veslanje zaslužuje i tu “počast”. Možda će se baš za mandata izbornika iz Zagreba ponovno stvoriti moćna posada u “kraljevskoj disciplini”!? (V.Knežević)

 

'VESLAČI VESLAČIMA' – VSZ NAGRADIO NAJZASLUŽNIJE ČLANOVE U 2011. 02.12.2011.

Bašić i Šuk uručili članovima četverca i Mariju Vekiću skijašku opremu

ZAGREB

Tradicionalna priredba Veslačkog saveza Zagreba pod nazivom «Veslači veslačima» okupila je u hotelu Four Points Panorama sve one koji su u godini na izmaku pridonijeli boljitku ovoga sporta u metropoli.

Nakon foto-podsjetnika na trofejnu 2011. godinu - sa svjetskom broncom četverca na pariće i Vekićevom europskom broncom u samcu - veslačicama i veslačima svih kategorija, trenerima, zaslužnim djelatnicima i novinarima uručenu su nagrade u obliku plaketa, medalja i tanjura, što je «pojačano» i darom u sportskoj opremi.

Zanimljivo je da su među veslačkim nagradama bila i četiri «paketa» skijaške opreme koje je predsjednik VSZ-a Branimir Bašić uručio četvorici najboljih ZG-veslača, koji će od subote, pod vodstvom trenera Nikole Bralića, prevaliti stotine kilometara na skijaškom trčanju u austrijskom Ramsauu. «Dvojac» iz sastava olimpijskog četverca - Damir Martin i Valent Sinković (Martin Sinković nije nazočio svečanosti), te skifist Mario Vekić, ugodno su bili iznenađeni VSZ-ovim zimskim paketom. Kako se našalio Damirov otac, Boris Martin – sjajni veslački kvartet, s osječkim pojačanjem Davidom Šainom, toliko je dobar u skijaškom «langlaufu» da bi nas mogao predstavljati i na ZOI-ju u Sočiju 2014.

Nažalost, zbog ozljede rebra, što mu je otežavalo čak i disanje na zatonskim pripremama, Mario Vekić neće sudjelovati na zimskom «punjenju akumulatora» u Austriji.

Godišnje nagrade VSZ-a dobili su: HAVK Mladost, najuspješniji hrvatski klub u 2011., tvrtka Empacher, «veslačka Đurđa» ili «Katica za sve» - Savka Slapničar te novinar-urednik mjesečnika Veslanje, Rudolf Starić, dok je nagrada za životno djelo uručena Ivanu Marcapanu iz VK Croatia.

Osim trojice članova četverca na pariće, Zlatne plakete VSZ-a dobili su: skifist Mario Vekić, kormilar Silvijo Petriško (5. mjesto na SP-u), te treneri Nikola Bralić, Dragutin Milinković i Krešimir Petrović.

Srebrna plaketa VSZ-a: Boris Gardijan (brončani jun. samac na EP-u).

Brončana plaketa VSZ-a: Lucija Rubinjoni, Žana Krakić, Lena Suzić, Tea Kavčić i Aleksandar Vukojičić (jun. 4+), Sven Bohnec i Juraj Katušin (brončani stud. 2x trenera Josipa Kostelića), Stjepan Matić, Karlo Udovičić i Toni Urlić (članovi mlađeseniorskog 4-) i Tomislav Rubinjoni (član 2x do 23 godine).

Priznanje VSZ-a primili su državni prvaci, reprezentativci i zaslužni članovi u 2011.: Jakov Tkalčić, Tomislav Čanić, Ante Dragović (svi VK Croatia); Ela Gračan i Nikša Županović (oboje VK Jarun); Lenko Dragojević, Filip Čeh, Marijan Filipović, Krešimir Kavčić, Luka Radonić, Tomislav Holi, Vedran Radonić, Helena Pavković, Ivan Rom, Marco Franjul, Ivan Rebić i Marko Dragičević (svi HAVK Mladost); Mario Janković (VK Nova); Domagoj Sinković, Ivo Krakić, Matija Vukovski, Zvonimir Hartl, Tomislav Biloš, Josip Davidović, Domagoj Matijević, Tin Trucek, Dora Dragičević, Sara Vučemilović Grgić, Tomislav Blažina i Mićo Mikulić (svi VK Trešnjevka); Matej Herega, Filip Lukina, Vedran Vedriš, Karlo Sambolec, Goran Fruk i Krešimir Čuljak (svi VK Zagreb).

Svečani skup pozdravio je i predsjednik ZŠS-a Tomislav Šepec. Poželio je olimpijskom četvercu puno uspjeha na OI u Londonu, ali puno više optimizma na istu temu u pozdravnoj riječi uputio je čelnik VSZ-a Branimir Bašić:

- Sve je rečeno ovim nagradama, a mislim da je svima nazočnima želja da se iduće godine opet nađemo skupa i proslavimo olimpijsko zlato našega četverca...(V. Knežević)

 

‘DRUGA STRANA PRIČE’ – NESUĐENOG ČLANA ČETVERCA 01.12.2011.

Mario Vekić: Sve želim postići na sportski način, a na OI bih - u skifu!
ZAGREB

Zagrebačko veslanje moglo bi imati barem još jednog konkurentnog olimpijca u Londonu. Brončanog europskog skifista, Marija Vekića, čvrsto drži ta ambicija te je izrazio želju pojasniti svoj “samostalni put”, koji, na žalost trenera Nikole Bralića, ne podrazumijeva borbu za mjesto u četvercu na pariće s već osiguranom vizom za OI.

Slavonac u dresu VK Nova potkraj će godine proslaviti 29. rođendan, već je osjetio miris olimpijskih lovorika (u dvojcu na pariće s Antom Kušurinom nastupio je u Pekingu 2008.), međutim, od olimpijskih uspomena se ne živi…

Započetak razgovora Vekić je akcentirao svoju nezavidnu životnu situaciju, kako kaže, bitno utjecajnu i na buduće sportske ambicije i rezultate:

- Sve sam podredio odlasku na Olimpijske igre 2012., ali puno toga se treba riješiti za ostvarenje tog cilja. Posebno tu mislim na loše financijsko stanje koje mi ne dopušta stati na noge. Mjesečne obveze, od kojih je najveća kredit za stan, iziskuju od mene 5500 kuna, a primanja su mi oko 4500, zbrojimo li iznos od ZŠS-a - 2400 kuna, sa 2100 kuna od HOO-a na račun statusa potencijalnog B olimpijskog kandidata. VSZ mi je omogućio trenera i čamac, no, da bih bio potpuno koncentriran na veslanje, moram u životu biti barem na pozitivnoj nuli…

Mario otkriva da bi mu pomogao i (pomalo zakašnjeli) angažman u Hrvatskoj vojsci:

- Ostao sam na čekanju. Prijavljen sam, ali pitanje je kada će se sljedeća skupina sportaša “aktivirati” u HV-u. Planiram se još baviti veslanjem, to bi mi bitno olakšalo život…

Potom je uslijedila ispovijest na temu: “Zašto u samac, a ne u olimpijski kvartet?”

- Trener Bralić je održavao pravilo da se četverac na pariće ne mijenja sve dok pobjeđuje, a kako ove godine baš i nije pobjeđivao, pridodao mu je i mene. Zauzvrat je obećao da će mi pomoći riješiti težak materijalni status i da, skupa s predsjednikom HVS-a, zna na koji način će to izvesti, ali kada sam ga pitao za to, odgovorio je da ga mogu pitati samo za treninge…

Vekić kategorički tvrdi da nije jednostrano odlučio istupiti iz konkurencije za četverac:

- Pa, kad su veslači nešto sami odlučivali!? Uvijek je o tome odlučivala struka. Bralić se dogovorio s mojim trenerom Milinkovićem da će na Croatia Openu iduće godine definitivno odlučiti o sastavu olimpijskog četverca, kako bi se peti član stigao još pripremiti za olimpijske kvalifikacije u samcu ili dvojcu na pariće. Onda je promijenio odluku izjavom da prije 2. Svjetskog kupa ne može imati konačno rješenje, a da nakon toga peti član može ići na more. Imam ponešto drugačiji stav o tome jer vjerujem da onaj tko ne upadne u četverac mora dobiti šansu, štoviše, i ima izgleda ostvariti olimpijsku normu u drugome čamcu te smo u dogovoru s izbornikom reprezentacije odlučili pokušati kroz skif do norme za London. Znam da bi me Bralić želio vidjeti u četvercu, to poštujem, ali znam i ja realno procijeniti stanje stvari. U toj posadi su dva člana iz njegova kluba - braća Sinković iz Mladosti, treći je Šain iz osječkog Iktusa koji ni po koju cijenu neće dopustiti gubitak evidentnog olimpijca… Trebam li dalje nabrajati?! Želim sve postići na sportski način, a ne na račun politike i “zakulisnih igara”. Treba ostati čovjek pa priznati neke stvari i sebi i drugima…

Sukladno izrečenim stavovima, nametnuo se zaključak da Mario Vekić vjerojatno neće putovati na najavljene skijaške pripreme u Austriju!?

- Na pripremama u Zatonu naglo sam krenuo u trenažni proces nakon pauze, preforsirao sam se i zaradio ozljedu - stres fakturu sedmoga rebra. Boli me čak i pri najobičnijem disanju. Zbog toga ću vjerojatno otkazati i skijaško trčanje u Austriji. (V. Knežević)

 

OKI Veslački triatlon 2011. 28.11.2011.

Na stranicama galerije možete pogledati slike sa održanog takmičenja.

 

OKI Veslački triatlon 2011. 26.11.2011.

Rezultati: pojedinačno-Žene, pojedinačno-Muški, ekipno-Žene, ekipno-Muški, ekipno-Mix.

 

Liste sudionika/momčadi i satnica za triatlon 25.11.2011.

10:00h Muški pojedinačno 1. grupa, 10:30h Muški pojedinačno 2. grupa tablica

11:00h Žene pojedinačno tablica

11:00h MIX tablica

11:00h Žene ekipno tablica

11:30h Muški ekipno 1. grupa, 12:00 Muški ekipno 2. grupa tablica

13:30 PODJELA NAGRADA I MEDALJA

Liste sudionika i momčadi za triatlon
25.11.2011.

pojedinačno-Žene pojedinačno-Muški ekipno-Žene ekipno-Muški ekipno-Mix

 

Liste sudionika i momčadi za triatlon 24.11.2011.

pojedinačno-Žene pojedinačno-Muški ekipno-Žene ekipno-Muški ekipno-Mix

 

OLIMPIJSKI ČETVERAC IZMEĐU VODENIH I SNJEŽNIH PRIPREMA 23.11.2011.

Bralić: Pred nama su stotine kilometara na skijama

ZAGREB

Enigma zvana stanje olimpijskog četverca na pariće nastavlja intrigirati veslačku javnost i nakon povratka momčadi s dvotjednih priprema u šibenskom Zatonu te jarunskog nastavka održavanja tjelesne spreme. Pokušaj trenera Nikole Bralića da petim veslačem zaoštri konkurenciju, odnosno borbu za mjesto u čamcu već na pripremama - nije uspio…

- Želio sam zdravom lojalnom konkurencijom podići razinu kvalitete, stvoriti pritisak do te mjere da svaki kandidat za posadu radi punom snagom kako bi osigurao mjesto u čamcu. Ja to uspoređujem s kvalifikacijskim utrkama Formule 1, kada svi vozači daju sve od sebe jer strahuju od pada u zonu ispadanja… No, Mario Vekić je odlučio ostati u skifu i u toj se disciplini nastavlja pripremati za posljednje olimpijske kvalifikacije. Obećao je da će ostati rezerva za četverac, ali, što se mene tiče, kao rezervist može uskočiti i netko iz dvojca Rubinjoni – Urlić koji se pripremao skupa s nama…

Bralić je vrlo zadovoljan učinkom zatonskih priprema:

- Nikad bolje odrađene pripreme otkad se bavim veslanjem! U ukupnoj bilanci - 370 preveslanih kilometara, s četiri treninga snage, 240 kilometara na biciklu u tri treninga - dogodio nam se čak i prebačaj plana. Radilo se žestoko, sa samo tri pauze…

Naravno, posebnu kvalitetu zatonskim pripremama dali su i još uvijek sjajni slovenski

olimpijci Iztok Čop i Luka Špik. Bralić je oduševljen gostima iz “dežele”:

- Itekako su nam bili korisni. Čop i Špik sparirali su i u skifovima i u dvojcima na pariće, mogli smo vidjeti kako se pripremaju svjetski prvaci i olimpijski pobjednici, kako ignoriraju vjetar ili valove, pa onda usporedbom spoznati što kod nas nije dobro. Dragocjeno je to iskustvo posebno za Tonija Urlića i Tomislava Rubinjonija, imali su priliku učiti od najboljih. Od čak šestorice svjetskih prvaka na okupu mogli su naučiti da u sportu ništa nije nedostižno…

Treneru olimpijskog četverca nezaobilazna tema bila je i ozljeda leđa Valenta Sinkovića:

- Valent je prizdravio, nakon što mu se upalio leđni mišić. Polovično je odradio pripreme, a svi ostali nisu se štedjeli. Vrlo lijep napredak vidljiv je kod Davida Šaina, Damira Martina i Martina Sinkovića.

Za kraj - Bralić je otkrio program nastavka priprema. Ukratko: s vode se prelazi na snijeg, potom - opet na vodu…

- Već 3. prosinca odlazimo u austrijski Ramsau, gdje ćemo osam dana provesti na skijaškom trčanju. Potom nastavljamo na Jarunu s treninzima za podizanje izdržljivosti. Oko 15. veljače izlazimo na vodu, što će biti dva tjedna ranije nego što smo to dosad činili. Planiramo preveslati od 300 do 400 kilometara - zaključio je Bralić. (V. Knežević)

OKI Veslački triatlon 2011 i Noć sveučilišnog sporta
21.11.2011.

detalji i prijave

 

MALONOGOMETNI TURNIR VESLAČA 18.11.2011.

Raspis MALONOGOMETNI TURNIR VESLAČA

 

PONOVNO O KORIŠTENJU VODENIH POVRŠINA NA JARUNU 16.11.2011.

S ribolovcima dogovor o “pecanju” na regatnoj stazi
ZAGREB

Nakon prošlotjednog inicijalnog skupa svih zainteresiranih subjekata, drugom sastanku predstavnika gradskih sportskih saveza i klubova, korisnika vodenih površina RŠC Jarun (veslači, kajakaši, jedriličari, triatlonci, daljinski plivači, sportski ribolovci…), nije nazočila većina početnih sudionika. Naravno, spriječile su ih poslovne obveze…

No, da je velik interes za “uvođenje reda” u korištenje jarunskih vodenih potencijala potvrdili su predstavnici Zagrebačkog holdinga, Danica Brdar i Ante Krce.

Sukladno prvotnom dogovoru, gospođi Brdar stigli su brojni dopisi s preciziranim korisnicima (klubovi) i lokacijama pojedinih sportova, a ostali (triatlonci i “zelena zgrada”) trebaju to što prije odraditi. Popis korisnika uskladit će se i s onim u ZŠS-u.

Tajniku Veslačkog saveza Zagreba, Srećku Šuku, “holdingaši” su predočili kartu RŠC Jarun kroz pet segmenata: korisnici objekata - savezi i klubovi, akvatorij sporta (sva vodena površina, osim Malog jezera na kojem je predviđen jedino prolaz za sudačke katamarane), korisnici vodenih površina iz sustava Javnih potreba sporta sa svakodnevnim trenažnim aktivnostima, pravila natjecanja i kupalište za građane u zoni sportskih sadržaja.

Budući da sportski ribolovci koriste u svojim natjecanjima i jarunsku regatnu stazu, tajnik VSZ-a Šuk dogovorio je s predstavnikom ribolovaca Anđelom Oračem usuglašavanje kalendara i aktivnosti za korištenje sjeverne strane regatne staze u “ribolovne svrhe”.

- Ne mogu raditi u korist vlastite štete, nisam za to ovlašten - našalio se Šuk.

Za pisanu suglasnost o instaliranju ski-lifta na Malom jezeru Šuk je ustvrdio da čeka ishod “unutarveslačkog usuglašavanja” - sa sucima. (V. Knežević)

 

OKI veslački triatlon 2011 14.11.2011.

Natjecanje će se održati na savskom nasipu ispred Veslačkog kluba Trešnjevka (u daljnjem tekstu VKT), u subotu 26. 11. 2011. s početkom u 10:00 sati. (Poziv)

 

Lista za praćenje 14.11.2011.

Prema odluci predsjedništva VSZ-a, klubovima se daje na uvid radna lista za praćenje – stanje izvedeno prema kriterijima i rezultatima u ovom trenutku i omogućuje im se da na predsjedništvo VSZ-a dostave svoje zahtjeve za dopunu ili brisanje sa liste u pisanom obliku uz obrazloženje.

Nakon svake kontrole ili natjecanja lista za praćenje će se analizirati, nadopunjavati ili skraćivati.

Nadalje, za navedene veslače i veslačice organizirat će se zajedničke pripreme na Planici od 03.-10.01.2011., te se klubovi mole da potvrde nazočnost za svoje veslače u roku od 10 dana ( do 21.11.2011.), te da se pobrinu za njihovu skijašku opremu. (Lista za praćenje).

 

TKO MOŽE KORISTITI VODENE POVRŠINE RŠC JARUN? 11.11.2011.

Srećko Šuk: Nekad se na Jarunu znao red i treba ga ponovno uvesti!
ZAGREB

Zanimljiv skup na Jarunu! Sudionici brojni, a tema vrlo intrigantna: Izrada Pravilnika o korištenju vodene površine u RŠC Jarun. Povod tome su sve učestalije pojave korištenja Jaruna od strane rekreativaca, bez ikakvog reda i rasporeda (poput daskaša), što umnogome remeti svakodnevne aktivnosti domicilnih sportaša…

Ispred najzastupljenijih sportova - veslanja i kajaka, nazočili su tajnik i direktor Veslačkog saveza Zagreba, Srećko Šuk i Josip Kostelić, te tajnici - Hrvatskog i Zagrebačkog kajakaškog saveza - Branko Lovrić i Tomislav Crnković. Jedriličare je, kao i uvijek konstruktivno, predstavljao dopredsjednik ZJS-a Aljoša Gatin, triatlonce - tajnik ZTS-a Dorijan Pavliša, daljinske plivače - Alen Pišpek, ribolovce - Anđelo Orač, tajnik Saveza športsko ribolovnih društava grada Zagreba… Danica Brdar i Ante Krce nazočili su sastanku ispred Zagrebačkog holdinga, odnosno RŠC Jarun.

Nakon što je većina sudionika konstatirala da nema “međusobnih smetnji”, odnosno preklapanja termina pri korištenju zajedničkih vodenih površina, Josip Kostelić je predložio RŠC Jarun precizno definiranje subjekata koji su u sustavu Javnih potreba športa grada Zagreba te preko tog statusa imaju pravo koristiti jarunske površine. Gospođa Brdar je uzvratila tvrdnjom da su svi oni većinom evidentirani, ali i da bi bilo poželjno da krovne sportske udruge, posebno iz malih sportova, dostave popis klubova čiji su sportaši aktivni na Jarunu. Iz RŠC Jarun stigao je i prijedlog da svi legitimni korisnici izrade karte s precizno lociranim područjem vlastitih sportskih aktivnosti (jedriličari regatno polje, veslači i kajakaši - još i koridore za prolazak na start staze…).

Predstavnik jedriličara Aljoša Gatin naglasio je kao nespornu činjenicu:

- Sva vodena površina na Jarunu, osim Malog jezera, predstavlja sportske objekte, namijenjene za uporabu ponajprije korisnicima iz sustava Javnih potreba športa grada Zagreba…

Iznimno praktičan prijedlog uputio je Tomislav Crnković, zatraživši formiranje koordinacijskog tijela, sastavljenoga od predstavnika svih legitimnih korisnika. Takvo tijelo svojedobno je postojalo na Jarunu, u “zlatnim vremenima”, kada je RŠC bio ŠRC. Kako je rekao Srećko Šuk, tada je na Jarunu sve do najmanje sitnice bilo regulirano:

- Problem je što neki ljudi u Holdingu ne znaju da regatna staza služi veslačima i kajakašima, Veliko jezero - jedriličarima… U počecima Jaruna znao se red i nikome nije padalo na pamet postavljati na regatnoj stazi pozornicu ili ski-lift na Velikom jezeru… Sastanak je zaključen iznova apostrofiranom “potrebom” za definiranjem korisnika, izradom karte korisnika vodene površine, izborom odgovornih osoba u zajedničko savjetodavno tijelo te za usuglašavanjem svih saveza o zoni edukacije djece. Nova “runda” istoga skupa najavljena je za tjedan dana, a završnicu prvoga pomalo je “pokvarila” gospođa Brdar, zatraživši od sudionika potpisivanje (već pripremljenog obrasca) suglasnosti za buduću instalaciju ski-lifta na vodenoj površini Malog jezera na Jarunu.

Nedovoljno upućeni promatrač mogao bi zaključiti da je sastanak i sazvan samo zbog toga… (V. Knežević)

 

JESENSKA VESLAČKA INVENTURA 10.11.2011.

ZG-veslanje ima sjajnu mladost, olimpijska posada postala ‘peterac’
ZAGREB

Jesen 2011. u zagrebačkom veslanju definitivno neće ostati zapamćena po (o)padanju lišća. Jer dva mjeseca prije ispraćaja ove sportske godine i ulaska u olimpijsku, garniranu londonskim nadama optočenim plemenitim kovinama, na Jarunu su “pale” ili prizemljene neke velike odluke, kao i velike naprave - poput deinstaliranog ski-lifta. Naravno, “pad” ski-lifta je jedini u ovom podsjetniku nesporan upravo zato što je instaliranje tog, istinskom zagrebačkom vodenom sportu prijetećeg “čudovišta”, zdravorazumski gledano, bilo neutemeljeno. Veslačke, kajakaške, a posebno jedriličarske snage - žele mu sreću na nekoj drugoj lokaciji…

“Velike jarunske odluke” u ovom se slučaju ponajprije odnose na zagrebački veslački ponos, gotovo u pravilu zlatni, a ove godine iznimno brončani četverac na pariće. Prakticirajući pravilo da je olimpijsku normu osvojio čamac, a ne posada, i s ciljem da u Londonu nastupi najbolja skul-četvorka koju imamo, trener Nikola Bralić posegnuo je za stvaranjem zdrave konkurentnosti u trenutačno jedinoj našoj olimpijskoj posadi i jedinoj veslačkoj momčadi vrijednoj divljenja. Već za jesensko pripremno razdoblje (krenula je prva runda u Zatonu!) u “zdravu konkurenciju” je uključen Mario Vekić. Ako su četiri mjesta u čamcu, a jesu, logika nalaže da će netko ostati na suhom, a sada je najgore - baviti se kalkulacijama, dakle - imenima… Problemi s leđima Valenta Sinkovića dodatno su uvjerili Bralića u ispravnost te odluke, a vrijeme i pripremni rezultati na vodi pokazat će njenu utemeljenost. Angažirajući psihologa za svoj četverac, Bralić je iznova ostavio dojam stručnjaka koji ništa ne prepušta slučaju. Narodskim rječnikom pojašnjeno, doc. dr. Renata Barić neće veslati skupa s dečkima, “skrivena ispod palube”, nego će pomoći izabranoj četvorici (tkogod to bio!) da rezultate ostvaruje i glavom, a ne samo mišićima.

Šaljiva primjedba jednog novinarskog kolege da ga izraz za četverac na pariće - “najbolji hrvatski veslači” - asocira na glazbeni sastav Najbolji hrvatski tamburaši, koji su donedavno bili Zlatni dukati, ozbiljno intrigira. Posebno zbog pretećeg upita: “Jesu li odsvirali svoje?” Dodao je da mu se taj izraz sviđao samo u kontekstu hrvatskog osmerca, ali sada - “zvuči otrcano”. Inače, za osmerac se taj izraz koristio, ima tome desetljeće unatrag i, kako napreduju HVS-ovi promašaji iz godine u godinu, čini se, da će još desetak godina proći za novo korištenje tog izraza u kontekstu “kraljevske posade”. Vjerojatno se poneki milijun kuna, “bačen” na te uzaludne pokušaje, mogao pametnije utrošiti. Ali - recimo da je to stvar struke kojoj osmerac baš ne ide od ruke.

Do tada, ili tko zna do kada, Bralićev kvartet (ili kvintet) ostaje ono najbolje što hrvatsko veslanje ima, a braća Sinković, Martin, Šain i Vekić nisu prestali biti i (naši) zlatni dukati za koje se isplati svim srcem - “drukati”…

U jesenskoj inventuri ostali su pomalo zaboravljeni vrlo dobri kadeti i juniori iz zagrebačkih klubova koji su osvjetlali obraz svoga grada na državnom prvenstvu. U Top 5 svih kategorija plasirao se i poneki zagrebački klub, a u elitnoj juniorskoj kategoriji Mladost i Zagreb su na ljestvici odmah iza Zadrana kojima je ukupni trijumf donijela ponovljena utrka osmeraca (bez Mladosti). Među kadetima najbolji naši su - Trešnjevčani, i u A, i u B konkurenciji. Mladost zaslužuje i čestitku za ujedinjenu (seniorsko-juniorsku) titulu državnog prvaka, no i jednu pokudu. Mladostaši su nedavno izazvali čuđenje kolega iz Sportskih novosti zbog “uskoklupske” kandidature braće Sinković za Državnu nagradu športa “Franjo Bučar”. - Kako samo dva veslača mogu biti zaslužna za promicanje države u posadi koju čine četvorica? - glasio je upit iz SN-a.

Ali možda “mladostaši” i nisu krivi, jer ako je HVS zaboravio kandidirati svoje (višegodišnje) največe blago - četverac na pariće, taj parcijalni klupski potez postaje čak i razumljiv. Naravno, ne i za članove Odbora za dodjelu Bučarove nagrade. Kad-tad zlatnik s Bučarovim likom završit će u kolekciji naših sjajnih veslača, makar ga osvajali i - pojedinačno. Pred njima su brojni novi izbori, a sve nas očekuju još jedni - presudni… (V. Knežević)

 

Obavijest o zatvaranju prometa 08.11.2011.

13.11.2011. (nedelja) u vremenu od 11:00 do 13:00 sati zatvara se promet na ŠRC Jarun zbog polumaratona "Ivan Starek".

 

Daljinska regata Zagreb 05.11.2011. 05.11.2011.

Daljinska regata Zagreb - rezultati.

 

Daljinska regata Zagreb 05.11.2011. 04.11.2011.


PROVIZORNU startnu listu možete pogledati ovdje

 

U DVOBOJU GRADOVA ZAGREPČANIMA GLATKIH 4-0 PROTIV TRSTA 30.10.2011.

ZAGREB

Tradicionalni veslački dvoboj gradova Zagreba i Trsta završio je na Jarunskom jezeru uvjerljivom pobjedom domaćina. U četiri juniorske utrke (muški i ženski samci, ženski četverci na pariće i muški osmerci) veslači iz Trsta nisu uspjeli biti brži niti za duljinu maloga prsta… Nogometnim rječnikom - glatkih 4-0 za Zagrepčane.

Pobjedničku seriju otvorila je skifistica Ela Gračan, koja je za gotovo sedam sekundi bila brža od talijanske suparnice Martine Zullich, a nastavio ju je novom demonstracijom skifističkog umijeća “mladostaš” Boris Gardijan.

Žana Krakić, Lucija Rubinjoni, Tea Kavčić i Lena Suzić kreirale su u četvercu na pariće i najuvjerljiviju pobjedu za domaćina. Njihove su suparnice (Eleonora Denich, Giulia Piccirillo, Elena Waiglein i Alessia Ruggiu) zaostale u ciljnoj ravnini više od 17 sekundi.

Ni kombinirana juniorska posada Trešnjevke i Zagreba u osmercu nije iznevjerila “boje” svoga grada. Vođeni nepogrješivim kormilarskim “instinktom” i neuništivim glasnicama naglo pomlađenoga Silvija Petriška (koji je očito predoslovno shvatio skorašnje vraćanje vremena za jedan sat unatrag pa se “vratio” za dvadesetak godina, čak u juniorske dane) posada u sastavu: D. Sinković, Trucek, Krakić, Vukovski, Herega, Sambolec, Šitum i Anzulović na najljepši je mogući način završila subotnju veslačku priču na Jarunu.

Unatoč porazu, i veslačkim prijateljima iz Italije ovogodišnje izdanje dvoboja gradova ostat će u dugom sjećanju. Ali umjesto (izostalih) pobjeda - nezaboravna će im ostati naša gastro ponuda. Purica s mlincima neodoljiva je i starijima i klincima…

Rezultati svih utrka dvoboja gradova - ž. samci: Zagreb 8:37,0, Trst 8:43,50; m. samci: Zagreb 7:24,46, Trst 7:29,18; ž. četverci na pariće: Zagreb 7:02,12, Trst 7:20,58; m. osmerci: Zagreb 6:06, 44, Trst 6:13,02. (V.K.)

 

VESLAČKI DVOBOJ ZAGREB - TRST 27.10.2011.

U subotu 29.10.2011.g. s početkom u 15:00h održat će se tradicionalni veslački dvoboj, Zagreb Trst .
Discipline i satnica.

 

REGATA ZAGREB 500 I 19. Susret osmeraca FSB-a 15.10.2011.

Nakon 19 regata napokon se održala regata FSB-a po suhom i sunčanom danu, premda je vjetar rashlađivao publiku.

Izaslanica rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Alekse Bjeliša, prorektorica, prof.dr.sc. Vesna Vašiček pozdravila je sve nazočne i uz pomoć dekana FSB-a prof.dr.sc. Ivana Jurage podijelila s ostalim uzvanicima nagrade i medalje najboljim veslačima današnje regate.

Dekan FSB prf. Dr. ,sc. Ivan Juraga zahvalio je Veslačkom savezu Zagreba na pomoći u realizaciji 19. Regate FSB-a.

Program s rezultatima

Rezultati ZAGREB 500

 

REGATA ZAGREB 500 I 19. Susret osmeraca FSB-a 13.10.2011.

Pozivamo sve roditelje i prijatelje veslanja da dođu u subotu 15.10.2011. u 11:00h na Jarun bodriti veslače koji će se natjecati na sprint regati Zagreb 500, te da pogledaju 19. Susret osmeraca FSB s početkom u 14:00h. Raspis, satnica, čamci.

 

VESLAČKI ČETVERAC OSRH U UTRCI ZA OLIMPIJSKU MEDALJU 12.10.2011.

U 365. broju vojnostručnog magazina HRVATSKI VOJNIK objavljen je članak o svjetskim prvacima u HORS. Pogledajte na stranici http://www.hrvatski-vojnik.hr/

 

1. REGATA VKMF - PULA 09.10.2011.

Rezultati kvalifikacija rezultati finala bodovanje UKUPNO BODOVANJE

 

1. REGATA VKMF - PULA 06.10.2011.

Stanje prijava, stanje prijava - zbirno.

 

HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR POTVRDIO… 03.10.2011.

Četverac na pariće evidentni olimpijski kandidat za London 2012.

ZAGREB

S početkom listopada najbolji hrvatski veslači i jedini nositelji svjetskog odličja s ovogodišnjeg SP-a, članovi četverca na pariće - Valent i Martin Sinković, Damir Martin i David Šain, poboljšali su svoj status i u kategorizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Na 28. sjednici Vijeća HOO-a, održanoj u sklopu 17. Europskog fair play kongresa u Poreču, Bralićevi su veslači (posada, ali i momčad!) potvrđeni kao evidentni olimpijski kandidati A skupine. Iako se radi o formalnom činu, nakon izborene olimpijske norme trećim mjestom na SP-u na Bledskom jezeru, veseli nas HOO-ova potvrda činjenice da zagrebački veslači nastavljaju fantastični kontinuitet olimpijskih nastupa.

Uvrštenjem (zasad) jedinih veslača u elitnu kategoriju nacionalne olimpijske udruge, popis hrvatskih olimpijaca za London dosegnuo je brojku od 28 evidentnih kandidata, uz još 26 potencijalnih iz A te 19 potencijalnih kandidata iz B skupine. (Vinko Knežević)

 

ZA KRAJ MJESECA - ŠTO NAM JE DONIO RUJAN? 01.10.2011.

Previše dobro “grožđe” u pogrešnom vinogradu

ZAGREB

Jesen obično donosi berbu, a u našem je veslanju ona završila i prije prave jeseni. Nije bila obilata, samo dva velika “uroda” (netko bi čak rekao -“uboda”). Rujan nam je donio dvije bronce, svjetsku - oko vrata članova četverca na pariće, i kontinentalnu - u vlasništvu samca Marija Vekića. Pribrojimo li braći Sinković iz Mladosti i Damiru Martinu iz Trešnjevke - Vekića iz VK Nove, te silom (trenažnih) prilika “purgeriziranog Osječanina” Davida Šaina, nije teško zaključiti da su sve rujanske medalje hrvatskog veslanja stigle u Zagreb (uz dužno poštovanje slavonskog podrijetla žuljeva utkanih u njihovo “klesanje”). A ako je ovo bila “zagrebačka berba”, nameće se pitanje što je s onom na državnoj razini?

Nema je, to je bilo to - zagrebačka “veslačka berba” bila je ujedno i državna! U tom slučaju - i prilično siromašna… Može li nam biti utješno to što ni Slovenci nisu imali očekivanu “berbu” na domaćinskom SP-u i što im nije išlo tamo gdje su najviše očekivali? Iskusni im olimpijci Iztok Čop i Luka Špik ostali su bez odličja u finalu dvojaca na pariće (peto mjesto). Otužna činjenica i za nas, jer Čop i Špik toliko su udomaćeni na Jarunu da ih pomalo smatramo “svojima”. Svojim bismo možda mogli smatrati i njihova sunarodnjaka “evidentnog hrvatskog podrijetla”. Rajko Hrvat, srećom, nije nastupao za državu koja mu - po zdravoj logici - proizlazi iz (prez)imena. Njegovo 12. mjesto u lakim samcima bila bi nam još jedna rupa na “čamcu reprezentacije” u poplavi posada koje su ostale izvan dometa A finala. Eto, ne zvuči nevjerojatno ni kada Hrvat u veslanju nastupa za Sloveniju, znamo za još neke konkretnije primjere iz drugih sportova, ali ovom prilikom zanimaju nas neki drugi FAK-ti.

Jer mnogo je drugih stvari u rujnu imalo etiketu - NEVJEROJATNO… Štoviše, posljednja riječ u prethodnoj rečenici može poslužiti i kao najkraći opis nama glavne discipline na središnjem događaju sezone - veslačkom SP-u. Nakon finala četveraca na pariće, izraz NEVJEROJATNO izgovorili su na maternjim jezicima - sretni pobjednici Australci , gubitnici zlata u posljednjim metrima utrke - Nijemci, a zasigurno je bio na usnama i brojnim našim veslačkim poklonicima na tribinama uz Bledsko jezero. Izraz nevjerice, dakle, čuo se od australskih veslača (“unbelieving”) dok su medijima davali izjave nakon finala, ali i od nekoliko njemačkih novinara (“unglaublich”) u press-centru. Nijemci su, primjerice, nesretni gubitak zlata svoga četverca na pariće povezivali i sa zabrinutošću za reakcije njihovih sponzora, od kojih su neki “uskočili uoči SP-a s tendencijom i olimpijskog vezivanja za buduće svjetske prvake”. Srebro im je malo pokvarilo “apetite”… Pomislili su da je naš četverac zbog neobranjene svjetske krune sponzorski još više ugrožen od njihova, a onda doznali da su naši dečki po tom pitanju - opušteni. Saznanje da dojučerašnji svjetski prvaci uopće nemaju sponzora izazvalo je novi “unglaublich”. Teško (im) je bilo to objasniti, čak i uz dobro poznavanje njemačkog jezika. Ustvrdili su i da svi koji u njemačkom sportu dotaknu svjetski vrh ne moraju brinuti za sponzore jer u akciju odmah stupaju matični savezi. Da, to je Njemačka, ali mi živimo u drugoj stvarnosti. Kod nas se uglavnom sve (svi!) vrti oko sponzoruša…

A matični savez!? Raditi u sportu, imati takvo blago u rukama i biti pasivan u pronalaženju sponzora - to je za još jedan “unglaublich”. Ni mjesec dana nakon svjetske bronce - ništa novoga na sponzorskom planu…

U svemu je, zapravo, najnevjerojatnija činjenica da ja naš četverac na pariće osvojio svjetsko odličje čak i kada je imao izrazito loš dan. I teško će im se ponoviti tako loš dan. I bolje da im se dogodio na Bledu - nego u Londonu 2012.!

Sport je odavno prestao biti poligon amaterizma, samo stalna ulaganja donose rezultate. Ponajveća momčadska snaga hrvatskog sporta na novom je početku, a za novu “berbu” (medalja) može računati samo na stari (posuđeni) alat i nove žuljeve. Čini se da je riječ o previše dobrom “grožđu” u zapuštenom vinogradu… (Vinko Knežević)

 

Obavijest o zatvaranju prometa 27.09.2011.

Dana 1.10.2011. (subota) u vremenu od 6:00 do 19:00 sati zatvara se promet na ŠRC Jarun zbog održavanja utrke "We run Zagreb".

 

1. REGATA VKMF - PULA 27.09.2011.

1. (odgođena) regata VKMF održat će se u Puli 08.10.2011. Raspis.

 

NASTAVAK “BRONČANOG DOBA” U HRVATSKOM VESLANJU 19.09.2011.

Europskom broncom Mario Vekić “podgrijao” olimpijske ambicije

PLOVDIV

Zagrebački skifist Mario Vekić osvojio je treće mjesto (7:08,17) na Europskom prvenstvu u Bugarskoj i na taj način nastavio “brončano doba” u hrvatskom veslanju. Na vodama drugog po veličini bugarskog grada, Plovdiva, Vekić je u finalu samaca izborio pobjedničko postolje, prošavši ciljnu ravninu nakon Litavca Mindaugasa Griskonisa (7:02,74) i Nijemca Falka Noltea (7:04,99). Podsjetimo, Litavac je za oko dvije sekunde bio brži od Vekića i u polufinalnoj utrci pa je bilo teško očekivati uzvrat u završnoj utrci EP-a. Finale je naš pekinški olimpijac odveslao rutinirano, ne ispustivši nijednog trenutka treće mjesto iz ruku.

Mario je zadovoljan usponom na postolje, a prema riječima trenera četverca na pariće, Nikole Bralića, ostvario je rezultat unutar očekivanja, “s tim da je po svojoj realnoj vrijednosti - mogao i do srebra”. Bralić je istaknuo da se Vekić ovim uspjehom dodatno približio normi za Olimpijske igre u Londonu koja mu je “pobjegla” spletom nesretnih okolnosti u borbi za polufinale nedavnog SP-a na Bledu.

Usputno, trener “zlatnika hrvatskog veslanja” (trenutačno sa svjetskom broncom oko vrata) referirao je i o aktivnom odmoru braće Sinković, Damira Martina i Davida Šaina.

- U laganoj su uvertiri za prave pripreme koje startaju 1. listopada Nikeovom kros-utrkom na Jarunu. Nakon dva tjedna pasivnog odmora, uslijedio je dvotjedni aktivni odmor s biciklizmom, trčanjem i posebnim vježbama, kako bi se dobro pripremili i mišići koji nisu izravno opterećeni u veslačkom sportu - pojasnio je veslački stručnjak.

Na pitanje zašto njegovi veslači nisu uvršteni u evidentne olimpijske kandidate na rujanskoj sjednici Vijeća HOO-a (unatoč činjenici da su desetak dana prije nje osigurali olimpijsku normu za London!), Bralić je obećao provjeriti gdje je “zapela administracija”.

S ovakvim Vekićem, konkurentnim za veslačka postolja, i Bralić može samo profitirati, riječ je o “zlatnoj pričuvi” njegova brončanog kvarteta. (Vinko Knežević)

 

ODGODA FINALA VESLAČKOG KUPA MILJENKA FINDERLEA 2011 12.09.2011.

Veslački savez Zagreba u dogovoru s Upravnim odborom Veslačkog kupa Miljenka Finderlea donio je odluku da se planirana regata Finale veslačkog kupa Miljenka Finderlea 2011.g. odgađa do daljnjega.

Regata se odgađa zbog neshvatljive odluke Zagrebačkog holdinga, Podružnice za upravljanje športskim objektima na čelu s g. Erićem, te pročelinikom gradskog ureda za graditeljstvo, g. Jelavićem, kojom se dozvolilo postavljanje ski lifta na Velikom jezeru ŠRC Jarun čime je ponovno ugrožena sigurnost veslača. Podsječamo da je prijašnji ski lit bio uklonjen zbog stradavanja veslača Jadrana iz Rijeke, Srđana Nosića, kojem su sudskom presudom HVS i TD Jarun bili dužni nadoknaditi materijalnu štetu zbog ozlijede kralježnice zadobivenih prilikom naleta na stup ski lifta.

 

Izvlačenje splavi 09.09.2011.

Na stranicama galerije možete pogledati slike izvlačenja splavi nasukane na sprud kod toplane.

 

ZAVRŠEN SP NA BLEDU, HRVATIMA ZASJALA MEDALJA 03.09.2011.

Svjetskom broncom četverac na pariće nastavio trofejni niz

BLED

Novim usponom na pobjedničko postolje u najjačoj svjetskoj konkurenciji najveći aduti hrvatskog veslanja na OI u Londonu 2012. (i u bliskoj budućnosti općenito!) zaokružili su desetodnevnu priču s Bleda.

Četverac na pariće (David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković) osvojio je vrijednu broncu u žestokoj finalnoj utrci, u kojoj su favorizirani Nijemci zbog jednog krivog zaveslaja , točnije - katastrofalne pogreške, u posljednjim metrima bledske staze ispustili zlato. Objeručke su ga prihvatili sretni(ci) Australci.

U slučaju naše posade, koja je otpočetka tvrdila da ih zanima bilo koja medalja na SP-u, ali nam je najboljim polufinalnim vremenom podgrijala “apetite” i za onu najsjajniju, “obukavši” usput tribine uz Bledsko jezero u kockasto, nije se dogodio neki krivi zaveslaj, nego naprosto - u finalu to nije bio “njihov zaveslaj”. Na 500 i 1000 metara bili su tek peti, a kada su se Nijemci i Australci previše odvojili, na više od dvije sekunde prednosti, krenuo je prepoznatljivi finiš. Suparnici su ostali nedostižni, ali medalja ipak nije “pobjegla”… Navijačko ozračje na Bledu podsjetilo je na nastupe legendarne Janice Kostelić u Kranjskoj Gori - nekoliko stotina Zagrepčana bučno je popratilo svako pojavljivanje naše posade na velikom ekranu uz jezero, a ovacije nakon uručenja bronce zasigurno će im ostati u dugom sječanju. “Mi Hrvati!” - odjekivalo je pretposljednjeg dana SP-a uz Bledsko jezero.

- Upravo zbog ove publike najžalije mi je što nismo odveslali bolje. Istina je da smo dali sve od sebe i da nam baš nije išlo, ali i to - da su naši navijači zaslužili više. Australci i Nijemci su danas jednostavno bili brži, što će nama biti samo dodatni poticaj za London 2012. - “otvorio je dušu” Martin Sinković, potvrdivši udarno geslo našeg sjajnog veslačkog kvarteta: S Bleda se (dobro) vidi London!

Unatoč činjenici da je i njega dirnula “mala Hrvatska” na slovenskim tribinama, David Šain je također djelovao otužno:

- Nije bilo najbolje, ali nemamo sebi što predbaciti. Slijedi nam dva tjedna odmora pa idemo dalje, dobro znamo što nam je idući cilj…

I od Damira Martina i Valenta Sinkovića mogle su se čuti slične riječi. Ili ih nije ni trebalo slušati, mogle su se čitati s njihovih lica…

Ali zato postoji trener Nikola Bralić, koji će započetak profesorski mirno ustvrditi kako je zadovoljan ostvarenim krajnjim rezultatom , iako ne i finalnom utrkom:

- Otpočetka se vidjelo da to nije ono pravo, samo su posljednjih 500 metara dobro odveslali, ali život ide dalje, imamo olimpijsku normu za London, što će reći - i novi veliki izazov…

Bralić se nije dao iznenaditi ni na pitanje “bi li pristao na istu raspodjelu kolajni na olimpijskom postolju u Londonu”?

- Da, što se tiče posada, ali s obrnutim redoslijedom osvojenih medalja...

Živi bili pa doživjeli ili, narodski rečeno - “treneru, pozlatila ti riječi tvoja posada”!

Za okorjele statističare rezultati finala četveraca na pariće na SP-u na Bledu: 1. Australija 5:39.31, 2. Njemačka 5:39.56, 3. HRVATSKA 5:42.82, 4. Poljska 5:45.34, 5. Rusija 5:49.47, 6. Italija 5:53.28.

U subotnjem popodnevnom programu zagrebački skifist Mario Vekić završio je nastup na Svjetskom prvenstvu 4. mjestom u C finalu, za ukupno 16. mjesto na svijetu. (Vinko Knežević)

 

SP na Bledu ulazi u “finalizaciju” 02.09.2011.

Petriško s dvojcem “sa” peti na svijetu, četverac na pariće sjajno najavio finale
Subota je za Hrvate dan odluke na bledskom SP-u u veslanju - ili će kući s medaljom oko vrata, ili - samo pognute glave. Odgovor na to pitanje dat će naš sjajni četverac na pariće u subotnjem finalu u 12.39…

Prvi nastup neke hrvatske veslačke posade u izravnoj borbi za odličja na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu završio je sasvim solidnim petim mjestom. Osječki dvojac Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić s iskusnim zagrebačkim kormilarom Silvijem Petriškom, u početnom dijelu utrke “plovio” je čak i u domeni odličja (drugi), ali im je konkurencija iz bogatih kapitalističkih država ubrzo pokazala zašto se kod njih u veslanje ulažu milijuni eura ili dolara, makar se radilo i o neolimpijskoj disciplini - dvojcu s kormilarom… Zlato, koje su u samoj završnici ispustili Kanađani, pripalo je Talijanima (Capello, Frattini + Fanchi).

A jedina hrvatska posada koja uporno prkosi bogatom kapitalističkom svijetu (povremeno se čak i poigrava s njim!) - četverac na pariće (David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković) veličanstveno je izborila finale SP-a na Bledskom jezeru. Bila je to još jedna vrhunska demonstracija sile i Bralićeve taktičke umješnosti, uz nezadrživi finiš s trećeg mjesta u posljednjih 500 metara utrke. Osim trijumfa u svojoj polufinalnoj skupini (5:46.51), ispred Rusa i Poljaka, naši su veslači za osam stotinki bili brži i od pobjednika druge skupine - Nijemaca, potvrdivši da imaju “ritam zaveslaja” za novo svjetsko zlato. Ipak, ostali su hladnih glava, olimpijska “viza” za London je osigurana, na Bledu ih ponajprije zanima pobjedničko postolje.

- Nijemci su potvrdili očekivanja i ostali nam glavni suparnici za zlato, ali i Australci su također kandidati za postolje. Vjerujem u svoje momke, zar mi najbolje vrijeme u polufinalu ne daje pravo na optimizam - poruka je trenera Nikole Bralića.

U pitanju je “zlatni optimizam”, Bralićeva posada je zrela za obranu novozelandskog naslova svjetskog prvaka. Nijemci su im “uzeli” Svjetski kup, sada su, kako kaže David Šain - idealna lovina…

Prijatelji veslanja, subotu ne smijete prespavati, a oko 14 sati uključite i HRT 2! (Vinko Knežević)

 

DOLAZAK NA BLED U SUBOTU U 7:00 SATI 

02.09.2011.

Konačni popis prijavljenih za BLED

 

POČETAK RASPLETA SP-a, “CRO-EXPRESS” IDE PO FINALE 01.09.2011.

Petriško s dvojcem “sa” u A finalu, Vekić nije imao sreće
Na Bledu se polako nazire rasplet Svjetskog veslačkog prvenstva, a s obzirom na to kako naše snage “stoje” tri dana prije kraja, dojam je da će kući samo s jednom olimpijskom normom.

Skifist Mario Vekić, koji je kvalitetnim radom i uzletom forme posljednjih mjeseci postajao i sve veća uzdanica za SP, u borbi za polufinale naprosto nije imao sreće. Stigao je četvrti, a upravo ta je pozicija bila prva koja ne vodi u nastavak elitnog natjecanja, nego u “razveslavanje” po već poznatom abecednom slijedu. Šteta, jer zagrebački je olimpijac (u dvojcu s Anton Kušurinom 2008.) gotovo tri četvrtine utrke držao treće mjesto i vizu za polufinale, no nije imao snage zadržati ga u posljednjoj dionici bledske staze…

Za razliku od Vekića, hrvatski je dvojac s kormilarom (u neolimpijskoj disciplini, stoga i u malobrojnijoj konkurenciji) izborio nastup u A finalu pa će zagrebačko veslanje već u petak imati aduta u borbi za medalje. Osječani Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić s “kormilarom svih kormilara” Silvijem Petriškom četvrtim su mjestom u repesažu dohvatili posljednju ulaznicu za finale. Veći dio utrke naša je posada pripadala vodećem dvojcu, ali su se u strašnom finišu, dvjestotinjak metara pred ciljem, Nijemci “odlijepili”, povukavši za sobom i Kanađane i Amerikance. Hrvatski im čamac nije uspio parirati, no, važnija od toga bila je činjenica da se uspio oduprijeti žestokom napadu Francuza i Ukrajinaca. Finalna utrka je u petak u 12:13.

Preostale tri hrvatske posade nisu bile konkurentne za borbu u domeni olimpijske vize za London (A i B finale) pa će u borbu za redoslijed od 13. mjesta…

Osim A finala u kojem će kormilariti Zagrepčanin Petriško, događaj dana poklonicima veslanja u “metropoli” bit će borba za finale aktualnih svjetskih prvaka u četvercu na pariće koji su (gotovo) osigurali olimpijski nastup u Londonu 2012. Uoči polufinala u petak, trener Nikola Bralić referirao je o stanju posade (Valent i Martin Sinković, Damir Martin, David Šain) u čijem čamcu “plove” sve nade hrvatskog veslanja za uspon na pobjedničko postolje na Bledu.

- Momci su zdravi i nabrijani, osjećaju da im dobro ide i to im donosi potrebnu samouvjerenost. Tome pridonosi i činjenica da su imali ukupno drugo vrijeme u kvalifikacijama. Što se tiče polufinala, dobili smo skupinu po mjeri, a najopasniji suparnici bit će nam Rusi, potom Poljaci koji se oporavljaju i podižu u formi, te Amerikanci. Naravno, nećemo zanemariti ni Švicarce, ni Britance, budući da su i oni dosad uspjeli po jednom biti ispred nas. Ipak, bez obzira na njihovu snagu, naš je optimizam na najvišoj razini - rekao je Bralić.

Ne ostavljajući mjesta ni za zrno sumnje glede prolaska u subotnji finale, u kojem njegovi “zlatnici” brane naslov svjetskih prvaka, Bralić se uopće ne opterećuje pričom o olimpijskoj normi. Ostvarenje tog cilja nekako se podrazumijeva samo po sebi, ili - kako bi to na svom jeziku iskazali najveći hrvatski rivali za zlato - “selbstverständlich”… (Vinko Knežević)

 

POLAZAK NA BLED U SUBOTU U 7:00 SATI 31.08.2011.

Popis prijavljenih

 

5. REGATA VKMF - BAKAR 31.08.2011.

Rezultati kvalifikacija, rezultati finala, bodovanje.

 

Termini liječničkih pregleda 31.08.2011.

Termini liječničkih pregleda veslačkih klubova grada Zagreba su 23.09. - petak i 26.09. - ponedjeljak! Radno vrijeme poliklinike je od 07:30 do 20:00 sati. Dan prije pregleda svi registrirani veslači (10-godišnjaci i stariji) obvezni su načiniti laboratorijski pregled krvi i mokraće. Više informacija pročitajte ovdje.

 

POLAZAK NA BLED U SUBOTU U 7:00 SATI 30.08.2011.

Polazak na Bled je u subotu u 7:00 sati s rampe. Povratak je planiran za 17:00 sati, ali vrijeme povratka nije fiksno. Molimo sve koji su se prijavili do sada da provjere da li su na popisu. Ako ima još zainteresiranih javite se na vsz@vsz.hr jer je ostalo još nekoliko slobodnih mjesta. Popis.

 

SJAJNA UVERTIRA ZG-VESLAČA NA SP-u 29.08.2011.

BLED - Četverac rutinirano u polufinale, “izravan” i Vekić
“Po jutru se dan poznaje”, a svjetski prvaci po prvom nastupu na velikom natjecanju. Onako kako su zamislili, skupa s trenerom Nikolom Bralićem, članovi našeg četverca na pariće i odradili su (prvu) kvalifikacijsku utrku na Bledskom jezeru. Mirno, rutinirano, gospodski, s najboljim startom i najboljim vremenom u cilju! Za prvo mjesto u skupini i izravan prolazak u polufinale SP-a Valentu i Martinu Sinkoviću, Damiru Martinu i Davidu Šainu bio je potreban vremenski “utrošak” od 5:46.74, a nakon njih kroz ciljnu je ravninu prošao talijanski četverac, prilično neugodan u nekim prijašnjim utrkama. U ukupnoj konkurenciji četveraca na pariće, samo su Nijemci (pobjednici treće kvalifikacijske skupine) za tridesetak stotinki brže preveslali stazu od aktualnih svjetskih prvaka. A u polufinale su izravno prošli i ostali “ljuti” rivali - Australci, Poljaci, Amerikanci, Rusi… Trener naše posade Bralić zadovoljan je uvertirom na bledskim vodama, svjestan da su njegovu sjajnom kvartetu ostale velike rezerve za nastavak veslačkog “mundijala”.

Odličan početni nastup na Bledu ostvario je još jedan zagrebački veslač, skifist Mario Vekić (VK Nova). Nastup u četvrtfinalu osigurao je drugim mjestom (6:54.48), iza Novozelanđanina Mahe Drysdalea, bržeg za oko dvije sekunde. I dok će se Vekić i četverac na pariće “odmarati” do srijede koja im donosi borbu za polufinale odnosno finale, ostale hrvatske posade na SP-u, “osuđene” su tražiti nastavak elitnog natjecanja (put u polufinale) kroz repesažne utrke. To se odnosi na četverac bez kormilara (S. i N. Skelin, Stojčević, Bogdan), koji je bio posljednji u svojoj kvalifikacijskoj skupini, ženski dvojac Kešerac - Anić, nakon istog dometa u prvoj izlučnoj utrci, te dvojac bez kormilara Čavrlj - Banovac (peto mjesto u kvalifikacijama).

Ponedjeljak je donio i prvi bledski nastup jedinom našem čamcu u neolimpijskoj disciplini, osječkom dvojcu “sa” Janjić - Kolobarić, pojačanom proslavljenim zagrebačkim kormilarom Silvijem Petriškom (olimpijska bronca 2000. i svjetsko srebro 2001. u osmercu). Bude li im prolazak dalje “ovisio” o Petrišku, mogu daleko stići… (Vinko Knežević)

 

4x PO ZLATO U DEŽELU! 25.08.2011.

“CRO-EXPRESS” BRANI NASLOV SVJETSKIH PRVAKA
Po medalju u Sloveniju desetak kilograma lakši

ZAGREB

Vidljivo “stesani”, ali i maksimalno “naoružani” samopuzdanjem, najveći hrvatski veslači aduti na bledskom SP-u (28. kolovoza - 4. rujna), četverac na pariće brača Sinković, Martin i Šain, otputovali su u “deželu”. Na Bled su stigli četiri dana prije prvoga nastupa kako bi se što bolje aklimatizirali za obranu lanjskog, novozelandskog naslova svjetskih prvaka.

Veliki optimizam za tu ambiciju trener Nikola Bralić temelji na testiranjima provedenim na posljednjim treninzima “Cro-expressa”.

- Provjeravali smo brzinu, brzinsku izdržljivost te izdržljivost općenito i niti jedan test nije lošiji od onih lanjskih. U odnosu na nedavni nastup u Luzernu momčad je u ukupnoj težini lakša za desetak kilograma, dečkima smo povećali bezmasnu masu, a masnu bitno smanjili. Tjelesnu masnoču reducirali smo sa 13 na 10 posto. Nismo smjeli ići ispod ove “kilaže”, jer sadašnja težina im je na razini prosjeka svjetskih prvaka - raportirao je “o stanju u čamcu” Bralić.

- Ma, bez obzira i na gotovo plus 40, ovo su bili najlakši treninzi, kratki i jasni - kaže mlađi član bratskog dvojca u posadi, Martin Sinković.

“Tesanje” kilograma Damir Martin, pak, objašnjava prirodnim “slijedom”:

- Zimi nakupimo poneki kilogram, ljeti se to mora skinuti. A recept je jednostavan - treninzi, sunce i visoke temperature tope kilograme. Sada smo u optimalnoj natjecateljskoj “kilaži” I veliki smo optimisti jer za bledsku stazu možemo čak reći da je naša staza…

Iako je uobičajeno da nam sportaši uoči ovakvih natjecanja u prvi plan stavljaju osvajanje olimpijske norme, štroker četverca, Valent Sinković, naglašava nešto drugo:

- Norma za London nije upitna, teško ćemo mi ne upasti među 11 najboljih posada. Na Bledu imamo drugi cilj, zanima nas isključivo mjesto na pobjedničkom postolju.

Nakon što su im Nijemci ove sezone “preoteli” naslov pobjednika Svjetskog kupa, Osječanin David Šain priželjkuje veliki revanš glavnim favoritima:

- Ove sezone bili smo svima lovina, sada ćemo opet biti lovci. Ljepše je, i psihološki lakše, biti lovac.

Kad smo već kod lova, trener Bralić apostrofirao je još jednu “psihološki” vrlo bitnu činjenicu:

- Sva četvorica mojih veslača u stabilnim su vezama i cure pozitivno djeluju na njih. To je puno bolje nego da jure van k’o lovački psi. Tko bi stigao na treninge, nakon svih tuluma na koje ih pozivaju…

Nakon nekoliko “bljeđih” ovosezonskih izdanja, Bled je prilika za novi sjaj. U subotu, 3. rujna (zar netko smije sumnjati u finalni nastup!?), saznat ćemo hoće li članovi našeg četverca povećati tjelesnu težinu “bezmasnim teretom” u području vrata. U dvije, tri riječi - novom svjetskom kolajnom. Veslački savez Zagreba pomoći će im u toj ambiciji slanjem na Bled navijačkog busa s pedesetak fanova koji neće štedjeti glasnice. Slovenija bi u bliskom susjedstvu mogla postati poznata i kao “izvoznica zlata”… (V. Knežević)

 

5. regata VKMF Bakar 24.08.2011.

Stanje prijava, zbirno stanje prijava.

 

ORGANIZIRANI PRIJEVOZ NA FINALE SVJETSKOG PRVENSTVA NA BLEDU 22.08.2011.

Veslački savez Zagreba organizira prijevoz autobusom na finale četverca skul u subotu 3. rujna na Bledu. Povratak je isti dan. Molimo zainteresirane da se jave na e-mail: vsz@vsz.hr. Prijave se primaju do popunjenja mjesta u autobusu. Popis prijavljenih i točno vrijeme polaska biti će objavljeni na internet stranicama VSZ-a. VSZ ne osigurava ulaznice na Svjetsko prvenstvo.

 

4. Regata VKMF i 18. Regata Sabljaci 18.06.2011.

Rezultati kvalifikacija, rezultati finala, bodovanje. Ukupno bodovi.

 

Kvarnerska veslačka regata i 5. regata VKMF 17.06.2011.

VK „JADRAN“ RIJEKA i VESLAČKI SAVEZ ZAGREBA organiziraju KVARNERSKU VESLAČKU REGATU „BAKAR 2011“ i 5. REGATU VESLAČKOG KUPA MILJENKA FINDERLEA 2011. Regata će se održati na regatnoj stazi u Bakarskom zaljevu u subotu 27. kolovoza 2011. godine s početkom u 10,00 sati. Raspis.

 

4. Regata VKMF Ogulin - Sabljaci 16.06.2011.

Stanje prijava.

 

4. Regata VKMF i 18. Regata Sabljaci 09.06.2011.

Regate će se održati u subotu 18. lipnja 2011. godine u Ogulinu, na regatnoj stazi jezera Sabljaci. Raspis.

 

Napustio nas je Toma Grego 06.06.2011.

Iznenada prošlog petka navečer napustio nas je Toma Grego, trener u Hrvatskom akademskom veslačkom klubu Mladost.

Diplomirani arhitekt Toma Grego, svoju veslačku trenersku karijeru završio je radeći aktivno do zadnjeg dana u HAVK Maldost. Rođen u Omišlju 1924.g. kao šestogodišnjak odlazi s obitelji u Zemun gdje mu otac dobiva posao u riječnoj mornarici. U Zemunu se školuje a tijekom gimnazijskih dana zarobljavaju ga fašisti i deportiraju u koncetracijski logor u Austriji. Po završetku 2. svjetskog rata vraća se iz Austrije u Zemun gdje završava gimnaziju te arhitektonski fakultet i kao d.i.a. zapošljava se u poglavarstvu grada Zemuna u urbanističkom uredu. Po odsluženju vojnog roka u Puli i Splitu gdje je trenirao s Vladimirom Šestanom i mnoštvom drugih poznatih veslačkih radnika i trenera, nastavlja s veslačkim aktivnostima u svom Zemunu, u VK Galeb. Nebrojeni kilometri provedeni na kormilu glisera tijekom treninga na Dunavu ostavili su traga na Tomino zdravlje. Mnogo puta se znao požaliti na bolu u laktu zarađenu na treninzima. S veslačkim klubom Galeb iz Zemuna osvajao je brojne medalje na podunavskim kupovima, a s lakim veslačima Jasinskim i Zelićem osvaja i medalje na bivšim prvenstvima SFRJ.

Krajem devedesetih Tomina postaje nepoželjan, u gradu u kojem je proveo većinu života i u zadnji trenutak, prije ratnih zbivanja Tomo napušta zauvijek Zemun i dolazi u Zagreb.

Nakon što se smijestio u Zagrebu nije mogao odoljeti, a da se ne pojavi na Jarunu gdje na poticaj Nikole Bralića dolazi na mjesto trenera nižih kategorija HAVK Maldost. Tijekom svojeg rada u Mladosti, Tomo je postao poznat po svojoj pedantnosti, urednosti, savjesnosti, te strogoj pravednosti.

U radu s veslačima uvijek je brinuo da uz sportski rezultat veslači postižu i dobre rezultate u školi. Svi roditelji veslača koji su prepoznali njegov način rada bili su oduševljeni pristupom, brigom i zalaganjem za njihovu djecu.
Tugu i bol za preranu smrt svoje kćeri nadomjestio je ljubavlju prema unucima Ana-Mariji i Tomislavu, te generacijama veslača i veslačica koje su dolazile kod Tome na treninge.

Uz nebrojene osvojene zlatne medalje u kategoriji veslača s Davorinom Šindlerom, Hrvojem Konjevodom, Petrom Lovrićem, sve do braće Sinković, trenerski rezultati su bili preduvjet da ostali mladostaški treneri dođu lakše do svijetskih rezultata.

Toma Grego bio je uzor svim zagrebačkim trenerima i njegov odlazak sigurno će ostaviti prazninu koja se neće moći jednostavno nadomjestiti. Njegov lik i djelo ostat će u trajnom sjećanju svima koji su ga poznavali.

Neka mu bude laka hrvatska zemlja!

 

Osvrt na članak u SN 26.05.2011.

Klikni na sliku za prikaz u izvornoj veličini.

Nigdje ne piše da mi trebamo tražiti sponzore

Klikni na sliku za prikaz u izvornoj veličini.

 

TERMINI TRENINGA NA JARUNU 24.05.2011.

Zbog obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske nema treninga na svim vodenim površinama u sljedećim terminima:

25.05.2011. od 15:00-20:00 sati

27.05.2011. od 10.00-21:00 sat

28.05.2011. od 10:00-21:00 sat

U istim terminima biti će zatvoren i dio prometnice Aleja Matije Ljubeka na potezu: ulaz Hrvatskog sokola - ulaz Hrgovići - ulaz Petrine.

 

11. MEMORIJAL PROF. JAROSLAVA LAŠTOVICE 21.05.2011.

Rezultati finala.

 

11. MEMORIJAL PROF. JAROSLAVA LAŠTOVICE 20.05.2011.

Stanje prijava, međufakultetska utrka - rezultati prednatjecanja.

 

11. MEMORIJAL PROF. JAROSLAVA LAŠTOVICE 18.05.2011.

Raspis, 16. Sveučilišna utrka 8+ stanje prijava.

 

POTICAJ VSZ-a RAZVOJU VESLANJA U LAKIM KATEGORIJAMA 16.05.2011.

U skladu sa strategijom razvoja veslanja u Zagrebu, VSZ je već ranije odlučio poticati širenje kvalitete i masovnosti u kategorijama lakih veslača i ženskog veslanja u kojima imamo veliki zaostatak za svjetskim rezultatima i „velikim“ veslačkim nacijama, za razliku od muškog riemen i scull veslanja u kojima smo osvajali medalje i Svjetska prvenstva.

Tako je u VSZ flotu novih čamaca stigao i novi samac „Empacher“ ( za veslače 65-75kg), kojega je prema rezultatima u ovoj sezoni preuzeo na korištenje najbolji laki veslač u Zagrebu Vedran Radonić, te se nadamo da će ovakav poticaj za sobom povući val veslača iz te ( i ostalih kategorija) u svrhu priključivanja svjetskoj kvaliteti i ostvarivanju Olimpijskih normi u kategorijama lakih veslača i veslačica.

 

Zagreb centar seniorskog veslanja u Hrvatskoj 16.05.2011.

Nakon jučer održanog 21. Prvenstva Republike Hrvatske u veslanju za seniore, u iznimno jakoj konkurenciji, zagrebački klubovi na čelu s HAVK Mladost, VK Trešnjevkom i VK Zagrebom promijenili su odnos veslačkih snaga u seniorskom hrvatskom veslanju u korist VSZ-a.

Zahvaljujući pravilnoj i mudroj politici VSZ-a koji je sredstva Grada Zagreba iz programa Javnih potreba u športu Grada Zagreba pretočio u 35,2% osvojenih bodova na PRH koliko su osvojili zagrebački klubovi što znači i šest zlatnih medalja za HAVK Mladost, jedna zlatna za VK Trešnjevku te, po dvije srebrne za HAVK Mladost i VK Trešnjevku i jedna srebrna za VK Zagreb.

Veslački savez Zagreba čestita svim zagrebačkim veslačima i veslačicama te upravama klubova na sudjelovanju a posebno na osvojenim odličjima, a svima zajedno uspiješan nastavak veslačke sezone.

 

16. Sveučilišna utrka osmeraca 12.05.2011.

Raspis: Hrv, Eng.

 

8. Regata Sv. Filipa i Jakova i 3 regata VKMF 2011. 08.05.2011.

Rezultati kvalifikacija, rezultati finala, bodovi, ukupno bodovi.

 

8. Regata Sv. Filipa i Jakova i 3 regata VKMF 2011. 05.05.2011.

Stanja prijava.

 

Inter City Regatta 01.05.2011.

Rezultati kvalifikacija, rezultati finala, bodovanje.

 

2. Veslački kup Miljenka Finderlea i Inter City Regatta 30.04.2011.

30.04.2011. - rezultati kvalifikacija, rezultati finala, bodovanje.

 

8. Regata Sv. Filipa i Jakova i 3 regata VKMF 2011. 28.04.2011.

Raspis

 

2. Veslački kup Miljenka Finderlea i Inter City Regatta 28.04.2011.

 

Stanje prijava kup MF, stanje prijava Inter City Regatta. 24.04.2011. 

Sretan Uskrs svim veslačima i veslačkim djelatnicima, te njihovim obiteljima želi Predsjedništvo Veslačkog saveza Zagreba.

 

CROATIA OPEN 2011. 22.04.2011.

Fotografije sa CO regate nalaze se na stranicama: Croatia Open 2011 (day 1) i Croatia Open 2011 (day 2). Fotografijama se može pristupiti i koristeći linkove (Photos) koji se nalaze na stranici CO regate.

 

2. Veslački kup Miljenka Finderlea i Inter City Regatta 15.04.2011.

Na veslačkoj stazi ŠRC Jarun održat će 30.4. i 1.5. regate 2. Veslački kup MF 2011 i Inter City Regatta - Zagreb 2011.
Raspis.

 

CROATIA OPEN 2011. 11.04.2011.

Završena je međunarodna regata Croatia Open 2011. Kompletne rezultate pogledajte na www.croatiaopen.vsz.hr.

 

Croatia Open regata u City Center One 05.04.2011.

Organizacijski odbor Croatia Open regate 2011. organizirao je promociju regate u CCO u sklopu Sportomanije, dana ekstremnih i adrenalinskih sportova http://www.citycenterone.hr . od 5.4 do 7.4.2011.

VSZ će izložiti veslače ergometre, čamac osmerac koji će lebdjeti iznad gostiju Centra te ostala iznenađenja za posjetitelje promotivnog štanda VSZ-a. U osmišljavanju događanja pomogla je tvrtka e:dizajn=:-) www.e-dizajn.hr

 

Sportska televizija počinje s emitiranjem danas u 17 sati 04.04.2011.

Prenosimo najvažnije informacije iz dopisa glavnog urednika Sportske televizije g. Jure Ozmeca:
Sportska televizija (SPTV) je zemaljski kanal, vidljiv na svim TV prijemnicima u cijeloj Hrvatskoj, bez dodatne opreme i naplate. Emitiranje programa počinje 4. travnja 2011. u 17 sati. SPTV je kanal u 100% vlasništvu Hrvatskog Olimpijskog odbora. SPTV je komercijalna televizija, financira se samostalno, a ne iz državnih sredstava pretplate ili proračuna HOO-a.
Glavni cilj SPTV je promocija i prezentacija hrvatskog sporta i hrvatskih sportaša na televizijskom ekranu u cijeloj Hrvatskoj. SPTV poziva na suradnju sve gradske sportske saveze, klubove, sportaše i ostale koji misle da mogu pridonijeti stvaranju kvalitetnog i zanimljivog programa, te promociji vlastitog sporta.
Svi koji misle da imaju nešto zanimljivo ponuditi Sportskoj televiziji mogu se javiti Veslačkom savezu Zagreba, Centru za istraživanje i razvoj sporta pri Zagrebačkom športskom savezu ili izravno SPTV.

 

OPZ i 7. Garnier REF regata 26.03.2011.

Rezultati kvalifikacija.
Rezultati finala.

 

OPZ i 7. REF 25.03.2011.

Stanje prijava.

 

Tradicionalni kros 21.03.2011.


VK Trešnjevka u suradnji s Veslačkim savezom Zagreba organizirao je tradicionalni kros na savskom nasipu. Rezultati su kod nas i na stranicama VKT a slike na HAVK Mladost i u našoj galeriji.

 

Daljinska regata 19.03.2011.


Rezultati, rezultati-imena

 

Daljinska regata 18.03.2011.

Stanje prijava sa prijedlogom satnice

 

OPZ i 7. REF 15.03.2011.

Veslački savez Zagreba i VK Ekonomist organiziraju OTVORENO PRVENSTVO ZAGREBA i 7. Regatu Ekonomskog fakulteta. Regata će se održati u subotu 26.03.2011. na regatnoj stazi ŠRC Jarun.
Raspis.

 

Daljinska regata 15.03.2011.

Daljinska regata, jezero Jarun - Zagreb 19.03.2011. Raspis, pravila.

 

1. regata VKMF u Puli otkazana zbog jakog vjetra 11.03.2011.

1. regata Veslačkog kupa Miljenka Finderlea 2011. koja se trebala održati u Puli, otkazana je zbog jakog juga koji će prema prognozi puhati u nedelju.

 

CROATIA OPEN 2011 07.03.2011.

Veslački savez Zagreba, Hrvatski veslački savez organizira i VK Croatia priređuje međunarodnu regatu Croatia open 2011. Regata će se održati 9. i 10. travnja 2011. godine na veslačkoj stazi jezera Jarun. Raspis CO 2011, Bulletin Nr 2.

 

Termini liječničkih pregleda 01.03.2011.

Termini liječničkih pregleda veslačkih klubova grada Zagreba su 28.03. - ponedjeljak i 29.03. - utorak!

Radno vrijeme poliklinike je od 07:30 do 20:00 sati. Dan prije pregleda svi registrirani veslači (10-godišnjaci i stariji) obvezni su načiniti laboratorijski pregled krvi i mokraće. Više informacija pročitajte ovdje.

 

Ekipno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima 8x1000m 26.02.2011.

Rezultati: kadetkinje i kadeti, studentice i studenti. U galeriji ima slika.

 

26.02.2011.

Za tekst Kako je od momčadi ostala posada ili što već?, sportski novinar, Vinko Knežević dobio je nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara za naj-komentar u 2010.g. VSZ upućuje iskrene čestitke g. Vinku Kneževiću. (Vidi članak na našoj stranici - 30.12.2010)

 

22. veljače: POZNATI LAUREATI HZSN-a ZA 2010

Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) jednoglasno je prihvatio prijedlog Komisije za priznanja, u sastavu Milka Babović, Darko Draženović i Robert Valai, o laureatima za 2010. godinu.
Na saboru HZSN-a 28. veljače nagradu za životno djelo dobit će Stanko Kučan, Janko Goleš i Ivanka Ožbolt. Priznanje za komentar primit će Iva Perdec Augustić iz Vjesnika, za osvrt Vinko Knežević iz Jutarnjeg lista, za intervju Tomo Ničota iz Sportplusa, za fotografiju Antonio Bronić iz Pixsella, za praćenje malih sportova Milena Dragišić iz Sportplusa, za lokalno novinarstvo sportska redakcija TV 4 rijeke i za izdavaštvo Blaž Duplančić iz Sportplusa. Organizatorima Europskog vaterpolskog prvenstva u Zagrebu uručit će se priznanje za najbolji press centar.
Budući da nije stigao nijedan prijedlog za godišnju Nagradu za novinara godine, neće se dodijeliti nagrada za novinara 2010. godine, jednoglasna je odluka Izvršnog odbora HZSN-a.
Sabor će se održati u ponedjeljak, 28. veljače, u Novinarskom domu u Zagrebu. Izborni sabor, na kojem će se birati predsjednik, glavni tajnik, organizacijski tajnik i ostali članovi Izvršnog odbora, počinje u 11 sati, a svečani dio, na kojem će se dodijeliti priznanja za 2010. i nagrade za životno djelo te se inaugurirati novo vodstvo, u podne.

Jura Ozmec, bivši veslač HAVK Maldost postao je glavni urednik STV-e. Jura Ozmec postao je poznat u veslačkim krugovima po ispadanju iz 2- u prvih 100m Međunarodne utrke na Bledu 1986. g. kada se uspio vratiti partneru nazad u čamac a da se partner nije okupao tj. čamac 2- se nije okrenuo. Za izvedenu akrobaciju zaradio je opomenu glavnog suca pok. Miljenka Finderlea, a u cilj su uveslali kao peti čamac.
21. veljače: JURA OZMEC GLAVNI UREDNIK STV-a

Jura Ozmec, dugogodišnji novinar i urednik u Sportskom programu Hrvatske televizije i predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), glavni je urednik Sportske televizije, novog i prvog specijaliziranog sportskog digitalnog televizijskog programa u Hrvatskoj.
Sportska televizija je zemaljska televizija, koja će biti vidljiva u cijeloj Hrvatskoj, bez ikakvih ograničenja, a s emitiranjem će početi sukladno zakonskim rokovima.
„Sportska televizija je izazov koji se događa jednom u karijeri. Mogućnost da svojim znanjem i iskustvom doprinesem projektu koji će promijeniti sliku hrvatskog sporta, više je od samog posla“, istaknuo je Ozmec po imenovanju. „Odgovornost pa i zadaća je još veća, zna li se da će Sportska televizija biti prva televizija na svijetu koja je pokrenuta nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora da nacionalni olimpijski odbori trebaju imati svoje televizije“, naglašava glavni urednik.
Sportska televizija je jedna od ključnih mjera za napredovanje sporta, kojom se otvara dodatna mogućnost unapređenju i razvoju hrvatskog sporta, a televizija predstavlja kotač zamašnjak razvoja i popularizacije domaćih sportaša. Osnova djelovanja je praćenje i prezentacija hrvatskoga sporta u simbiozi s hrvatskim gospodarstvom.

(Preuzeto sa http://www.hzsn.hr)

 

Ekipno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima 8x1000m 25.02.2011.

Stanje prijava. Satnica kadetkinje, kadeti. Satnica studentice, studenti.

 

Otvorenje veslačke sezone u Puli 24.02.2011.

Šesta godina održavanja Veslačkog kupa Miljenka Finderlea započinje regatom 13.03.2011., nedjelja, u Puli. Domaćin regate je Veslački klub Istra iz Pule koji se i prijašnjih godina iskazao odličnom organizacijom i izvrsnom paštašutom. Regata će se održati u luci Pula prema Raspisu VKMF u 2011.g.

Veslački savez Zagreba imenovao je Upravni odbor VKMF u sastavu Mladen Mihovilić, Berislav Vrančić, Tomislav Butorac, Drago Glomazić, Srećko Šuk i Josip Kostelić, a na sjednici UO u Rijeci imenovon je izvršni direktor VKMF, Josip Kostelić.

Raspis.

 

Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima - 6000m 19.02.2011.

Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima - 6000m rezultati.

 

Ekipno prvenstvo Zagreba za kadete na veslačkim ergometrima 18.02.2011.

Ekipno prvenstvo Zagreba za kadete na veslačkim ergometrima, 8x1000m - raspis.

 

Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima - 6000m 18.02.2011.

Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima - 6000m startna lista.

 

Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima - 6000m 15.02.2011.


VSZ organizira Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima 6000m. 

Raspis.

 

Nikola Bralić preuzeo nagradu ZŠS-a 10.02.2011.

Zbog visinskih veslačkih priprema u Italiji, profesor Nikola Bralić nije mogao preuzeti nagradu ZŠS-a u KD Vatroslav Lisinski, kada je uz Antu Kostelića i Ivana Ivančića bio proglašen za najuspješnijeg trenera u 2010. godini te mu je zasluženu nagradu uručio Josip Kostelić prije sjednice Stručno programskog povjerenstva VSZ-a dana 10.02.2011.g.

SPP VSZ je najuspiješniji gradski tim veslačkih trenera koji su u 2010.g. na Prvenstvu RH u veslanju odnijeli 36% zlatnih medalja u odnosu na sve klubove HVS-a.

 

Proglašenje najboljih športaša Grada Zagreba 04.02.2011.

02. veljače 2011. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski Zagrebački športski savez proglasio je najbolje športaše i klubove Grada Zagreba za 2010. godinu.
Nikola Bralić proglašen je najuspješnijim trenerom u 2010. godini, uz Antu Kostelića i Ivana Ivančića.
Valent Sinković, Martin Sinković i Damir Martin dobili su godišnju nagradu Zagrebačkog športskog saveza. Njih trojica s Davidom Šainom iz Osijeka i trenerom Nikolom Bralićem u četvercu na pariće 2010. godine osvojili su:
- Svjetsko prvenstvo;
- Svjetski kup - ukupni pobjednici, uz osvojeno 1. mjesto na sve tri regate Svjetskog kupa;
- 2. mjesto na Europskom prvenstvu;
- Svjetsko prvenstvo za seniore do 23 godine.

Najbolji športaši Zagreba za 2010. godinu su atletičarka Sandra Perković i skijaš Ivica Kostelić. Najbolja ženska ekipa je kuglački klub Zagreb, a najbolja muška momčad je Rukometni klub Zagreb.

Ostali dobitnici godišnje nagrade ZŠS-a su: Perica Bukić, Tomislav Crnković, Iva Vlahek, Nenad Žugaj.
Nagradu za životno dijelo dobili su Josip Feldbauer, Fredi Kramer, Marijan Maras, Mario Milanović - Litre i Franjo Prot.

Veslački savez Zagreba dobio je priznanje ZŠS-a za izniman doprinos u osvojenim medaljama četverca na pariće u 2010. godini.

 

Rijeka (1) 03.02.2011.

Na godišnjoj skupštini VK Jadran Rijeka održanoj 28.01.2011., izabran je novi predsjednik Andrej Smilović. Dosadašnji predsjednik Ivo Zrilić postao je član Upravnog odbora kluba.

 

Rijeka (2) 03.02.2011.

Dana 28.01.2011. g. tajnik VK Jadran iz Rijeke Drago Glomazić ugostio je članove Upravnog odbora Veslačkog kupa Miljenka Finderlea, Tomislava Butorca i Josipa Kostelića u salonu kluba. Tema razgovora bila je organizacija VKMF u 2011.g. te su doneseni radni zaključci od kojih izdvajamo slijedeće:

-Nastup na ovogodišnjem kupu dozvoljava se svim veslačkim klubovima koji su zainteresirani što dokazuju uplatom članarine prije nastupa na prvoj regati VKMF u 2011.

- Termini regata održat će se prema kalendaru natjecanja.

- U pravila natjecanja će se uvrstiti novi način bodovanja, a bodovat će se najbolji rezultati sa sudjelovanja na 4 regate, dok će se dobivati bonus za one klubove koji će sudjelovati na svim regatama.

- Na 6. Regati održat će se utrke za pobjednika u pojedinoj disciplini, kako bi se dobilo 7 najbržih klupskih posada u tim disciplinama u 2011.g.
KALENDAR NATJECANJA ZA 2011. GODINU 01.02.2011.

Kalendar domačih i međunarodnih veslačkih natjecanja za 2011. godinu.

 

Sretan nam 8. rođendan 25.01.2011.

„Danas su otvorene web stranice Veslačkog saveza Zagreba. 25.01.2003.g.“

Tim riječima na današnji dan točno prije osam godina otvorene su stranice Veslačkog saveza Zagreba. Idejni začetnik i realizator dr. Damir Halužan, kormilar, veslač, student veslač, član regatnog odbora VSZ-a, član medicinske komisije VSZ-a, veslački sudac, uvrstio je stranicu www.vsz.hr na web prostor, a prema wikipediji:

World Wide Web (skraćeno WWW, W3, ili samo Web, naziv dolazi iz engleskog a može se prevesti kao 'svjetska mreža'; u engleskom riječ web ima značenje razgranate i isprepletene mreže poput paučine) je jedna od najkorištenijih usluga Interneta koja omogućava dohvaćanje hipertekstualnih dokumenata. Dokumenti mogu sadržavati tekst, slike i multimedijalne sadržaje a međusobno su povezani tzv. hiperlinkovima. Za dohvaćanje i prikaz sadržaja koriste se računalni programi koji se nazivaju web-preglednici.

Web se često pogrešno koristi kao sinonim za Internet, a zapravo predstavlja jednu uslugu kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računalne mreže.

Povijesni web logotip dizajnirao je Robert Cailliau.

Projekt kojim je počeo razvoj Weba predložili su 1990. u CERN-u engleski inženjer i znanstvenik Tim Berners-Lee i belgijski znanstvenik Robert Cailliau.

Od tada pa do danas VSZ se trudi servirati pravodobne i točne informacije bitne za praćenje veslača i veslačkih aktivnosti u Zagrebu i ostatku svijeta. Rezultati Croatia Open regate, Veslačkog kupa Miljenka Finderlea, University Race of Eights, te mnogobrojnih veslačkih natjecanja u organizaciji VSZ-a prisiljavaju današnjeg webmastera g. Zdravka Posavca na pomno praćenje veslačke svakodnevnice.

Za ovu godinu pripremamo web adresu za on-line prijave na regate u organizaciji VSZ-a, o čemu će klubovi biti uskoro obaviješteni, što će stranicu učiniti još atraktivnijom.

Citirajći dr. Damira Halužana „U budućnosti ćemo nastojati biti još bolji.“ Pokušat ćemo zadano i ispuniti.

dr. Damir Halužan

 

Kako je od momčadi ostala posada ili što već? 30.12.2010.

Autor: Vinko Knežević

Objavljeno: 28.12.2010

PIŠE VINKO KNEŽEVIĆ

Kako je od momčadi ostala posada ili što već?

Veslački krugovi brujali su o nepravdi i degradaciji njihova sporta na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta

Nekada momčad, od sada - posada! Veslački krugovi brujali su o nepravdi i degradaciji njihova sporta na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta . Povod je bio izbor momčadi godine prema kriterijima krovne udruge hrvatskog sporta. Vaterpolisti su postali laureati zbog osvojenog europskog zlata, a apsolutni favorit, prema dosadašnjim pravilima, veslački četverac na pariće kojem kolajne ispadaju iz prepunog čamca završio je kao laureat u potpuno novoj izbornoj kategoriji nazvanoj “Najsupješniji športski par, štafeta ili posada”.

Reklo bi se: i vuk sit i ovce na broju, iako se teško oteti dojmu da su veslači ispali ovce. U reakcijama većine nazočnih veslačkih olimpijaca vaterpolsko zlato kao vrijedan sportski domet ničim nije osporavano, dvojbeni su samo HOO-ovi kriteriji o tome tko je momčad, a tko - posada, štafeta, športski par ili što već? Pekinški olimpijac Mario Vekić aktualizirao je kriterij rasprostranjenosti sporta, pri čemu se veslanje i vaterpolo ne mogu mjeriti. Ali ni to ovom prilikom nije bilo presudno.

Član najslavnijeg hrvatskog osmerca, brončanog iz Sydneyja 2000., Tomislav Smoljanović, dva puta je bio dio HOO-ove momčadi godine i smatra da se ovom prilikom “išlo niz dlaku” popularnijem loptačkom sportu. Intrigira ga i HOO-ova logika po kojoj samostreličarke čine ekipu iako pucaju svaka za sebe, a veslači u četvercu nisu momčad, iako svi istodobno nastupaju u utrci.

Nadalje, Smoljanoviću je žao što najuspješnija godina jedne hrvatske veslačke posade, teško ponovljiva u budućnosti, nije “pravično” vrednovana niti u jednom od dva najrelevantnija izbora sportaša. Dva svjetska zlata (seniorsko i mlađeseniorsko), osvojen Svjetski kup i europsko srebro prevagnuli bi u korist veslačkog četverca kada bi se stavili na vagu s kolajnama iz 2010. bilo koje druge hrvatske momčadi.

Ako je četverac posada, što bi bio veslački dvojac? Po istoj logici - vjerojatno sportski par!? Ali nikako se ne može reći da dvojica veslača u čamcu nisu i posada. Za podsjetnik, i braća Skelin su bili HOO-ova momčad godine, i to kao posada dvojca bez kormilara...

Zanimljivo je da je divljevodaška kanuistička reprezentacija (3xC-1), srebrna na SP-u, svrstana u kategoriju momčadi iako trojica kanuista nastupaju svaki u svom čamcu i mjeri im se ukupno vrijeme.

Po čemu su oni momčad? Izgleda samo po tome što dolaze iz neolimpijskog sporta, i u konkurenciji za momčad godine - nisu mogli ugroziti vaterpoliste!? Evidentno je da novu HOO-ovu kategoriju treba doraditi, preciznije definirati i pokriti neupitnim kriterijima. Jer kada su i istoj kategoriji veslanje, plesanje, nanbudo i wushu - definitivno je riječ o kruškama i jabukama u istoj košari.

Copyright © Jutarnji list. Sva prava pridržana.

 

9. BOŽIĆNI MALONOGOMETNI TURNIR ZA KADETE I POČETNIKE 28.12.2010.

VK Croatia tradicionalno organizira malonogometni turnir na stadionu DŠR Staro Trnje dana 29.12.2010. s početkom u 11:00h.
Raspis

 

Pravila 24.12.2010.

Drage veslačice, veslači, djelatnici, suradnici i prijatelji

čestit i radostan Božić te sretnu i uspješnu novu 2011. godinu želi Vam

Veslački saveza Zagreba

 

Veslački savez Srbije ispred Hrvatskog veslačkog saveza 14.12.2010.

U programu solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora, a prema dostupnim informacijama Juliana Assangea nema veslača Hrvata, ali ima poznatih imena susjednih veslača spotrtaša iz Srbije, na čelu s legendarnim olimpijcem Nikolom Stojićem. Nadamo se da će u slijedećoj olimpijadi i na slijedećim Olimpijskim igrama u Riu (www.rio2016.org.br) Hrvati plesati sambu osvajajuči medalje uz pomoć fonda solidarnosti IOC (MOO).
Više o Fondu solidarnosti MOO i veslačima VSS pročitajte na odličnim web stranicama Hrvatskog olimpijskog odbora, gdje nema veslača između 10 sportaša i Veslačkog saveza Srbije gdje ima 8 veslača između 15 sportaša ...

(preuzeto sa: http://www.serbian-rowing.org.rs/?stranica=kom_clanak&naredba=prikaz&id=2361&br_stranice=&sortiranje=&id_kategorija=57&id_menu=59)

 

Stipendije MOO-a za deset hrvatskih sportaša

objavljeno 28.10.2010

ZAGREB, 28. listopada 2010. - Na prigodnoj svečanosti, danas su u Zagrebu potpisani Sporazumi o stipendiranju desetoro hrvatskih sportaša iz programa Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Dvogodišnje stipendije, u mjesečnom iznosu od 650 USD, uz stipendije HOO-a, pripomoći će u kvalifikacijskom olimpijskom ciklusu sljedećim hrvatskim sportašima: atletičarima Sandri Perković i Marinu Premeru, gimnastičaru Filipu Udeu, jedriličarima Tini Mihelić, Ivanu Kljakoviću Gašpiću, Šimi Fanteli te Igoru Mareniću, judašu Tomislavu Marjanoviću i strijelcima Snježani Pejčić i Josipu Glasnoviću.
„Puno je poznatih svjetskih sportaša, posebno onih iz nerazvijenih zemalja, na početku svojih karijera dobivalo potporu MOO-a. Meni je posebno drago da su i oni, kao i mi, prepoznali talente u našim današnjim stipendistima kojima poručujem da im samo talent neće biti dovoljan za plasman na OI u Londonu. Za to će trebati puno i naporno svakodnevno trenirati i tome neka vam uzor bude Dražen Petrović koji je nakon svakog treninga ostao još dodatno samostalno vježbati", poručio je mladim sportašima član MOO-a Antun Vrdoljak.
Glavni tajnik HOO-a Josip Čop rekao je kako se HOO trenutačno skrbi o 339 sportaša koji su korisnici jednog od razvojnih programa, te o 73 trenera u okviru Programa sufinanciranja rada trenera, dodavši kako je MOO 1995. godine dodijelio prve olimpijske stipendije hrvatskim sportašima Janici i Ivici Kosteliću, plivaču Krešimiru Čaču i kanuistu Emanuelu Horvatičeku.
Od stipendista Olimpijske solidarnosti za London 2012., Filip Ude, Šime Fantela i Igor Marenić bili su stipendisti Olimpijske solidarnosti za "Peking 2008.", a Sandra Perković i Marin Premeru bili su, uz ostale članove atletske reprezentacije, korisnici potpore koju je HOO dobio za program priprema za kontinentalne i regionalne igre - ljetni EYOF Beograd 2007.
Stipendija Olimpijske solidarnosti može služiti za pokrivanje troškova trenažnog objekta, trenera specijaliziranog za odgovarajuću športsku disciplinu, redovitu zdravstvenu i znanstvenu pomoć i kontrolu, osiguranje od nezgode i bolesti, troškove smještaja i prehrane za pripreme i natjecanja, odgovarajući džeparac, te putne troškove za sudjelovanje športaša na odgovarajućim olimpijskim kvalifikacijskim natjecanjima. (preuzeto: http://www.barkun.hr/index.php/2010102843234/Sport/Stipendije-MOO-a-za-deset-hrvatskih-sportasa.html)

Ho ho hooo!!!!

 

Priznanje Veslačkom savezu Zagreba 10.12.2010.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš dodijelio je Veslačkom savezu Zagreba posebno priznanje za dugogodišnju uspješnu suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu.


Večernji list objavio članak na web izdanju 07.12.2010. 

Ipak nas ima u novinama!

 

SVEČANA SJEDNICA VESLAČI VESLAČIMA 2010. 06.12.2010.

Tradicionalna svečana sjednica Veslačkog saveza Zagreba održana je i ove godine u hotelu Panorama 03.12.2010. Uz kratak pregled događaja i održanih regata u ovoj godini nagrađeni su najuspješniji veslači i veslačice, te pojedinci i tvrtke koji su doprinijeli razvoju veslanja u Zagrebu. Svi prisutni su imali priliku još jednom pogledati finalnu utrku Svjetskog prvenstva u kojoj je zlato osvojio hrvatski četverac na pariće (utrku možete pogledati i na internetu http://fisa.feedroom.com).
Zlatne plakete Veslačkog saveza Zagreba za sportske uspjehe u 2010. godini dobili su veslači četverca na pariće i njihovi treneri: Damir Martin, Valent Sinković, Martin Sinković, Nikola Bralić i Krešimir Petrović. Zlatnu plaketu zaslužili su sljedećim rezultatima: 1. mjesto u Svjetskom kupu ukupno, 1. mjesto na sve tri regate Svjetskog kupa (Bled, Munchen, Luzern), 1. mjesto na Svjetskom prvenstvu (Novi Zeland), 1. mjesto na Svjetskom prvenstvu za seniore do 23 godine (Bjelorusija), 2. mjesto na Europskom prvenstvu (Portugal).

Srebrne plakete Veslačkog saveza Zagreba za sportske uspjehe u 2010. godini dobili su: članovi posade osmerca Vanja Bušić, Marijan Filipović, Dražen Čulin, Filip Čeh, Ivan Rom, Lenko Dragojević, Marco Franjul, Stjepan Matić, Toni Urlić i trener Josip Kostelić za osvojeno 1. mjesto na Europskom sveučilišnom prvenstvu (Nizozemska); te članovi posade četverca s kormilarom Tomislav Rubinjoni i Niko Doklestić za osvojeno 6. mjesto na Svjetskom prvenstvu za seniore do 23 godine (Bjelorusija).

Nagradu za životno djelo dobio je gospodin Zlatko Stančić.

Godišnju nagradu Veslačkog saveza Zagreba dobili su: gospodin Slavko Mezdjić (Zbor veslačkih sudaca Hrvatske), gospodin Darko Mikšić (HAVK Mladost), gospodin Vladimir Križek (HAVK Mladost), gospodin Mladen Andrijašević (Zagrebački holding podružnica Upravljanje športskim objektima), Damir Hađina (direktor Microline d.o.o.), gospodin Nikola Bralić (HAVK Mladost).

Priznanje Veslačkog saveza Zagreba dobili su: državni prvaci i sudionici državne vrste Mario Vekić, Hrvoje Jurina, Boris Gardijan, Matej Čeh, Krešimir Kavčić, Luka Radonić, Matej Herega, Tomislav Holi, Vedran Radonić, Helena Pavković, Filip Lukina, Vedran Vedriš, Filip Lončarić, Karlo Sambolec, Gabrijel Tomić, Lovro Anzulović, Jakov Šuk, Jakov Tkalčić, Josip Bobinac, Leo Levec, Dorotea Bijelić, Lucija Rubinjoni, Sara Vučemilović Grgić, Žana Krakić, Barbara Bilić, Sven Mujadžić, Filip Kernc, Alen Agatić, Ivan Šitum, Mićo Mikulić, Luka Dragojević; treneri Darko Mikšić, Krešimir Čuljak, Ante Dragović, Aleksandar Vukojičić, Marko Dragičević; zaslužni pojedinci Zlatko Buzina, Milivoj Singer, Zdravko Posavec.
IZBOR NAJBOLJE POSADE I TRENERA 2010. GODINE
03.12.2010.


Nominirajte preko interneta posadu i trenera za FISA-in izbor najboljih u 2010. godini. To možete učiniti na web stranici http://www.worldrowing.com/index.php?pageid=229 do 10.12.2010. Najbolje će odabrati FISA i dodijeliti im nagrade 22.01.2011. u Velikoj Britaniji.

nike dunk high black leather chair for sale | adidas

Sav materijal i sama stranica autorski su rad te je kopiranje sadržaja dozvoljeno isključivo uz navođenje ove stranice kao izvora informacije. Stranica je optimizirana za Mozila Firefox internet preglednik. Gledanje s nekim drugim preglednikom može (ali uglavnom neće) prouzročiti da se neke stvari ne otvore dobro.

 

VIJESTI

 

KALENDAR VESLAČKIH NATJECANJA U 2012. GODINI 10.01.2012.

Kalendar veslačkih natjecanja u 2012. godini.

 

NOVA BITKA ZA JARUNSKI SPORT 09.01.2012.

NOVA BITKA ZA JARUNSKI SPORT; TAJNIK VSZ-a NEĆE POSUSTATI NI U 2012.

Šuk: Kao što ne može biti karting na Plesu, tako ni jet-ski na Jarunu

ZAGREB

Kada je na prosinačkoj skupštini Zagrebačkog športskog saveza za govornicu stupio tajnik Veslačkog saveza Zagreba, Srećko Šuk, među nazočnim skupštinarima uslijedio je zaključak kako slijedi nova «runda» borbe za RŠC Jarun. Ništa čudno, budući da se tajnik VSZ-a prometnuo u jednog od najžešćih pobornika očuvanja - zubom vremena i ljudskog nemara – prilično devastirane vodene saportske oaze na Jarunu. A nakon (de)instalacije ski-lifta, zdrave sportske snage na Jarunu zapljusnuo je val novog «privatno-poslovnog avanturizma» – jet ski.

Srećko Šuk, koji se – narodski rečeno - za RŠC Jarun bori kao vuk, i na početku 2012. godine obećava bespoštednu borbu, a budući da je čak i u božićno-novogodišnjem ozračju bio pripravan govoriti o jarunskoj problematici, zaslužio je blagdanski «odmor» te mu do dvostrukog skijaškog spektakla na Sljemenu nismo spominjali ništa što u sebi sadrži «famozno troslovlje» - ski.

- Već 25 godina, dakle, od Univerzijade 1987., na Jarunu se ništa nije ulagalo, niti obnavljalo, samo se devastira. Ključni problem je u tome što veslački centar ne postoji u obliku kakav je bio za Univerzijadu. Ne samo da nije u funkciji, nego je i dodatno zastario te pretvoren u druge svrhe. U svemu tome najveća je žalost što nadležna tijela ne razumiju stvarno stanje ili nemaju volje pomoći. Jer da razumiju i žele nam pomoći, ne bi se, primjerice, u veslačkoj zgradi nalazio trim-kabinet u svrhu sportske rekreacije, niti bi se na vodenim površinama Jaruna pod krinkom sporta uspijevale progurati razne aktivnosti koje teže isključivo komercijalizaciji – pojasnio je bit jarunske problematike Šuk.

*Iz Šukovih prijašnjih istupa nije teško zaključiti da spomenuto nerazumijevanje dolazi iz Zagrebačkog holdinga...

- Mi smo na Jarunu bili prije Holdinga, dakle, prije nego što je utemeljen. Veslači i kajakaši, kao glavni korisnici, bez utjecaja su na upravljanje, a Zagrebački holding preko RŠC Jarun pokušava rješavati svoje probleme – i to na štetu sporta. Da bi ispali uspješni u očima javnosti holdingaši dopuštaju komercijalizaciju, što je potpuno suprotno Programu javnih potreba sporta grada Zagreba. Na snazi je pravilo: tko je jamio – jamio, tko prije dođe do gradonačelnika ili njegovih pročelnika – ima i više utjecaja. Sve dok se Jarun svodi na priču o siromašnom seljaku i gladnome magarcu, mi nismo u situaciji razmišljati o razvojnim programima, nego o samoodržanju...

*Nakon ski-lifta, nova jureća «jarunska neman» zove se jet-ski!

- Da, pokušavaju se privatnim vezama ugurati na Jarun, po istom scenariju kao i ski-lift, umjesto da netko dođe i pita veslače, kajakaše, jedriličare i ostale istinske sportske korisnike Jaruna je li to u redu. Kada kažem da ne može biti karting na aerodromu, to je svima jasno, a ista je stvar i s jet-ski vozačima na Jarunu. Još uvijek su nam urušene obale od utrke motornih čamaca i zato ćemo svaki pravilnik, protivan veslanju, kajaku i jedrenju, smatrati ništavnim...

Tijekom razgovora sa Šukom na regatnoj stazi trenirali su veslači. I to ne bilo kakvi, nego članovi četverca na pariće, kandidata za olimpijsko odličje u Londonu, dan-dva uoči odlaska u Austriju na drugu rundu skijaškog trčanja. Eto, za što se bori Srećko Šuk!

 

ŠUKOVU ODLUČNOST PRATE I – SAVEZNICI!

«Borbenu odlučnost» Srećka Šuka podupiru i kajakaši, predvođeni Tomislavom Crnkovićem, kao i - jedriličari. Poslovično agilni, dopredsjednik Zagrebačkog jedriličarskog saveza, Aljoša Gatin, poručio je «alfi i omegi» jet-ski sporta u Hrvatskoj:

- Dopuštanje jet-ski zabavi da se useli na Jarun ne samo da je u suprotnosti s Programom javnih potreba sporta grada Zagreba, nego je i gosp. Davor Hundić u sukobu interesa jer ubire novac iznajmljivanjem skutera vozačima. Dozvole od strane ZŠS-a ili HOO-a kojima se on hvali – potpuno su neprimjerene i protivne interesima sporta. Budući da buka motora smeta ostalim sportašima u trenažnim i natjecateljskim aktivnostima, za jest-ski nema mjesta na Jarunu... (V.K.)

 

MALE DVOJBE S VELIKOG DANA HRVATSKOG ŠPORTA 29.12.2011.

HOO računa na veslačku medalju u Londonu, ali ne zna – u kojoj posadi?! 

ZAGREB

Nova vladajuća politička garnitura i poneki novi laureat bili su jedine veće «novosti» na HOO-voj svečanosti Velikog dana hrvatskog športa, na kojoj nisu izostale ni neke «stare nepravde», posebno prema veslanju.

Nakon što su administrativnom odlukom prije dvije godine «najžuljevitiji šport» (prema ocu hrvatskog olimpizma Franji Bučaru – jedan od temeljnih ili stožernih športova uopće), gurnuli u kategoriju plesača, wushu i nanbudo vježbača te «svih drugih vrsta hobija», HOO-ovci su se «potrudili» javno prezentirati neznanje o vlastitim olimpijcima za London 2012. Tako su u nominacijama za neselektivnu i definitivno kaotičnu kategoriju «Najbolji športski par, štafeta ili posada» ponajveće adute za olimpijsko odličje – veslače četverca na pariće, diletantski proglasili - četvercem bez kormilara.

Nije problem kada voditeljica svečanosti pred svekolikim TV-auditorijem upita jedriličara – je li lakše veslati ili govoriti u izravnom televizijskom prijenosu?!

To je «probavljivo», i zbog simpatičnosti voditeljice, i zbog samog odgovora («veslati!»), kojim je jedriličarski dobitnik Trofeja za fair-play «gentlemenskom gestom prema nedovoljno upućenoj dami» dodatno potvrdio da je nagrada u pravim rukama.

Problem je kada krovna udruga hrvatskoga športa na televizijski prezentiranom događaju tako «početnički» pogriješi u objavi discipline svojih jakih olimpijskih aduta. Jer veslanje nije od jučer, olimpijska odličja Hrvati donose gotovo cijelo stoljeće, a od državne neovisnosti redovito sudjeluju na olimpijskim igrama.

Jedan legendarni veslački olimpijac prokomentirao je HOO-ov «gaf» ironijom: Ma, dobro je, pogodili su koliko ih ima u čamcu!

Ruku na srce, «pogodili su» HOO-vci i jedriličarsku klasu (470) u kojoj se natječu laureati Šime Fantela i Igor Marenić, ali sa zbunjujućom kategorijom u kojoj su oni sportaši godine teško ćemo postati «optimisti». Jer, primjerice, Sportska televizija je na teletekstu objavila da su Fantela i Marenić najbolji sportski par (prije bi to mogli biti rukometaš Ivano Balić i odbojkašica Mirela Delić ili veslači Damir Martin i Karla Milošević!), većina ostalih medija, pak – da su najbolja posada. Za «najbolju štafetu» vjerojatno će konkurirati dogodine, kada im članovi četverca na pariće (ujedno i bez kormilara!) olimpijskim odličjem planiraju uzvratiti za ovogodišnje «otimanje» nagrade.

Ovoj kompromisnoj kategoriji, koja već drugu godinu zaredom služi da se vaterpolistima ne ugrožava momčadski trijumf, najbolje je dati ime «Čamac godine», tako HOO neće mučiti dvojbe o nazivu i članstvu (posada), a ostavljen je prostor i za laureate iz kajaka. Na velika vrata, kroz jednu od četiri udarne kategorije, u HOO-ove su nominacije dospjele i – «varalice» te su nogometni krugovi vjerojatno odahnuli – nema ih samo kod njih. Kada već ni veslači, ni jedriličari nisu momčad, prema kriterijima HOO-a, to jesu članovi hrvatske reprezentacije u ribolovu pastrve na varalicu s obale, a red bi bio i da ulovljene «pastrve» (hrvatski se one zovu – pastrmke!) konkuriraju za neku kategoriju laureata HOO-a. Jer tko može pastrmkama zanijekati sudjelovanje punim bićem u sportsko-ribolovnom događaju, koji, eto, podrazumijeva i nesportske rekvizite. Štoviše, «sirotice» stavljaju i život na kocku zbog olimpijskog postulata «važno je sudjelovati»? Jedini im je problem, kao i nekim drugima u HOO-ovim izborima, što se daju - varati...

(V. Knežević)

 

24.12.2011.

PREDSJEDNIK VSZ-a BRANIMIR BAŠIĆ O 2012. GODINI:

Vjerujem da naši dečki mogu do olimpijskog zlata u Londonu

ZAGREB

Pogled unatrag na sportsku godinu na izmaku predsjednik Veslačkog saveza Zagreba, Branimir Bašić, zaokružuje riječima koje zrače zadovoljstvom:

- Bila je ovo uspješna godina zagrebačkog veslanja, a pečatirana je olimpijskom normom za London i dvjema seniorskim broncama – svjetskom četverca na pariće i europskom Marija Vekića u samcu. Velike uspjehe ostvarili su i naši mladi veslači, pa zagrebački klubovi, što onda možemo smatrati i uspjehom saveza u cjelini. Na klupskome planu imamo ukupnog pobjednika Hrvatske – Mladost te pobjednika Kupa Miljenka Finderlea – Trešnjevku, a po osvojenim medaljama smo na 60 do 70 posto svih klubova. To je dokaz i da je Zagreb prvi centar hrvatskog veslanja, a sve smo to postigli uz hvalevrijednu potporu Zagrebačkog športskog saveza.

* Kako je aspektirana budućnost zagrebačkog veslanja, posebno u odnosu na konkurenciju?

- Ne trebamo se brinuti za budućnost. Škole veslanja u napretku su u svim našim klubovima, u pogonima je stotinjak djece koja su jamstvo veslačke budućnosti. Osim Osijeka i Zadra, nemamo jakih centara u Hrvatskoj, veseli nas buđenje veslanja u Istri, a žalosti potonuće splitskog Gusara koji je ostao bez osvojene medalje na državnom prvenstvu. Što se tiče naših mlađih snaga, već sada imamo sjajnu generaciju u U-23 uzrastu, kao i skupinu vrlo perspektivnih veslača u lakim čamcima.

* Iduće godine su i predsjednički izbori u HVS-u, postoji li ambicija za tu dužnost?

- Nisam zainteresiran za nikakvu dužnost u Hrvatskom veslačkom savezu, sve dok sam na čelu vrhunski organizirane udruge koja je sposobna odgovoriti svim izazovima. Nećemo smjenjivati uspješno vodstvo HVS-a, ali ako se pojavi netko s boljim vizijama i programom za hrvatsku veslačku budućnost – spremni smo dići glas...

*Sportske želje i očekivanja u 2012. godini?

- Olimpijsko zlato četverca na pariće u Londonu te puno finala i medalja u mlađim dobnim kategorijama! Iskreno vjerujem da su naši dečki i psihički i fizički sposobni ispuniti ta velika očekivanja, samo da ih zdravlje posluži, a ozljede zaobiđu...

* Ovo je prilika i za blagdansku čestitku...

 

«SVIM SPORTAŠIMA, TRENERIMA, VESLAČKIM DJELATNICIMA I VOLONTERIMA, SPONZORIMA I PRIJATELJIMA VESLANJA

ŽELIM ČESTIT BOŽIĆ TE SRETNU I USPJEŠNU SPORTSKU 2012. GODINU!»

 

KAKO SE BRUSI FORMA OLIMPIJSKE POSADE? 23.12.2011.

Bralić: U siječnju još na snijegu, već u veljači na vodu

ZAGREB

Skijaškim trčanjem do podloge za veslačku olimpijsku medalju – strategija je koju primjenjuje Nikola Bralić, trener naše jedine olimpijske posade za London 2012. - četverca na pariće. Njegovi veslači odradili su «prvo poluvrijeme» zimskih priprema u austrijskom Ramsauu, a drugo će uslijediti nakon Nove godine (7. siječnja). Testiranja u Zagrebu pokazala su da je iskusni trener na dobrome putu...

- Svi članovi četverca bili su odlični na testovima. Ostvarili su dosad najbolje rezultate za ovo razdoblje godine. Posebno veseli činjenica da se Valent Sinković u potpunosti vratio nakon ozljede leđa – referirao je Bralić.

Uz najavu nove runde «langlaufa» u Austriji, trener četverca na pariće još jednom je apostrofirao nakanu ranijeg izlaska na vodu, nego prijašnjih sezona, tako da se «akumulatori» napunjeni planinskim kisikom što bolje pretoče u rezultate na vodi.

- Kao što sam najavljivao, već u veljači izlazimo na vodu. Rezervirali smo za veljaču pripremni termin na kanalima kod Pise u Italiji – zaključio je Bralić.

Možda u ovome ima i simbolike – kroz «uske prolaze» (kanale!), ponekad i iglene ušice, stiže se do velikih ostvarenja u sportu... (V.K.)

 

CROATIA OPEN 2012. 23.12.2011.

29. MEĐUNARODNA VESLAČKA REGATA CROATIA OPEN ODRŽAT ĆE SE 13.-15. TRAVNJA 2012. GODINE. Raspis.

 

BOŽIĆNI MALONOGOMETNI TURNIR 15.12.2011.

Pozivamo sve klubove da se odazovu na Božićni malonogometni turnir VK Croatia, subota 17.12.2011. s početkom u 10:00h.
Raspis

Pravila

 

Je li vrijeme za veslačkog izbornika iz Zagreba? 07.12.2011.

U MJESECU STUDENOME OTVORENO PITANJE: Je li vrijeme za veslačkog izbornika iz Zagreba?
ZAGREB

Studeni baš i nije bio studen u skladu s imenom… Ali bilo je “bure” - u veslanju. U iščekivanju prosinačkih parlamentarnih izbora i barem djelomičnog raspleta serije Larin izbor (kojom se “drogira” ženski dio nacije!), veslački puk u “metropoli” željno je iščekivao novosti na temu: Bralićev izbor.

Olimpijski četverac, pojačan za Marija Vekića, odradio je dvotjedne pripreme u Zatonu, a tamo se nije “izrodio” novi olimpijac u sigurnom čamcu za London, nego potencijalni “solo igrač”. Prođe li Mario to “trnje”, a znamo da nije riječ o Trnju Srećka Šuka, nego o “trnju” olimpijskih kvalifikacija (rečenica posuđena od Josipa Kostelića!), bit će to novi sjajan uspjeh zagrebačkog i hrvatskog veslanja. No, već i sada ovaj je sport napravio nešto veliko - preko Bralićeva četverca na pariće održao je kontinuitet olimpijskih nastupa pod najdražom nam trobojnicom. Primjerice, nedavno je počasni predsjednik HKS-a, Marko Ćurković, izrazio veliko žaljenje zato što prvi put od državne samostalnosti naš kajak i kanu vjerojatno neće dati olimpijce…

A je li jedan olimpijski čamac (pre)siromašan domet za trofejno hrvatsko veslanje? Nekako smo naviknuti barem na dva. Služeći se tom logikom i statistikom, HAVK Mladost je preko svojih predstavnika u nacionalnoj veslačkoj “vladi” zatražila i smjenu izbornika Krešimira Ižakovića. Naravno, ponuđeno je i zamjensko rješenje...

Nije prošlo, ali otvorilo se pitanje: je li vrijeme za zagrebačkog izbornika? Posljednji je bio aktualni tajnik VSZ-a, Srećko Šuk, uz čiji se mandat veže i legendarna sydneyjska bronca u osmercu. “Zemljopisni ključ” također otvara mogućnost da već 2012. izbornik bude iz “metropole” (dva olimpijska ciklusa bio je Splićanin, sada je Osječanin).

S obzirom na udio veslača u svim reprezentativnim posadama i trofejnost posljednjih sezona, zagrebačko veslanje zaslužuje i tu “počast”. Možda će se baš za mandata izbornika iz Zagreba ponovno stvoriti moćna posada u “kraljevskoj disciplini”!? (V.Knežević)

 

'VESLAČI VESLAČIMA' – VSZ NAGRADIO NAJZASLUŽNIJE ČLANOVE U 2011. 02.12.2011.

Bašić i Šuk uručili članovima četverca i Mariju Vekiću skijašku opremu

ZAGREB

Tradicionalna priredba Veslačkog saveza Zagreba pod nazivom «Veslači veslačima» okupila je u hotelu Four Points Panorama sve one koji su u godini na izmaku pridonijeli boljitku ovoga sporta u metropoli.

Nakon foto-podsjetnika na trofejnu 2011. godinu - sa svjetskom broncom četverca na pariće i Vekićevom europskom broncom u samcu - veslačicama i veslačima svih kategorija, trenerima, zaslužnim djelatnicima i novinarima uručenu su nagrade u obliku plaketa, medalja i tanjura, što je «pojačano» i darom u sportskoj opremi.

Zanimljivo je da su među veslačkim nagradama bila i četiri «paketa» skijaške opreme koje je predsjednik VSZ-a Branimir Bašić uručio četvorici najboljih ZG-veslača, koji će od subote, pod vodstvom trenera Nikole Bralića, prevaliti stotine kilometara na skijaškom trčanju u austrijskom Ramsauu. «Dvojac» iz sastava olimpijskog četverca - Damir Martin i Valent Sinković (Martin Sinković nije nazočio svečanosti), te skifist Mario Vekić, ugodno su bili iznenađeni VSZ-ovim zimskim paketom. Kako se našalio Damirov otac, Boris Martin – sjajni veslački kvartet, s osječkim pojačanjem Davidom Šainom, toliko je dobar u skijaškom «langlaufu» da bi nas mogao predstavljati i na ZOI-ju u Sočiju 2014.

Nažalost, zbog ozljede rebra, što mu je otežavalo čak i disanje na zatonskim pripremama, Mario Vekić neće sudjelovati na zimskom «punjenju akumulatora» u Austriji.

Godišnje nagrade VSZ-a dobili su: HAVK Mladost, najuspješniji hrvatski klub u 2011., tvrtka Empacher, «veslačka Đurđa» ili «Katica za sve» - Savka Slapničar te novinar-urednik mjesečnika Veslanje, Rudolf Starić, dok je nagrada za životno djelo uručena Ivanu Marcapanu iz VK Croatia.

Osim trojice članova četverca na pariće, Zlatne plakete VSZ-a dobili su: skifist Mario Vekić, kormilar Silvijo Petriško (5. mjesto na SP-u), te treneri Nikola Bralić, Dragutin Milinković i Krešimir Petrović.

Srebrna plaketa VSZ-a: Boris Gardijan (brončani jun. samac na EP-u).

Brončana plaketa VSZ-a: Lucija Rubinjoni, Žana Krakić, Lena Suzić, Tea Kavčić i Aleksandar Vukojičić (jun. 4+), Sven Bohnec i Juraj Katušin (brončani stud. 2x trenera Josipa Kostelića), Stjepan Matić, Karlo Udovičić i Toni Urlić (članovi mlađeseniorskog 4-) i Tomislav Rubinjoni (član 2x do 23 godine).

Priznanje VSZ-a primili su državni prvaci, reprezentativci i zaslužni članovi u 2011.: Jakov Tkalčić, Tomislav Čanić, Ante Dragović (svi VK Croatia); Ela Gračan i Nikša Županović (oboje VK Jarun); Lenko Dragojević, Filip Čeh, Marijan Filipović, Krešimir Kavčić, Luka Radonić, Tomislav Holi, Vedran Radonić, Helena Pavković, Ivan Rom, Marco Franjul, Ivan Rebić i Marko Dragičević (svi HAVK Mladost); Mario Janković (VK Nova); Domagoj Sinković, Ivo Krakić, Matija Vukovski, Zvonimir Hartl, Tomislav Biloš, Josip Davidović, Domagoj Matijević, Tin Trucek, Dora Dragičević, Sara Vučemilović Grgić, Tomislav Blažina i Mićo Mikulić (svi VK Trešnjevka); Matej Herega, Filip Lukina, Vedran Vedriš, Karlo Sambolec, Goran Fruk i Krešimir Čuljak (svi VK Zagreb).

Svečani skup pozdravio je i predsjednik ZŠS-a Tomislav Šepec. Poželio je olimpijskom četvercu puno uspjeha na OI u Londonu, ali puno više optimizma na istu temu u pozdravnoj riječi uputio je čelnik VSZ-a Branimir Bašić:

- Sve je rečeno ovim nagradama, a mislim da je svima nazočnima želja da se iduće godine opet nađemo skupa i proslavimo olimpijsko zlato našega četverca...(V. Knežević)

 

‘DRUGA STRANA PRIČE’ – NESUĐENOG ČLANA ČETVERCA 01.12.2011.

Mario Vekić: Sve želim postići na sportski način, a na OI bih - u skifu!
ZAGREB

Zagrebačko veslanje moglo bi imati barem još jednog konkurentnog olimpijca u Londonu. Brončanog europskog skifista, Marija Vekića, čvrsto drži ta ambicija te je izrazio želju pojasniti svoj “samostalni put”, koji, na žalost trenera Nikole Bralića, ne podrazumijeva borbu za mjesto u četvercu na pariće s već osiguranom vizom za OI.

Slavonac u dresu VK Nova potkraj će godine proslaviti 29. rođendan, već je osjetio miris olimpijskih lovorika (u dvojcu na pariće s Antom Kušurinom nastupio je u Pekingu 2008.), međutim, od olimpijskih uspomena se ne živi…

Započetak razgovora Vekić je akcentirao svoju nezavidnu životnu situaciju, kako kaže, bitno utjecajnu i na buduće sportske ambicije i rezultate:

- Sve sam podredio odlasku na Olimpijske igre 2012., ali puno toga se treba riješiti za ostvarenje tog cilja. Posebno tu mislim na loše financijsko stanje koje mi ne dopušta stati na noge. Mjesečne obveze, od kojih je najveća kredit za stan, iziskuju od mene 5500 kuna, a primanja su mi oko 4500, zbrojimo li iznos od ZŠS-a - 2400 kuna, sa 2100 kuna od HOO-a na račun statusa potencijalnog B olimpijskog kandidata. VSZ mi je omogućio trenera i čamac, no, da bih bio potpuno koncentriran na veslanje, moram u životu biti barem na pozitivnoj nuli…

Mario otkriva da bi mu pomogao i (pomalo zakašnjeli) angažman u Hrvatskoj vojsci:

- Ostao sam na čekanju. Prijavljen sam, ali pitanje je kada će se sljedeća skupina sportaša “aktivirati” u HV-u. Planiram se još baviti veslanjem, to bi mi bitno olakšalo život…

Potom je uslijedila ispovijest na temu: “Zašto u samac, a ne u olimpijski kvartet?”

- Trener Bralić je održavao pravilo da se četverac na pariće ne mijenja sve dok pobjeđuje, a kako ove godine baš i nije pobjeđivao, pridodao mu je i mene. Zauzvrat je obećao da će mi pomoći riješiti težak materijalni status i da, skupa s predsjednikom HVS-a, zna na koji način će to izvesti, ali kada sam ga pitao za to, odgovorio je da ga mogu pitati samo za treninge…

Vekić kategorički tvrdi da nije jednostrano odlučio istupiti iz konkurencije za četverac:

- Pa, kad su veslači nešto sami odlučivali!? Uvijek je o tome odlučivala struka. Bralić se dogovorio s mojim trenerom Milinkovićem da će na Croatia Openu iduće godine definitivno odlučiti o sastavu olimpijskog četverca, kako bi se peti član stigao još pripremiti za olimpijske kvalifikacije u samcu ili dvojcu na pariće. Onda je promijenio odluku izjavom da prije 2. Svjetskog kupa ne može imati konačno rješenje, a da nakon toga peti član može ići na more. Imam ponešto drugačiji stav o tome jer vjerujem da onaj tko ne upadne u četverac mora dobiti šansu, štoviše, i ima izgleda ostvariti olimpijsku normu u drugome čamcu te smo u dogovoru s izbornikom reprezentacije odlučili pokušati kroz skif do norme za London. Znam da bi me Bralić želio vidjeti u četvercu, to poštujem, ali znam i ja realno procijeniti stanje stvari. U toj posadi su dva člana iz njegova kluba - braća Sinković iz Mladosti, treći je Šain iz osječkog Iktusa koji ni po koju cijenu neće dopustiti gubitak evidentnog olimpijca… Trebam li dalje nabrajati?! Želim sve postići na sportski način, a ne na račun politike i “zakulisnih igara”. Treba ostati čovjek pa priznati neke stvari i sebi i drugima…

Sukladno izrečenim stavovima, nametnuo se zaključak da Mario Vekić vjerojatno neće putovati na najavljene skijaške pripreme u Austriju!?

- Na pripremama u Zatonu naglo sam krenuo u trenažni proces nakon pauze, preforsirao sam se i zaradio ozljedu - stres fakturu sedmoga rebra. Boli me čak i pri najobičnijem disanju. Zbog toga ću vjerojatno otkazati i skijaško trčanje u Austriji. (V. Knežević)

 

OKI Veslački triatlon 2011. 28.11.2011.

Na stranicama galerije možete pogledati slike sa održanog takmičenja.

 

OKI Veslački triatlon 2011. 26.11.2011.

Rezultati: pojedinačno-Žene, pojedinačno-Muški, ekipno-Žene, ekipno-Muški, ekipno-Mix.

 

Liste sudionika/momčadi i satnica za triatlon 25.11.2011.

10:00h Muški pojedinačno 1. grupa, 10:30h Muški pojedinačno 2. grupa tablica

11:00h Žene pojedinačno tablica

11:00h MIX tablica

11:00h Žene ekipno tablica

11:30h Muški ekipno 1. grupa, 12:00 Muški ekipno 2. grupa tablica

13:30 PODJELA NAGRADA I MEDALJA

Liste sudionika i momčadi za triatlon
25.11.2011.

pojedinačno-Žene pojedinačno-Muški ekipno-Žene ekipno-Muški ekipno-Mix

 

Liste sudionika i momčadi za triatlon 24.11.2011.

pojedinačno-Žene pojedinačno-Muški ekipno-Žene ekipno-Muški ekipno-Mix

 

OLIMPIJSKI ČETVERAC IZMEĐU VODENIH I SNJEŽNIH PRIPREMA 23.11.2011.

Bralić: Pred nama su stotine kilometara na skijama

ZAGREB

Enigma zvana stanje olimpijskog četverca na pariće nastavlja intrigirati veslačku javnost i nakon povratka momčadi s dvotjednih priprema u šibenskom Zatonu te jarunskog nastavka održavanja tjelesne spreme. Pokušaj trenera Nikole Bralića da petim veslačem zaoštri konkurenciju, odnosno borbu za mjesto u čamcu već na pripremama - nije uspio…

- Želio sam zdravom lojalnom konkurencijom podići razinu kvalitete, stvoriti pritisak do te mjere da svaki kandidat za posadu radi punom snagom kako bi osigurao mjesto u čamcu. Ja to uspoređujem s kvalifikacijskim utrkama Formule 1, kada svi vozači daju sve od sebe jer strahuju od pada u zonu ispadanja… No, Mario Vekić je odlučio ostati u skifu i u toj se disciplini nastavlja pripremati za posljednje olimpijske kvalifikacije. Obećao je da će ostati rezerva za četverac, ali, što se mene tiče, kao rezervist može uskočiti i netko iz dvojca Rubinjoni – Urlić koji se pripremao skupa s nama…

Bralić je vrlo zadovoljan učinkom zatonskih priprema:

- Nikad bolje odrađene pripreme otkad se bavim veslanjem! U ukupnoj bilanci - 370 preveslanih kilometara, s četiri treninga snage, 240 kilometara na biciklu u tri treninga - dogodio nam se čak i prebačaj plana. Radilo se žestoko, sa samo tri pauze…

Naravno, posebnu kvalitetu zatonskim pripremama dali su i još uvijek sjajni slovenski

olimpijci Iztok Čop i Luka Špik. Bralić je oduševljen gostima iz “dežele”:

- Itekako su nam bili korisni. Čop i Špik sparirali su i u skifovima i u dvojcima na pariće, mogli smo vidjeti kako se pripremaju svjetski prvaci i olimpijski pobjednici, kako ignoriraju vjetar ili valove, pa onda usporedbom spoznati što kod nas nije dobro. Dragocjeno je to iskustvo posebno za Tonija Urlića i Tomislava Rubinjonija, imali su priliku učiti od najboljih. Od čak šestorice svjetskih prvaka na okupu mogli su naučiti da u sportu ništa nije nedostižno…

Treneru olimpijskog četverca nezaobilazna tema bila je i ozljeda leđa Valenta Sinkovića:

- Valent je prizdravio, nakon što mu se upalio leđni mišić. Polovično je odradio pripreme, a svi ostali nisu se štedjeli. Vrlo lijep napredak vidljiv je kod Davida Šaina, Damira Martina i Martina Sinkovića.

Za kraj - Bralić je otkrio program nastavka priprema. Ukratko: s vode se prelazi na snijeg, potom - opet na vodu…

- Već 3. prosinca odlazimo u austrijski Ramsau, gdje ćemo osam dana provesti na skijaškom trčanju. Potom nastavljamo na Jarunu s treninzima za podizanje izdržljivosti. Oko 15. veljače izlazimo na vodu, što će biti dva tjedna ranije nego što smo to dosad činili. Planiramo preveslati od 300 do 400 kilometara - zaključio je Bralić. (V. Knežević)

OKI Veslački triatlon 2011 i Noć sveučilišnog sporta
21.11.2011.

detalji i prijave

 

MALONOGOMETNI TURNIR VESLAČA 18.11.2011.

Raspis MALONOGOMETNI TURNIR VESLAČA

 

PONOVNO O KORIŠTENJU VODENIH POVRŠINA NA JARUNU 16.11.2011.

S ribolovcima dogovor o “pecanju” na regatnoj stazi
ZAGREB

Nakon prošlotjednog inicijalnog skupa svih zainteresiranih subjekata, drugom sastanku predstavnika gradskih sportskih saveza i klubova, korisnika vodenih površina RŠC Jarun (veslači, kajakaši, jedriličari, triatlonci, daljinski plivači, sportski ribolovci…), nije nazočila većina početnih sudionika. Naravno, spriječile su ih poslovne obveze…

No, da je velik interes za “uvođenje reda” u korištenje jarunskih vodenih potencijala potvrdili su predstavnici Zagrebačkog holdinga, Danica Brdar i Ante Krce.

Sukladno prvotnom dogovoru, gospođi Brdar stigli su brojni dopisi s preciziranim korisnicima (klubovi) i lokacijama pojedinih sportova, a ostali (triatlonci i “zelena zgrada”) trebaju to što prije odraditi. Popis korisnika uskladit će se i s onim u ZŠS-u.

Tajniku Veslačkog saveza Zagreba, Srećku Šuku, “holdingaši” su predočili kartu RŠC Jarun kroz pet segmenata: korisnici objekata - savezi i klubovi, akvatorij sporta (sva vodena površina, osim Malog jezera na kojem je predviđen jedino prolaz za sudačke katamarane), korisnici vodenih površina iz sustava Javnih potreba sporta sa svakodnevnim trenažnim aktivnostima, pravila natjecanja i kupalište za građane u zoni sportskih sadržaja.

Budući da sportski ribolovci koriste u svojim natjecanjima i jarunsku regatnu stazu, tajnik VSZ-a Šuk dogovorio je s predstavnikom ribolovaca Anđelom Oračem usuglašavanje kalendara i aktivnosti za korištenje sjeverne strane regatne staze u “ribolovne svrhe”.

- Ne mogu raditi u korist vlastite štete, nisam za to ovlašten - našalio se Šuk.

Za pisanu suglasnost o instaliranju ski-lifta na Malom jezeru Šuk je ustvrdio da čeka ishod “unutarveslačkog usuglašavanja” - sa sucima. (V. Knežević)

 

OKI veslački triatlon 2011 14.11.2011.

Natjecanje će se održati na savskom nasipu ispred Veslačkog kluba Trešnjevka (u daljnjem tekstu VKT), u subotu 26. 11. 2011. s početkom u 10:00 sati. (Poziv)

 

Lista za praćenje 14.11.2011.

Prema odluci predsjedništva VSZ-a, klubovima se daje na uvid radna lista za praćenje – stanje izvedeno prema kriterijima i rezultatima u ovom trenutku i omogućuje im se da na predsjedništvo VSZ-a dostave svoje zahtjeve za dopunu ili brisanje sa liste u pisanom obliku uz obrazloženje.

Nakon svake kontrole ili natjecanja lista za praćenje će se analizirati, nadopunjavati ili skraćivati.

Nadalje, za navedene veslače i veslačice organizirat će se zajedničke pripreme na Planici od 03.-10.01.2011., te se klubovi mole da potvrde nazočnost za svoje veslače u roku od 10 dana ( do 21.11.2011.), te da se pobrinu za njihovu skijašku opremu. (Lista za praćenje).

 

TKO MOŽE KORISTITI VODENE POVRŠINE RŠC JARUN? 11.11.2011.

Srećko Šuk: Nekad se na Jarunu znao red i treba ga ponovno uvesti!
ZAGREB

Zanimljiv skup na Jarunu! Sudionici brojni, a tema vrlo intrigantna: Izrada Pravilnika o korištenju vodene površine u RŠC Jarun. Povod tome su sve učestalije pojave korištenja Jaruna od strane rekreativaca, bez ikakvog reda i rasporeda (poput daskaša), što umnogome remeti svakodnevne aktivnosti domicilnih sportaša…

Ispred najzastupljenijih sportova - veslanja i kajaka, nazočili su tajnik i direktor Veslačkog saveza Zagreba, Srećko Šuk i Josip Kostelić, te tajnici - Hrvatskog i Zagrebačkog kajakaškog saveza - Branko Lovrić i Tomislav Crnković. Jedriličare je, kao i uvijek konstruktivno, predstavljao dopredsjednik ZJS-a Aljoša Gatin, triatlonce - tajnik ZTS-a Dorijan Pavliša, daljinske plivače - Alen Pišpek, ribolovce - Anđelo Orač, tajnik Saveza športsko ribolovnih društava grada Zagreba… Danica Brdar i Ante Krce nazočili su sastanku ispred Zagrebačkog holdinga, odnosno RŠC Jarun.

Nakon što je većina sudionika konstatirala da nema “međusobnih smetnji”, odnosno preklapanja termina pri korištenju zajedničkih vodenih površina, Josip Kostelić je predložio RŠC Jarun precizno definiranje subjekata koji su u sustavu Javnih potreba športa grada Zagreba te preko tog statusa imaju pravo koristiti jarunske površine. Gospođa Brdar je uzvratila tvrdnjom da su svi oni većinom evidentirani, ali i da bi bilo poželjno da krovne sportske udruge, posebno iz malih sportova, dostave popis klubova čiji su sportaši aktivni na Jarunu. Iz RŠC Jarun stigao je i prijedlog da svi legitimni korisnici izrade karte s precizno lociranim područjem vlastitih sportskih aktivnosti (jedriličari regatno polje, veslači i kajakaši - još i koridore za prolazak na start staze…).

Predstavnik jedriličara Aljoša Gatin naglasio je kao nespornu činjenicu:

- Sva vodena površina na Jarunu, osim Malog jezera, predstavlja sportske objekte, namijenjene za uporabu ponajprije korisnicima iz sustava Javnih potreba športa grada Zagreba…

Iznimno praktičan prijedlog uputio je Tomislav Crnković, zatraživši formiranje koordinacijskog tijela, sastavljenoga od predstavnika svih legitimnih korisnika. Takvo tijelo svojedobno je postojalo na Jarunu, u “zlatnim vremenima”, kada je RŠC bio ŠRC. Kako je rekao Srećko Šuk, tada je na Jarunu sve do najmanje sitnice bilo regulirano:

- Problem je što neki ljudi u Holdingu ne znaju da regatna staza služi veslačima i kajakašima, Veliko jezero - jedriličarima… U počecima Jaruna znao se red i nikome nije padalo na pamet postavljati na regatnoj stazi pozornicu ili ski-lift na Velikom jezeru… Sastanak je zaključen iznova apostrofiranom “potrebom” za definiranjem korisnika, izradom karte korisnika vodene površine, izborom odgovornih osoba u zajedničko savjetodavno tijelo te za usuglašavanjem svih saveza o zoni edukacije djece. Nova “runda” istoga skupa najavljena je za tjedan dana, a završnicu prvoga pomalo je “pokvarila” gospođa Brdar, zatraživši od sudionika potpisivanje (već pripremljenog obrasca) suglasnosti za buduću instalaciju ski-lifta na vodenoj površini Malog jezera na Jarunu.

Nedovoljno upućeni promatrač mogao bi zaključiti da je sastanak i sazvan samo zbog toga… (V. Knežević)

 

JESENSKA VESLAČKA INVENTURA 10.11.2011.

ZG-veslanje ima sjajnu mladost, olimpijska posada postala ‘peterac’
ZAGREB

Jesen 2011. u zagrebačkom veslanju definitivno neće ostati zapamćena po (o)padanju lišća. Jer dva mjeseca prije ispraćaja ove sportske godine i ulaska u olimpijsku, garniranu londonskim nadama optočenim plemenitim kovinama, na Jarunu su “pale” ili prizemljene neke velike odluke, kao i velike naprave - poput deinstaliranog ski-lifta. Naravno, “pad” ski-lifta je jedini u ovom podsjetniku nesporan upravo zato što je instaliranje tog, istinskom zagrebačkom vodenom sportu prijetećeg “čudovišta”, zdravorazumski gledano, bilo neutemeljeno. Veslačke, kajakaške, a posebno jedriličarske snage - žele mu sreću na nekoj drugoj lokaciji…

“Velike jarunske odluke” u ovom se slučaju ponajprije odnose na zagrebački veslački ponos, gotovo u pravilu zlatni, a ove godine iznimno brončani četverac na pariće. Prakticirajući pravilo da je olimpijsku normu osvojio čamac, a ne posada, i s ciljem da u Londonu nastupi najbolja skul-četvorka koju imamo, trener Nikola Bralić posegnuo je za stvaranjem zdrave konkurentnosti u trenutačno jedinoj našoj olimpijskoj posadi i jedinoj veslačkoj momčadi vrijednoj divljenja. Već za jesensko pripremno razdoblje (krenula je prva runda u Zatonu!) u “zdravu konkurenciju” je uključen Mario Vekić. Ako su četiri mjesta u čamcu, a jesu, logika nalaže da će netko ostati na suhom, a sada je najgore - baviti se kalkulacijama, dakle - imenima… Problemi s leđima Valenta Sinkovića dodatno su uvjerili Bralića u ispravnost te odluke, a vrijeme i pripremni rezultati na vodi pokazat će njenu utemeljenost. Angažirajući psihologa za svoj četverac, Bralić je iznova ostavio dojam stručnjaka koji ništa ne prepušta slučaju. Narodskim rječnikom pojašnjeno, doc. dr. Renata Barić neće veslati skupa s dečkima, “skrivena ispod palube”, nego će pomoći izabranoj četvorici (tkogod to bio!) da rezultate ostvaruje i glavom, a ne samo mišićima.

Šaljiva primjedba jednog novinarskog kolege da ga izraz za četverac na pariće - “najbolji hrvatski veslači” - asocira na glazbeni sastav Najbolji hrvatski tamburaši, koji su donedavno bili Zlatni dukati, ozbiljno intrigira. Posebno zbog pretećeg upita: “Jesu li odsvirali svoje?” Dodao je da mu se taj izraz sviđao samo u kontekstu hrvatskog osmerca, ali sada - “zvuči otrcano”. Inače, za osmerac se taj izraz koristio, ima tome desetljeće unatrag i, kako napreduju HVS-ovi promašaji iz godine u godinu, čini se, da će još desetak godina proći za novo korištenje tog izraza u kontekstu “kraljevske posade”. Vjerojatno se poneki milijun kuna, “bačen” na te uzaludne pokušaje, mogao pametnije utrošiti. Ali - recimo da je to stvar struke kojoj osmerac baš ne ide od ruke.

Do tada, ili tko zna do kada, Bralićev kvartet (ili kvintet) ostaje ono najbolje što hrvatsko veslanje ima, a braća Sinković, Martin, Šain i Vekić nisu prestali biti i (naši) zlatni dukati za koje se isplati svim srcem - “drukati”…

U jesenskoj inventuri ostali su pomalo zaboravljeni vrlo dobri kadeti i juniori iz zagrebačkih klubova koji su osvjetlali obraz svoga grada na državnom prvenstvu. U Top 5 svih kategorija plasirao se i poneki zagrebački klub, a u elitnoj juniorskoj kategoriji Mladost i Zagreb su na ljestvici odmah iza Zadrana kojima je ukupni trijumf donijela ponovljena utrka osmeraca (bez Mladosti). Među kadetima najbolji naši su - Trešnjevčani, i u A, i u B konkurenciji. Mladost zaslužuje i čestitku za ujedinjenu (seniorsko-juniorsku) titulu državnog prvaka, no i jednu pokudu. Mladostaši su nedavno izazvali čuđenje kolega iz Sportskih novosti zbog “uskoklupske” kandidature braće Sinković za Državnu nagradu športa “Franjo Bučar”. - Kako samo dva veslača mogu biti zaslužna za promicanje države u posadi koju čine četvorica? - glasio je upit iz SN-a.

Ali možda “mladostaši” i nisu krivi, jer ako je HVS zaboravio kandidirati svoje (višegodišnje) največe blago - četverac na pariće, taj parcijalni klupski potez postaje čak i razumljiv. Naravno, ne i za članove Odbora za dodjelu Bučarove nagrade. Kad-tad zlatnik s Bučarovim likom završit će u kolekciji naših sjajnih veslača, makar ga osvajali i - pojedinačno. Pred njima su brojni novi izbori, a sve nas očekuju još jedni - presudni… (V. Knežević)

 

Obavijest o zatvaranju prometa 08.11.2011.

13.11.2011. (nedelja) u vremenu od 11:00 do 13:00 sati zatvara se promet na ŠRC Jarun zbog polumaratona "Ivan Starek".

 

Daljinska regata Zagreb 05.11.2011. 05.11.2011.

Daljinska regata Zagreb - rezultati.

 

Daljinska regata Zagreb 05.11.2011. 04.11.2011.


PROVIZORNU startnu listu možete pogledati ovdje

 

U DVOBOJU GRADOVA ZAGREPČANIMA GLATKIH 4-0 PROTIV TRSTA 30.10.2011.

ZAGREB

Tradicionalni veslački dvoboj gradova Zagreba i Trsta završio je na Jarunskom jezeru uvjerljivom pobjedom domaćina. U četiri juniorske utrke (muški i ženski samci, ženski četverci na pariće i muški osmerci) veslači iz Trsta nisu uspjeli biti brži niti za duljinu maloga prsta… Nogometnim rječnikom - glatkih 4-0 za Zagrepčane.

Pobjedničku seriju otvorila je skifistica Ela Gračan, koja je za gotovo sedam sekundi bila brža od talijanske suparnice Martine Zullich, a nastavio ju je novom demonstracijom skifističkog umijeća “mladostaš” Boris Gardijan.

Žana Krakić, Lucija Rubinjoni, Tea Kavčić i Lena Suzić kreirale su u četvercu na pariće i najuvjerljiviju pobjedu za domaćina. Njihove su suparnice (Eleonora Denich, Giulia Piccirillo, Elena Waiglein i Alessia Ruggiu) zaostale u ciljnoj ravnini više od 17 sekundi.

Ni kombinirana juniorska posada Trešnjevke i Zagreba u osmercu nije iznevjerila “boje” svoga grada. Vođeni nepogrješivim kormilarskim “instinktom” i neuništivim glasnicama naglo pomlađenoga Silvija Petriška (koji je očito predoslovno shvatio skorašnje vraćanje vremena za jedan sat unatrag pa se “vratio” za dvadesetak godina, čak u juniorske dane) posada u sastavu: D. Sinković, Trucek, Krakić, Vukovski, Herega, Sambolec, Šitum i Anzulović na najljepši je mogući način završila subotnju veslačku priču na Jarunu.

Unatoč porazu, i veslačkim prijateljima iz Italije ovogodišnje izdanje dvoboja gradova ostat će u dugom sjećanju. Ali umjesto (izostalih) pobjeda - nezaboravna će im ostati naša gastro ponuda. Purica s mlincima neodoljiva je i starijima i klincima…

Rezultati svih utrka dvoboja gradova - ž. samci: Zagreb 8:37,0, Trst 8:43,50; m. samci: Zagreb 7:24,46, Trst 7:29,18; ž. četverci na pariće: Zagreb 7:02,12, Trst 7:20,58; m. osmerci: Zagreb 6:06, 44, Trst 6:13,02. (V.K.)

 

VESLAČKI DVOBOJ ZAGREB - TRST 27.10.2011.

U subotu 29.10.2011.g. s početkom u 15:00h održat će se tradicionalni veslački dvoboj, Zagreb Trst .
Discipline i satnica.

 

REGATA ZAGREB 500 I 19. Susret osmeraca FSB-a 15.10.2011.

Nakon 19 regata napokon se održala regata FSB-a po suhom i sunčanom danu, premda je vjetar rashlađivao publiku.

Izaslanica rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Alekse Bjeliša, prorektorica, prof.dr.sc. Vesna Vašiček pozdravila je sve nazočne i uz pomoć dekana FSB-a prof.dr.sc. Ivana Jurage podijelila s ostalim uzvanicima nagrade i medalje najboljim veslačima današnje regate.

Dekan FSB prf. Dr. ,sc. Ivan Juraga zahvalio je Veslačkom savezu Zagreba na pomoći u realizaciji 19. Regate FSB-a.

Program s rezultatima

Rezultati ZAGREB 500

 

REGATA ZAGREB 500 I 19. Susret osmeraca FSB-a 13.10.2011.

Pozivamo sve roditelje i prijatelje veslanja da dođu u subotu 15.10.2011. u 11:00h na Jarun bodriti veslače koji će se natjecati na sprint regati Zagreb 500, te da pogledaju 19. Susret osmeraca FSB s početkom u 14:00h. Raspis, satnica, čamci.

 

VESLAČKI ČETVERAC OSRH U UTRCI ZA OLIMPIJSKU MEDALJU 12.10.2011.

U 365. broju vojnostručnog magazina HRVATSKI VOJNIK objavljen je članak o svjetskim prvacima u HORS. Pogledajte na stranici http://www.hrvatski-vojnik.hr/

 

1. REGATA VKMF - PULA 09.10.2011.

Rezultati kvalifikacija rezultati finala bodovanje UKUPNO BODOVANJE

 

1. REGATA VKMF - PULA 06.10.2011.

Stanje prijava, stanje prijava - zbirno.

 

HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR POTVRDIO… 03.10.2011.

Četverac na pariće evidentni olimpijski kandidat za London 2012.

ZAGREB

S početkom listopada najbolji hrvatski veslači i jedini nositelji svjetskog odličja s ovogodišnjeg SP-a, članovi četverca na pariće - Valent i Martin Sinković, Damir Martin i David Šain, poboljšali su svoj status i u kategorizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Na 28. sjednici Vijeća HOO-a, održanoj u sklopu 17. Europskog fair play kongresa u Poreču, Bralićevi su veslači (posada, ali i momčad!) potvrđeni kao evidentni olimpijski kandidati A skupine. Iako se radi o formalnom činu, nakon izborene olimpijske norme trećim mjestom na SP-u na Bledskom jezeru, veseli nas HOO-ova potvrda činjenice da zagrebački veslači nastavljaju fantastični kontinuitet olimpijskih nastupa.

Uvrštenjem (zasad) jedinih veslača u elitnu kategoriju nacionalne olimpijske udruge, popis hrvatskih olimpijaca za London dosegnuo je brojku od 28 evidentnih kandidata, uz još 26 potencijalnih iz A te 19 potencijalnih kandidata iz B skupine. (Vinko Knežević)

 

ZA KRAJ MJESECA - ŠTO NAM JE DONIO RUJAN? 01.10.2011.

Previše dobro “grožđe” u pogrešnom vinogradu

ZAGREB

Jesen obično donosi berbu, a u našem je veslanju ona završila i prije prave jeseni. Nije bila obilata, samo dva velika “uroda” (netko bi čak rekao -“uboda”). Rujan nam je donio dvije bronce, svjetsku - oko vrata članova četverca na pariće, i kontinentalnu - u vlasništvu samca Marija Vekića. Pribrojimo li braći Sinković iz Mladosti i Damiru Martinu iz Trešnjevke - Vekića iz VK Nove, te silom (trenažnih) prilika “purgeriziranog Osječanina” Davida Šaina, nije teško zaključiti da su sve rujanske medalje hrvatskog veslanja stigle u Zagreb (uz dužno poštovanje slavonskog podrijetla žuljeva utkanih u njihovo “klesanje”). A ako je ovo bila “zagrebačka berba”, nameće se pitanje što je s onom na državnoj razini?

Nema je, to je bilo to - zagrebačka “veslačka berba” bila je ujedno i državna! U tom slučaju - i prilično siromašna… Može li nam biti utješno to što ni Slovenci nisu imali očekivanu “berbu” na domaćinskom SP-u i što im nije išlo tamo gdje su najviše očekivali? Iskusni im olimpijci Iztok Čop i Luka Špik ostali su bez odličja u finalu dvojaca na pariće (peto mjesto). Otužna činjenica i za nas, jer Čop i Špik toliko su udomaćeni na Jarunu da ih pomalo smatramo “svojima”. Svojim bismo možda mogli smatrati i njihova sunarodnjaka “evidentnog hrvatskog podrijetla”. Rajko Hrvat, srećom, nije nastupao za državu koja mu - po zdravoj logici - proizlazi iz (prez)imena. Njegovo 12. mjesto u lakim samcima bila bi nam još jedna rupa na “čamcu reprezentacije” u poplavi posada koje su ostale izvan dometa A finala. Eto, ne zvuči nevjerojatno ni kada Hrvat u veslanju nastupa za Sloveniju, znamo za još neke konkretnije primjere iz drugih sportova, ali ovom prilikom zanimaju nas neki drugi FAK-ti.

Jer mnogo je drugih stvari u rujnu imalo etiketu - NEVJEROJATNO… Štoviše, posljednja riječ u prethodnoj rečenici može poslužiti i kao najkraći opis nama glavne discipline na središnjem događaju sezone - veslačkom SP-u. Nakon finala četveraca na pariće, izraz NEVJEROJATNO izgovorili su na maternjim jezicima - sretni pobjednici Australci , gubitnici zlata u posljednjim metrima utrke - Nijemci, a zasigurno je bio na usnama i brojnim našim veslačkim poklonicima na tribinama uz Bledsko jezero. Izraz nevjerice, dakle, čuo se od australskih veslača (“unbelieving”) dok su medijima davali izjave nakon finala, ali i od nekoliko njemačkih novinara (“unglaublich”) u press-centru. Nijemci su, primjerice, nesretni gubitak zlata svoga četverca na pariće povezivali i sa zabrinutošću za reakcije njihovih sponzora, od kojih su neki “uskočili uoči SP-a s tendencijom i olimpijskog vezivanja za buduće svjetske prvake”. Srebro im je malo pokvarilo “apetite”… Pomislili su da je naš četverac zbog neobranjene svjetske krune sponzorski još više ugrožen od njihova, a onda doznali da su naši dečki po tom pitanju - opušteni. Saznanje da dojučerašnji svjetski prvaci uopće nemaju sponzora izazvalo je novi “unglaublich”. Teško (im) je bilo to objasniti, čak i uz dobro poznavanje njemačkog jezika. Ustvrdili su i da svi koji u njemačkom sportu dotaknu svjetski vrh ne moraju brinuti za sponzore jer u akciju odmah stupaju matični savezi. Da, to je Njemačka, ali mi živimo u drugoj stvarnosti. Kod nas se uglavnom sve (svi!) vrti oko sponzoruša…

A matični savez!? Raditi u sportu, imati takvo blago u rukama i biti pasivan u pronalaženju sponzora - to je za još jedan “unglaublich”. Ni mjesec dana nakon svjetske bronce - ništa novoga na sponzorskom planu…

U svemu je, zapravo, najnevjerojatnija činjenica da ja naš četverac na pariće osvojio svjetsko odličje čak i kada je imao izrazito loš dan. I teško će im se ponoviti tako loš dan. I bolje da im se dogodio na Bledu - nego u Londonu 2012.!

Sport je odavno prestao biti poligon amaterizma, samo stalna ulaganja donose rezultate. Ponajveća momčadska snaga hrvatskog sporta na novom je početku, a za novu “berbu” (medalja) može računati samo na stari (posuđeni) alat i nove žuljeve. Čini se da je riječ o previše dobrom “grožđu” u zapuštenom vinogradu… (Vinko Knežević)

 

Obavijest o zatvaranju prometa 27.09.2011.

Dana 1.10.2011. (subota) u vremenu od 6:00 do 19:00 sati zatvara se promet na ŠRC Jarun zbog održavanja utrke "We run Zagreb".

 

1. REGATA VKMF - PULA 27.09.2011.

1. (odgođena) regata VKMF održat će se u Puli 08.10.2011. Raspis.

 

NASTAVAK “BRONČANOG DOBA” U HRVATSKOM VESLANJU 19.09.2011.

Europskom broncom Mario Vekić “podgrijao” olimpijske ambicije

PLOVDIV

Zagrebački skifist Mario Vekić osvojio je treće mjesto (7:08,17) na Europskom prvenstvu u Bugarskoj i na taj način nastavio “brončano doba” u hrvatskom veslanju. Na vodama drugog po veličini bugarskog grada, Plovdiva, Vekić je u finalu samaca izborio pobjedničko postolje, prošavši ciljnu ravninu nakon Litavca Mindaugasa Griskonisa (7:02,74) i Nijemca Falka Noltea (7:04,99). Podsjetimo, Litavac je za oko dvije sekunde bio brži od Vekića i u polufinalnoj utrci pa je bilo teško očekivati uzvrat u završnoj utrci EP-a. Finale je naš pekinški olimpijac odveslao rutinirano, ne ispustivši nijednog trenutka treće mjesto iz ruku.

Mario je zadovoljan usponom na postolje, a prema riječima trenera četverca na pariće, Nikole Bralića, ostvario je rezultat unutar očekivanja, “s tim da je po svojoj realnoj vrijednosti - mogao i do srebra”. Bralić je istaknuo da se Vekić ovim uspjehom dodatno približio normi za Olimpijske igre u Londonu koja mu je “pobjegla” spletom nesretnih okolnosti u borbi za polufinale nedavnog SP-a na Bledu.

Usputno, trener “zlatnika hrvatskog veslanja” (trenutačno sa svjetskom broncom oko vrata) referirao je i o aktivnom odmoru braće Sinković, Damira Martina i Davida Šaina.

- U laganoj su uvertiri za prave pripreme koje startaju 1. listopada Nikeovom kros-utrkom na Jarunu. Nakon dva tjedna pasivnog odmora, uslijedio je dvotjedni aktivni odmor s biciklizmom, trčanjem i posebnim vježbama, kako bi se dobro pripremili i mišići koji nisu izravno opterećeni u veslačkom sportu - pojasnio je veslački stručnjak.

Na pitanje zašto njegovi veslači nisu uvršteni u evidentne olimpijske kandidate na rujanskoj sjednici Vijeća HOO-a (unatoč činjenici da su desetak dana prije nje osigurali olimpijsku normu za London!), Bralić je obećao provjeriti gdje je “zapela administracija”.

S ovakvim Vekićem, konkurentnim za veslačka postolja, i Bralić može samo profitirati, riječ je o “zlatnoj pričuvi” njegova brončanog kvarteta. (Vinko Knežević)

 

ODGODA FINALA VESLAČKOG KUPA MILJENKA FINDERLEA 2011 12.09.2011.

Veslački savez Zagreba u dogovoru s Upravnim odborom Veslačkog kupa Miljenka Finderlea donio je odluku da se planirana regata Finale veslačkog kupa Miljenka Finderlea 2011.g. odgađa do daljnjega.

Regata se odgađa zbog neshvatljive odluke Zagrebačkog holdinga, Podružnice za upravljanje športskim objektima na čelu s g. Erićem, te pročelinikom gradskog ureda za graditeljstvo, g. Jelavićem, kojom se dozvolilo postavljanje ski lifta na Velikom jezeru ŠRC Jarun čime je ponovno ugrožena sigurnost veslača. Podsječamo da je prijašnji ski lit bio uklonjen zbog stradavanja veslača Jadrana iz Rijeke, Srđana Nosića, kojem su sudskom presudom HVS i TD Jarun bili dužni nadoknaditi materijalnu štetu zbog ozlijede kralježnice zadobivenih prilikom naleta na stup ski lifta.

 

Izvlačenje splavi 09.09.2011.

Na stranicama galerije možete pogledati slike izvlačenja splavi nasukane na sprud kod toplane.

 

ZAVRŠEN SP NA BLEDU, HRVATIMA ZASJALA MEDALJA 03.09.2011.

Svjetskom broncom četverac na pariće nastavio trofejni niz

BLED

Novim usponom na pobjedničko postolje u najjačoj svjetskoj konkurenciji najveći aduti hrvatskog veslanja na OI u Londonu 2012. (i u bliskoj budućnosti općenito!) zaokružili su desetodnevnu priču s Bleda.

Četverac na pariće (David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković) osvojio je vrijednu broncu u žestokoj finalnoj utrci, u kojoj su favorizirani Nijemci zbog jednog krivog zaveslaja , točnije - katastrofalne pogreške, u posljednjim metrima bledske staze ispustili zlato. Objeručke su ga prihvatili sretni(ci) Australci.

U slučaju naše posade, koja je otpočetka tvrdila da ih zanima bilo koja medalja na SP-u, ali nam je najboljim polufinalnim vremenom podgrijala “apetite” i za onu najsjajniju, “obukavši” usput tribine uz Bledsko jezero u kockasto, nije se dogodio neki krivi zaveslaj, nego naprosto - u finalu to nije bio “njihov zaveslaj”. Na 500 i 1000 metara bili su tek peti, a kada su se Nijemci i Australci previše odvojili, na više od dvije sekunde prednosti, krenuo je prepoznatljivi finiš. Suparnici su ostali nedostižni, ali medalja ipak nije “pobjegla”… Navijačko ozračje na Bledu podsjetilo je na nastupe legendarne Janice Kostelić u Kranjskoj Gori - nekoliko stotina Zagrepčana bučno je popratilo svako pojavljivanje naše posade na velikom ekranu uz jezero, a ovacije nakon uručenja bronce zasigurno će im ostati u dugom sječanju. “Mi Hrvati!” - odjekivalo je pretposljednjeg dana SP-a uz Bledsko jezero.

- Upravo zbog ove publike najžalije mi je što nismo odveslali bolje. Istina je da smo dali sve od sebe i da nam baš nije išlo, ali i to - da su naši navijači zaslužili više. Australci i Nijemci su danas jednostavno bili brži, što će nama biti samo dodatni poticaj za London 2012. - “otvorio je dušu” Martin Sinković, potvrdivši udarno geslo našeg sjajnog veslačkog kvarteta: S Bleda se (dobro) vidi London!

Unatoč činjenici da je i njega dirnula “mala Hrvatska” na slovenskim tribinama, David Šain je također djelovao otužno:

- Nije bilo najbolje, ali nemamo sebi što predbaciti. Slijedi nam dva tjedna odmora pa idemo dalje, dobro znamo što nam je idući cilj…

I od Damira Martina i Valenta Sinkovića mogle su se čuti slične riječi. Ili ih nije ni trebalo slušati, mogle su se čitati s njihovih lica…

Ali zato postoji trener Nikola Bralić, koji će započetak profesorski mirno ustvrditi kako je zadovoljan ostvarenim krajnjim rezultatom , iako ne i finalnom utrkom:

- Otpočetka se vidjelo da to nije ono pravo, samo su posljednjih 500 metara dobro odveslali, ali život ide dalje, imamo olimpijsku normu za London, što će reći - i novi veliki izazov…

Bralić se nije dao iznenaditi ni na pitanje “bi li pristao na istu raspodjelu kolajni na olimpijskom postolju u Londonu”?

- Da, što se tiče posada, ali s obrnutim redoslijedom osvojenih medalja...

Živi bili pa doživjeli ili, narodski rečeno - “treneru, pozlatila ti riječi tvoja posada”!

Za okorjele statističare rezultati finala četveraca na pariće na SP-u na Bledu: 1. Australija 5:39.31, 2. Njemačka 5:39.56, 3. HRVATSKA 5:42.82, 4. Poljska 5:45.34, 5. Rusija 5:49.47, 6. Italija 5:53.28.

U subotnjem popodnevnom programu zagrebački skifist Mario Vekić završio je nastup na Svjetskom prvenstvu 4. mjestom u C finalu, za ukupno 16. mjesto na svijetu. (Vinko Knežević)

 

SP na Bledu ulazi u “finalizaciju” 02.09.2011.

Petriško s dvojcem “sa” peti na svijetu, četverac na pariće sjajno najavio finale
Subota je za Hrvate dan odluke na bledskom SP-u u veslanju - ili će kući s medaljom oko vrata, ili - samo pognute glave. Odgovor na to pitanje dat će naš sjajni četverac na pariće u subotnjem finalu u 12.39…

Prvi nastup neke hrvatske veslačke posade u izravnoj borbi za odličja na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu završio je sasvim solidnim petim mjestom. Osječki dvojac Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić s iskusnim zagrebačkim kormilarom Silvijem Petriškom, u početnom dijelu utrke “plovio” je čak i u domeni odličja (drugi), ali im je konkurencija iz bogatih kapitalističkih država ubrzo pokazala zašto se kod njih u veslanje ulažu milijuni eura ili dolara, makar se radilo i o neolimpijskoj disciplini - dvojcu s kormilarom… Zlato, koje su u samoj završnici ispustili Kanađani, pripalo je Talijanima (Capello, Frattini + Fanchi).

A jedina hrvatska posada koja uporno prkosi bogatom kapitalističkom svijetu (povremeno se čak i poigrava s njim!) - četverac na pariće (David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković) veličanstveno je izborila finale SP-a na Bledskom jezeru. Bila je to još jedna vrhunska demonstracija sile i Bralićeve taktičke umješnosti, uz nezadrživi finiš s trećeg mjesta u posljednjih 500 metara utrke. Osim trijumfa u svojoj polufinalnoj skupini (5:46.51), ispred Rusa i Poljaka, naši su veslači za osam stotinki bili brži i od pobjednika druge skupine - Nijemaca, potvrdivši da imaju “ritam zaveslaja” za novo svjetsko zlato. Ipak, ostali su hladnih glava, olimpijska “viza” za London je osigurana, na Bledu ih ponajprije zanima pobjedničko postolje.

- Nijemci su potvrdili očekivanja i ostali nam glavni suparnici za zlato, ali i Australci su također kandidati za postolje. Vjerujem u svoje momke, zar mi najbolje vrijeme u polufinalu ne daje pravo na optimizam - poruka je trenera Nikole Bralića.

U pitanju je “zlatni optimizam”, Bralićeva posada je zrela za obranu novozelandskog naslova svjetskog prvaka. Nijemci su im “uzeli” Svjetski kup, sada su, kako kaže David Šain - idealna lovina…

Prijatelji veslanja, subotu ne smijete prespavati, a oko 14 sati uključite i HRT 2! (Vinko Knežević)

 

DOLAZAK NA BLED U SUBOTU U 7:00 SATI 

02.09.2011.

Konačni popis prijavljenih za BLED

 

POČETAK RASPLETA SP-a, “CRO-EXPRESS” IDE PO FINALE 01.09.2011.

Petriško s dvojcem “sa” u A finalu, Vekić nije imao sreće
Na Bledu se polako nazire rasplet Svjetskog veslačkog prvenstva, a s obzirom na to kako naše snage “stoje” tri dana prije kraja, dojam je da će kući samo s jednom olimpijskom normom.

Skifist Mario Vekić, koji je kvalitetnim radom i uzletom forme posljednjih mjeseci postajao i sve veća uzdanica za SP, u borbi za polufinale naprosto nije imao sreće. Stigao je četvrti, a upravo ta je pozicija bila prva koja ne vodi u nastavak elitnog natjecanja, nego u “razveslavanje” po već poznatom abecednom slijedu. Šteta, jer zagrebački je olimpijac (u dvojcu s Anton Kušurinom 2008.) gotovo tri četvrtine utrke držao treće mjesto i vizu za polufinale, no nije imao snage zadržati ga u posljednjoj dionici bledske staze…

Za razliku od Vekića, hrvatski je dvojac s kormilarom (u neolimpijskoj disciplini, stoga i u malobrojnijoj konkurenciji) izborio nastup u A finalu pa će zagrebačko veslanje već u petak imati aduta u borbi za medalje. Osječani Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić s “kormilarom svih kormilara” Silvijem Petriškom četvrtim su mjestom u repesažu dohvatili posljednju ulaznicu za finale. Veći dio utrke naša je posada pripadala vodećem dvojcu, ali su se u strašnom finišu, dvjestotinjak metara pred ciljem, Nijemci “odlijepili”, povukavši za sobom i Kanađane i Amerikance. Hrvatski im čamac nije uspio parirati, no, važnija od toga bila je činjenica da se uspio oduprijeti žestokom napadu Francuza i Ukrajinaca. Finalna utrka je u petak u 12:13.

Preostale tri hrvatske posade nisu bile konkurentne za borbu u domeni olimpijske vize za London (A i B finale) pa će u borbu za redoslijed od 13. mjesta…

Osim A finala u kojem će kormilariti Zagrepčanin Petriško, događaj dana poklonicima veslanja u “metropoli” bit će borba za finale aktualnih svjetskih prvaka u četvercu na pariće koji su (gotovo) osigurali olimpijski nastup u Londonu 2012. Uoči polufinala u petak, trener Nikola Bralić referirao je o stanju posade (Valent i Martin Sinković, Damir Martin, David Šain) u čijem čamcu “plove” sve nade hrvatskog veslanja za uspon na pobjedničko postolje na Bledu.

- Momci su zdravi i nabrijani, osjećaju da im dobro ide i to im donosi potrebnu samouvjerenost. Tome pridonosi i činjenica da su imali ukupno drugo vrijeme u kvalifikacijama. Što se tiče polufinala, dobili smo skupinu po mjeri, a najopasniji suparnici bit će nam Rusi, potom Poljaci koji se oporavljaju i podižu u formi, te Amerikanci. Naravno, nećemo zanemariti ni Švicarce, ni Britance, budući da su i oni dosad uspjeli po jednom biti ispred nas. Ipak, bez obzira na njihovu snagu, naš je optimizam na najvišoj razini - rekao je Bralić.

Ne ostavljajući mjesta ni za zrno sumnje glede prolaska u subotnji finale, u kojem njegovi “zlatnici” brane naslov svjetskih prvaka, Bralić se uopće ne opterećuje pričom o olimpijskoj normi. Ostvarenje tog cilja nekako se podrazumijeva samo po sebi, ili - kako bi to na svom jeziku iskazali najveći hrvatski rivali za zlato - “selbstverständlich”… (Vinko Knežević)

 

POLAZAK NA BLED U SUBOTU U 7:00 SATI 31.08.2011.

Popis prijavljenih

 

5. REGATA VKMF - BAKAR 31.08.2011.

Rezultati kvalifikacija, rezultati finala, bodovanje.

 

Termini liječničkih pregleda 31.08.2011.

Termini liječničkih pregleda veslačkih klubova grada Zagreba su 23.09. - petak i 26.09. - ponedjeljak! Radno vrijeme poliklinike je od 07:30 do 20:00 sati. Dan prije pregleda svi registrirani veslači (10-godišnjaci i stariji) obvezni su načiniti laboratorijski pregled krvi i mokraće. Više informacija pročitajte ovdje.

 

POLAZAK NA BLED U SUBOTU U 7:00 SATI 30.08.2011.

Polazak na Bled je u subotu u 7:00 sati s rampe. Povratak je planiran za 17:00 sati, ali vrijeme povratka nije fiksno. Molimo sve koji su se prijavili do sada da provjere da li su na popisu. Ako ima još zainteresiranih javite se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. jer je ostalo još nekoliko slobodnih mjesta. Popis.

 

SJAJNA UVERTIRA ZG-VESLAČA NA SP-u 29.08.2011.

BLED - Četverac rutinirano u polufinale, “izravan” i Vekić
“Po jutru se dan poznaje”, a svjetski prvaci po prvom nastupu na velikom natjecanju. Onako kako su zamislili, skupa s trenerom Nikolom Bralićem, članovi našeg četverca na pariće i odradili su (prvu) kvalifikacijsku utrku na Bledskom jezeru. Mirno, rutinirano, gospodski, s najboljim startom i najboljim vremenom u cilju! Za prvo mjesto u skupini i izravan prolazak u polufinale SP-a Valentu i Martinu Sinkoviću, Damiru Martinu i Davidu Šainu bio je potreban vremenski “utrošak” od 5:46.74, a nakon njih kroz ciljnu je ravninu prošao talijanski četverac, prilično neugodan u nekim prijašnjim utrkama. U ukupnoj konkurenciji četveraca na pariće, samo su Nijemci (pobjednici treće kvalifikacijske skupine) za tridesetak stotinki brže preveslali stazu od aktualnih svjetskih prvaka. A u polufinale su izravno prošli i ostali “ljuti” rivali - Australci, Poljaci, Amerikanci, Rusi… Trener naše posade Bralić zadovoljan je uvertirom na bledskim vodama, svjestan da su njegovu sjajnom kvartetu ostale velike rezerve za nastavak veslačkog “mundijala”.

Odličan početni nastup na Bledu ostvario je još jedan zagrebački veslač, skifist Mario Vekić (VK Nova). Nastup u četvrtfinalu osigurao je drugim mjestom (6:54.48), iza Novozelanđanina Mahe Drysdalea, bržeg za oko dvije sekunde. I dok će se Vekić i četverac na pariće “odmarati” do srijede koja im donosi borbu za polufinale odnosno finale, ostale hrvatske posade na SP-u, “osuđene” su tražiti nastavak elitnog natjecanja (put u polufinale) kroz repesažne utrke. To se odnosi na četverac bez kormilara (S. i N. Skelin, Stojčević, Bogdan), koji je bio posljednji u svojoj kvalifikacijskoj skupini, ženski dvojac Kešerac - Anić, nakon istog dometa u prvoj izlučnoj utrci, te dvojac bez kormilara Čavrlj - Banovac (peto mjesto u kvalifikacijama).

Ponedjeljak je donio i prvi bledski nastup jedinom našem čamcu u neolimpijskoj disciplini, osječkom dvojcu “sa” Janjić - Kolobarić, pojačanom proslavljenim zagrebačkim kormilarom Silvijem Petriškom (olimpijska bronca 2000. i svjetsko srebro 2001. u osmercu). Bude li im prolazak dalje “ovisio” o Petrišku, mogu daleko stići… (Vinko Knežević)

 

4x PO ZLATO U DEŽELU! 25.08.2011.

“CRO-EXPRESS” BRANI NASLOV SVJETSKIH PRVAKA
Po medalju u Sloveniju desetak kilograma lakši

ZAGREB

Vidljivo “stesani”, ali i maksimalno “naoružani” samopuzdanjem, najveći hrvatski veslači aduti na bledskom SP-u (28. kolovoza - 4. rujna), četverac na pariće brača Sinković, Martin i Šain, otputovali su u “deželu”. Na Bled su stigli četiri dana prije prvoga nastupa kako bi se što bolje aklimatizirali za obranu lanjskog, novozelandskog naslova svjetskih prvaka.

Veliki optimizam za tu ambiciju trener Nikola Bralić temelji na testiranjima provedenim na posljednjim treninzima “Cro-expressa”.

- Provjeravali smo brzinu, brzinsku izdržljivost te izdržljivost općenito i niti jedan test nije lošiji od onih lanjskih. U odnosu na nedavni nastup u Luzernu momčad je u ukupnoj težini lakša za desetak kilograma, dečkima smo povećali bezmasnu masu, a masnu bitno smanjili. Tjelesnu masnoču reducirali smo sa 13 na 10 posto. Nismo smjeli ići ispod ove “kilaže”, jer sadašnja težina im je na razini prosjeka svjetskih prvaka - raportirao je “o stanju u čamcu” Bralić.

- Ma, bez obzira i na gotovo plus 40, ovo su bili najlakši treninzi, kratki i jasni - kaže mlađi član bratskog dvojca u posadi, Martin Sinković.

“Tesanje” kilograma Damir Martin, pak, objašnjava prirodnim “slijedom”:

- Zimi nakupimo poneki kilogram, ljeti se to mora skinuti. A recept je jednostavan - treninzi, sunce i visoke temperature tope kilograme. Sada smo u optimalnoj natjecateljskoj “kilaži” I veliki smo optimisti jer za bledsku stazu možemo čak reći da je naša staza…

Iako je uobičajeno da nam sportaši uoči ovakvih natjecanja u prvi plan stavljaju osvajanje olimpijske norme, štroker četverca, Valent Sinković, naglašava nešto drugo:

- Norma za London nije upitna, teško ćemo mi ne upasti među 11 najboljih posada. Na Bledu imamo drugi cilj, zanima nas isključivo mjesto na pobjedničkom postolju.

Nakon što su im Nijemci ove sezone “preoteli” naslov pobjednika Svjetskog kupa, Osječanin David Šain priželjkuje veliki revanš glavnim favoritima:

- Ove sezone bili smo svima lovina, sada ćemo opet biti lovci. Ljepše je, i psihološki lakše, biti lovac.

Kad smo već kod lova, trener Bralić apostrofirao je još jednu “psihološki” vrlo bitnu činjenicu:

- Sva četvorica mojih veslača u stabilnim su vezama i cure pozitivno djeluju na njih. To je puno bolje nego da jure van k’o lovački psi. Tko bi stigao na treninge, nakon svih tuluma na koje ih pozivaju…

Nakon nekoliko “bljeđih” ovosezonskih izdanja, Bled je prilika za novi sjaj. U subotu, 3. rujna (zar netko smije sumnjati u finalni nastup!?), saznat ćemo hoće li članovi našeg četverca povećati tjelesnu težinu “bezmasnim teretom” u području vrata. U dvije, tri riječi - novom svjetskom kolajnom. Veslački savez Zagreba pomoći će im u toj ambiciji slanjem na Bled navijačkog busa s pedesetak fanova koji neće štedjeti glasnice. Slovenija bi u bliskom susjedstvu mogla postati poznata i kao “izvoznica zlata”… (V. Knežević)

 

5. regata VKMF Bakar 24.08.2011.

Stanje prijava, zbirno stanje prijava.

 

ORGANIZIRANI PRIJEVOZ NA FINALE SVJETSKOG PRVENSTVA NA BLEDU 22.08.2011.

Veslački savez Zagreba organizira prijevoz autobusom na finale četverca skul u subotu 3. rujna na Bledu. Povratak je isti dan. Molimo zainteresirane da se jave na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave se primaju do popunjenja mjesta u autobusu. Popis prijavljenih i točno vrijeme polaska biti će objavljeni na internet stranicama VSZ-a. VSZ ne osigurava ulaznice na Svjetsko prvenstvo.

 

4. Regata VKMF i 18. Regata Sabljaci 18.06.2011.

Rezultati kvalifikacija, rezultati finala, bodovanje. Ukupno bodovi.

 

Kvarnerska veslačka regata i 5. regata VKMF 17.06.2011.

VK „JADRAN“ RIJEKA i VESLAČKI SAVEZ ZAGREBA organiziraju KVARNERSKU VESLAČKU REGATU „BAKAR 2011“ i 5. REGATU VESLAČKOG KUPA MILJENKA FINDERLEA 2011. Regata će se održati na regatnoj stazi u Bakarskom zaljevu u subotu 27. kolovoza 2011. godine s početkom u 10,00 sati. Raspis.

 

4. Regata VKMF Ogulin - Sabljaci 16.06.2011.

Stanje prijava.

 

4. Regata VKMF i 18. Regata Sabljaci 09.06.2011.

Regate će se održati u subotu 18. lipnja 2011. godine u Ogulinu, na regatnoj stazi jezera Sabljaci. Raspis.

 

Napustio nas je Toma Grego 06.06.2011.

Iznenada prošlog petka navečer napustio nas je Toma Grego, trener u Hrvatskom akademskom veslačkom klubu Mladost.

Diplomirani arhitekt Toma Grego, svoju veslačku trenersku karijeru završio je radeći aktivno do zadnjeg dana u HAVK Maldost. Rođen u Omišlju 1924.g. kao šestogodišnjak odlazi s obitelji u Zemun gdje mu otac dobiva posao u riječnoj mornarici. U Zemunu se školuje a tijekom gimnazijskih dana zarobljavaju ga fašisti i deportiraju u koncetracijski logor u Austriji. Po završetku 2. svjetskog rata vraća se iz Austrije u Zemun gdje završava gimnaziju te arhitektonski fakultet i kao d.i.a. zapošljava se u poglavarstvu grada Zemuna u urbanističkom uredu. Po odsluženju vojnog roka u Puli i Splitu gdje je trenirao s Vladimirom Šestanom i mnoštvom drugih poznatih veslačkih radnika i trenera, nastavlja s veslačkim aktivnostima u svom Zemunu, u VK Galeb. Nebrojeni kilometri provedeni na kormilu glisera tijekom treninga na Dunavu ostavili su traga na Tomino zdravlje. Mnogo puta se znao požaliti na bolu u laktu zarađenu na treninzima. S veslačkim klubom Galeb iz Zemuna osvajao je brojne medalje na podunavskim kupovima, a s lakim veslačima Jasinskim i Zelićem osvaja i medalje na bivšim prvenstvima SFRJ.

Krajem devedesetih Tomina postaje nepoželjan, u gradu u kojem je proveo većinu života i u zadnji trenutak, prije ratnih zbivanja Tomo napušta zauvijek Zemun i dolazi u Zagreb.

Nakon što se smijestio u Zagrebu nije mogao odoljeti, a da se ne pojavi na Jarunu gdje na poticaj Nikole Bralića dolazi na mjesto trenera nižih kategorija HAVK Maldost. Tijekom svojeg rada u Mladosti, Tomo je postao poznat po svojoj pedantnosti, urednosti, savjesnosti, te strogoj pravednosti.

U radu s veslačima uvijek je brinuo da uz sportski rezultat veslači postižu i dobre rezultate u školi. Svi roditelji veslača koji su prepoznali njegov način rada bili su oduševljeni pristupom, brigom i zalaganjem za njihovu djecu.
Tugu i bol za preranu smrt svoje kćeri nadomjestio je ljubavlju prema unucima Ana-Mariji i Tomislavu, te generacijama veslača i veslačica koje su dolazile kod Tome na treninge.

Uz nebrojene osvojene zlatne medalje u kategoriji veslača s Davorinom Šindlerom, Hrvojem Konjevodom, Petrom Lovrićem, sve do braće Sinković, trenerski rezultati su bili preduvjet da ostali mladostaški treneri dođu lakše do svijetskih rezultata.

Toma Grego bio je uzor svim zagrebačkim trenerima i njegov odlazak sigurno će ostaviti prazninu koja se neće moći jednostavno nadomjestiti. Njegov lik i djelo ostat će u trajnom sjećanju svima koji su ga poznavali.

Neka mu bude laka hrvatska zemlja!

 

Osvrt na članak u SN 26.05.2011.

Klikni na sliku za prikaz u izvornoj veličini.

Nigdje ne piše da mi trebamo tražiti sponzore

Klikni na sliku za prikaz u izvornoj veličini.

 

TERMINI TRENINGA NA JARUNU 24.05.2011.

Zbog obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske nema treninga na svim vodenim površinama u sljedećim terminima:

25.05.2011. od 15:00-20:00 sati

27.05.2011. od 10.00-21:00 sat

28.05.2011. od 10:00-21:00 sat

U istim terminima biti će zatvoren i dio prometnice Aleja Matije Ljubeka na potezu: ulaz Hrvatskog sokola - ulaz Hrgovići - ulaz Petrine.

 

11. MEMORIJAL PROF. JAROSLAVA LAŠTOVICE 21.05.2011.

Rezultati finala.

 

11. MEMORIJAL PROF. JAROSLAVA LAŠTOVICE 20.05.2011.

Stanje prijava, međufakultetska utrka - rezultati prednatjecanja.

 

11. MEMORIJAL PROF. JAROSLAVA LAŠTOVICE 18.05.2011.

Raspis, 16. Sveučilišna utrka 8+ stanje prijava.

 

POTICAJ VSZ-a RAZVOJU VESLANJA U LAKIM KATEGORIJAMA 16.05.2011.

U skladu sa strategijom razvoja veslanja u Zagrebu, VSZ je već ranije odlučio poticati širenje kvalitete i masovnosti u kategorijama lakih veslača i ženskog veslanja u kojima imamo veliki zaostatak za svjetskim rezultatima i „velikim“ veslačkim nacijama, za razliku od muškog riemen i scull veslanja u kojima smo osvajali medalje i Svjetska prvenstva.

Tako je u VSZ flotu novih čamaca stigao i novi samac „Empacher“ ( za veslače 65-75kg), kojega je prema rezultatima u ovoj sezoni preuzeo na korištenje najbolji laki veslač u Zagrebu Vedran Radonić, te se nadamo da će ovakav poticaj za sobom povući val veslača iz te ( i ostalih kategorija) u svrhu priključivanja svjetskoj kvaliteti i ostvarivanju Olimpijskih normi u kategorijama lakih veslača i veslačica.

 

Zagreb centar seniorskog veslanja u Hrvatskoj 16.05.2011.

Nakon jučer održanog 21. Prvenstva Republike Hrvatske u veslanju za seniore, u iznimno jakoj konkurenciji, zagrebački klubovi na čelu s HAVK Mladost, VK Trešnjevkom i VK Zagrebom promijenili su odnos veslačkih snaga u seniorskom hrvatskom veslanju u korist VSZ-a.

Zahvaljujući pravilnoj i mudroj politici VSZ-a koji je sredstva Grada Zagreba iz programa Javnih potreba u športu Grada Zagreba pretočio u 35,2% osvojenih bodova na PRH koliko su osvojili zagrebački klubovi što znači i šest zlatnih medalja za HAVK Mladost, jedna zlatna za VK Trešnjevku te, po dvije srebrne za HAVK Mladost i VK Trešnjevku i jedna srebrna za VK Zagreb.

Veslački savez Zagreba čestita svim zagrebačkim veslačima i veslačicama te upravama klubova na sudjelovanju a posebno na osvojenim odličjima, a svima zajedno uspiješan nastavak veslačke sezone.

 

16. Sveučilišna utrka osmeraca 12.05.2011.

Raspis: Hrv, Eng.

 

8. Regata Sv. Filipa i Jakova i 3 regata VKMF 2011. 08.05.2011.

Rezultati kvalifikacija, rezultati finala, bodovi, ukupno bodovi.

 

8. Regata Sv. Filipa i Jakova i 3 regata VKMF 2011. 05.05.2011.

Stanja prijava.

 

Inter City Regatta 01.05.2011.

Rezultati kvalifikacija, rezultati finala, bodovanje.

 

2. Veslački kup Miljenka Finderlea i Inter City Regatta 30.04.2011.

30.04.2011. - rezultati kvalifikacija, rezultati finala, bodovanje.

 

8. Regata Sv. Filipa i Jakova i 3 regata VKMF 2011. 28.04.2011.

Raspis

 

2. Veslački kup Miljenka Finderlea i Inter City Regatta 28.04.2011.

 

Stanje prijava kup MF, stanje prijava Inter City Regatta. 24.04.2011. 

Sretan Uskrs svim veslačima i veslačkim djelatnicima, te njihovim obiteljima želi Predsjedništvo Veslačkog saveza Zagreba.

 

CROATIA OPEN 2011. 22.04.2011.

Fotografije sa CO regate nalaze se na stranicama: Croatia Open 2011 (day 1) i Croatia Open 2011 (day 2). Fotografijama se može pristupiti i koristeći linkove (Photos) koji se nalaze na stranici CO regate.

 

2. Veslački kup Miljenka Finderlea i Inter City Regatta 15.04.2011.

Na veslačkoj stazi ŠRC Jarun održat će 30.4. i 1.5. regate 2. Veslački kup MF 2011 i Inter City Regatta - Zagreb 2011.
Raspis.

 

CROATIA OPEN 2011. 11.04.2011.

Završena je međunarodna regata Croatia Open 2011. Kompletne rezultate pogledajte na www.croatiaopen.vsz.hr.

 

Croatia Open regata u City Center One 05.04.2011.

Organizacijski odbor Croatia Open regate 2011. organizirao je promociju regate u CCO u sklopu Sportomanije, dana ekstremnih i adrenalinskih sportova http://www.citycenterone.hr . od 5.4 do 7.4.2011.

VSZ će izložiti veslače ergometre, čamac osmerac koji će lebdjeti iznad gostiju Centra te ostala iznenađenja za posjetitelje promotivnog štanda VSZ-a. U osmišljavanju događanja pomogla je tvrtka e:dizajn=:-) www.e-dizajn.hr

 

Sportska televizija počinje s emitiranjem danas u 17 sati 04.04.2011.

Prenosimo najvažnije informacije iz dopisa glavnog urednika Sportske televizije g. Jure Ozmeca:
Sportska televizija (SPTV) je zemaljski kanal, vidljiv na svim TV prijemnicima u cijeloj Hrvatskoj, bez dodatne opreme i naplate. Emitiranje programa počinje 4. travnja 2011. u 17 sati. SPTV je kanal u 100% vlasništvu Hrvatskog Olimpijskog odbora. SPTV je komercijalna televizija, financira se samostalno, a ne iz državnih sredstava pretplate ili proračuna HOO-a.
Glavni cilj SPTV je promocija i prezentacija hrvatskog sporta i hrvatskih sportaša na televizijskom ekranu u cijeloj Hrvatskoj. SPTV poziva na suradnju sve gradske sportske saveze, klubove, sportaše i ostale koji misle da mogu pridonijeti stvaranju kvalitetnog i zanimljivog programa, te promociji vlastitog sporta.
Svi koji misle da imaju nešto zanimljivo ponuditi Sportskoj televiziji mogu se javiti Veslačkom savezu Zagreba, Centru za istraživanje i razvoj sporta pri Zagrebačkom športskom savezu ili izravno SPTV.

 

OPZ i 7. Garnier REF regata 26.03.2011.

Rezultati kvalifikacija.
Rezultati finala.

 

OPZ i 7. REF 25.03.2011.

Stanje prijava.

 

Tradicionalni kros 21.03.2011.


VK Trešnjevka u suradnji s Veslačkim savezom Zagreba organizirao je tradicionalni kros na savskom nasipu. Rezultati su kod nas i na stranicama VKT a slike na HAVK Mladost i u našoj galeriji.

 

Daljinska regata 19.03.2011.


Rezultati, rezultati-imena

 

Daljinska regata 18.03.2011.

Stanje prijava sa prijedlogom satnice

 

OPZ i 7. REF 15.03.2011.

Veslački savez Zagreba i VK Ekonomist organiziraju OTVORENO PRVENSTVO ZAGREBA i 7. Regatu Ekonomskog fakulteta. Regata će se održati u subotu 26.03.2011. na regatnoj stazi ŠRC Jarun.
Raspis.

 

Daljinska regata 15.03.2011.

Daljinska regata, jezero Jarun - Zagreb 19.03.2011. Raspis, pravila.

 

1. regata VKMF u Puli otkazana zbog jakog vjetra 11.03.2011.

1. regata Veslačkog kupa Miljenka Finderlea 2011. koja se trebala održati u Puli, otkazana je zbog jakog juga koji će prema prognozi puhati u nedelju.

 

CROATIA OPEN 2011 07.03.2011.

Veslački savez Zagreba, Hrvatski veslački savez organizira i VK Croatia priređuje međunarodnu regatu Croatia open 2011. Regata će se održati 9. i 10. travnja 2011. godine na veslačkoj stazi jezera Jarun. Raspis CO 2011, Bulletin Nr 2.

 

Termini liječničkih pregleda 01.03.2011.

Termini liječničkih pregleda veslačkih klubova grada Zagreba su 28.03. - ponedjeljak i 29.03. - utorak!

Radno vrijeme poliklinike je od 07:30 do 20:00 sati. Dan prije pregleda svi registrirani veslači (10-godišnjaci i stariji) obvezni su načiniti laboratorijski pregled krvi i mokraće. Više informacija pročitajte ovdje.

 

Ekipno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima 8x1000m 26.02.2011.

Rezultati: kadetkinje i kadeti, studentice i studenti. U galeriji ima slika.

 

26.02.2011.

Za tekst Kako je od momčadi ostala posada ili što već?, sportski novinar, Vinko Knežević dobio je nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara za naj-komentar u 2010.g. VSZ upućuje iskrene čestitke g. Vinku Kneževiću. (Vidi članak na našoj stranici - 30.12.2010)

 

22. veljače: POZNATI LAUREATI HZSN-a ZA 2010

Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) jednoglasno je prihvatio prijedlog Komisije za priznanja, u sastavu Milka Babović, Darko Draženović i Robert Valai, o laureatima za 2010. godinu.
Na saboru HZSN-a 28. veljače nagradu za životno djelo dobit će Stanko Kučan, Janko Goleš i Ivanka Ožbolt. Priznanje za komentar primit će Iva Perdec Augustić iz Vjesnika, za osvrt Vinko Knežević iz Jutarnjeg lista, za intervju Tomo Ničota iz Sportplusa, za fotografiju Antonio Bronić iz Pixsella, za praćenje malih sportova Milena Dragišić iz Sportplusa, za lokalno novinarstvo sportska redakcija TV 4 rijeke i za izdavaštvo Blaž Duplančić iz Sportplusa. Organizatorima Europskog vaterpolskog prvenstva u Zagrebu uručit će se priznanje za najbolji press centar.
Budući da nije stigao nijedan prijedlog za godišnju Nagradu za novinara godine, neće se dodijeliti nagrada za novinara 2010. godine, jednoglasna je odluka Izvršnog odbora HZSN-a.
Sabor će se održati u ponedjeljak, 28. veljače, u Novinarskom domu u Zagrebu. Izborni sabor, na kojem će se birati predsjednik, glavni tajnik, organizacijski tajnik i ostali članovi Izvršnog odbora, počinje u 11 sati, a svečani dio, na kojem će se dodijeliti priznanja za 2010. i nagrade za životno djelo te se inaugurirati novo vodstvo, u podne.

Jura Ozmec, bivši veslač HAVK Maldost postao je glavni urednik STV-e. Jura Ozmec postao je poznat u veslačkim krugovima po ispadanju iz 2- u prvih 100m Međunarodne utrke na Bledu 1986. g. kada se uspio vratiti partneru nazad u čamac a da se partner nije okupao tj. čamac 2- se nije okrenuo. Za izvedenu akrobaciju zaradio je opomenu glavnog suca pok. Miljenka Finderlea, a u cilj su uveslali kao peti čamac.
21. veljače: JURA OZMEC GLAVNI UREDNIK STV-a

Jura Ozmec, dugogodišnji novinar i urednik u Sportskom programu Hrvatske televizije i predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), glavni je urednik Sportske televizije, novog i prvog specijaliziranog sportskog digitalnog televizijskog programa u Hrvatskoj.
Sportska televizija je zemaljska televizija, koja će biti vidljiva u cijeloj Hrvatskoj, bez ikakvih ograničenja, a s emitiranjem će početi sukladno zakonskim rokovima.
„Sportska televizija je izazov koji se događa jednom u karijeri. Mogućnost da svojim znanjem i iskustvom doprinesem projektu koji će promijeniti sliku hrvatskog sporta, više je od samog posla“, istaknuo je Ozmec po imenovanju. „Odgovornost pa i zadaća je još veća, zna li se da će Sportska televizija biti prva televizija na svijetu koja je pokrenuta nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora da nacionalni olimpijski odbori trebaju imati svoje televizije“, naglašava glavni urednik.
Sportska televizija je jedna od ključnih mjera za napredovanje sporta, kojom se otvara dodatna mogućnost unapređenju i razvoju hrvatskog sporta, a televizija predstavlja kotač zamašnjak razvoja i popularizacije domaćih sportaša. Osnova djelovanja je praćenje i prezentacija hrvatskoga sporta u simbiozi s hrvatskim gospodarstvom.

(Preuzeto sa http://www.hzsn.hr)

 

Ekipno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima 8x1000m 25.02.2011.

Stanje prijava. Satnica kadetkinje, kadeti. Satnica studentice, studenti.

 

Otvorenje veslačke sezone u Puli 24.02.2011.

Šesta godina održavanja Veslačkog kupa Miljenka Finderlea započinje regatom 13.03.2011., nedjelja, u Puli. Domaćin regate je Veslački klub Istra iz Pule koji se i prijašnjih godina iskazao odličnom organizacijom i izvrsnom paštašutom. Regata će se održati u luci Pula prema Raspisu VKMF u 2011.g.

Veslački savez Zagreba imenovao je Upravni odbor VKMF u sastavu Mladen Mihovilić, Berislav Vrančić, Tomislav Butorac, Drago Glomazić, Srećko Šuk i Josip Kostelić, a na sjednici UO u Rijeci imenovon je izvršni direktor VKMF, Josip Kostelić.

Raspis.

 

Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima - 6000m 19.02.2011.

Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima - 6000m rezultati.

 

Ekipno prvenstvo Zagreba za kadete na veslačkim ergometrima 18.02.2011.

Ekipno prvenstvo Zagreba za kadete na veslačkim ergometrima, 8x1000m - raspis.

 

Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima - 6000m 18.02.2011.

Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima - 6000m startna lista.

 

Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima - 6000m 15.02.2011.


VSZ organizira Otvoreno prvenstvo Zagreba na veslačkim ergometrima 6000m. 

Raspis.

 

Nikola Bralić preuzeo nagradu ZŠS-a 10.02.2011.

Zbog visinskih veslačkih priprema u Italiji, profesor Nikola Bralić nije mogao preuzeti nagradu ZŠS-a u KD Vatroslav Lisinski, kada je uz Antu Kostelića i Ivana Ivančića bio proglašen za najuspješnijeg trenera u 2010. godini te mu je zasluženu nagradu uručio Josip Kostelić prije sjednice Stručno programskog povjerenstva VSZ-a dana 10.02.2011.g.

SPP VSZ je najuspiješniji gradski tim veslačkih trenera koji su u 2010.g. na Prvenstvu RH u veslanju odnijeli 36% zlatnih medalja u odnosu na sve klubove HVS-a.

 

Proglašenje najboljih športaša Grada Zagreba 04.02.2011.

02. veljače 2011. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski Zagrebački športski savez proglasio je najbolje športaše i klubove Grada Zagreba za 2010. godinu.
Nikola Bralić proglašen je najuspješnijim trenerom u 2010. godini, uz Antu Kostelića i Ivana Ivančića.
Valent Sinković, Martin Sinković i Damir Martin dobili su godišnju nagradu Zagrebačkog športskog saveza. Njih trojica s Davidom Šainom iz Osijeka i trenerom Nikolom Bralićem u četvercu na pariće 2010. godine osvojili su:
- Svjetsko prvenstvo;
- Svjetski kup - ukupni pobjednici, uz osvojeno 1. mjesto na sve tri regate Svjetskog kupa;
- 2. mjesto na Europskom prvenstvu;
- Svjetsko prvenstvo za seniore do 23 godine.

Najbolji športaši Zagreba za 2010. godinu su atletičarka Sandra Perković i skijaš Ivica Kostelić. Najbolja ženska ekipa je kuglački klub Zagreb, a najbolja muška momčad je Rukometni klub Zagreb.

Ostali dobitnici godišnje nagrade ZŠS-a su: Perica Bukić, Tomislav Crnković, Iva Vlahek, Nenad Žugaj.
Nagradu za životno dijelo dobili su Josip Feldbauer, Fredi Kramer, Marijan Maras, Mario Milanović - Litre i Franjo Prot.

Veslački savez Zagreba dobio je priznanje ZŠS-a za izniman doprinos u osvojenim medaljama četverca na pariće u 2010. godini.

 

Rijeka (1) 03.02.2011.

Na godišnjoj skupštini VK Jadran Rijeka održanoj 28.01.2011., izabran je novi predsjednik Andrej Smilović. Dosadašnji predsjednik Ivo Zrilić postao je član Upravnog odbora kluba.

 

Rijeka (2) 03.02.2011.

Dana 28.01.2011. g. tajnik VK Jadran iz Rijeke Drago Glomazić ugostio je članove Upravnog odbora Veslačkog kupa Miljenka Finderlea, Tomislava Butorca i Josipa Kostelića u salonu kluba. Tema razgovora bila je organizacija VKMF u 2011.g. te su doneseni radni zaključci od kojih izdvajamo slijedeće:

-Nastup na ovogodišnjem kupu dozvoljava se svim veslačkim klubovima koji su zainteresirani što dokazuju uplatom članarine prije nastupa na prvoj regati VKMF u 2011.

- Termini regata održat će se prema kalendaru natjecanja.

- U pravila natjecanja će se uvrstiti novi način bodovanja, a bodovat će se najbolji rezultati sa sudjelovanja na 4 regate, dok će se dobivati bonus za one klubove koji će sudjelovati na svim regatama.

- Na 6. Regati održat će se utrke za pobjednika u pojedinoj disciplini, kako bi se dobilo 7 najbržih klupskih posada u tim disciplinama u 2011.g.
KALENDAR NATJECANJA ZA 2011. GODINU 01.02.2011.

Kalendar domačih i međunarodnih veslačkih natjecanja za 2011. godinu.

 

Sretan nam 8. rođendan 25.01.2011.

„Danas su otvorene web stranice Veslačkog saveza Zagreba. 25.01.2003.g.“

Tim riječima na današnji dan točno prije osam godina otvorene su stranice Veslačkog saveza Zagreba. Idejni začetnik i realizator dr. Damir Halužan, kormilar, veslač, student veslač, član regatnog odbora VSZ-a, član medicinske komisije VSZ-a, veslački sudac, uvrstio je stranicu www.vsz.hr na web prostor, a prema wikipediji:

World Wide Web (skraćeno WWW, W3, ili samo Web, naziv dolazi iz engleskog a može se prevesti kao 'svjetska mreža'; u engleskom riječ web ima značenje razgranate i isprepletene mreže poput paučine) je jedna od najkorištenijih usluga Interneta koja omogućava dohvaćanje hipertekstualnih dokumenata. Dokumenti mogu sadržavati tekst, slike i multimedijalne sadržaje a međusobno su povezani tzv. hiperlinkovima. Za dohvaćanje i prikaz sadržaja koriste se računalni programi koji se nazivaju web-preglednici.

Web se često pogrešno koristi kao sinonim za Internet, a zapravo predstavlja jednu uslugu kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računalne mreže.

Povijesni web logotip dizajnirao je Robert Cailliau.

Projekt kojim je počeo razvoj Weba predložili su 1990. u CERN-u engleski inženjer i znanstvenik Tim Berners-Lee i belgijski znanstvenik Robert Cailliau.

Od tada pa do danas VSZ se trudi servirati pravodobne i točne informacije bitne za praćenje veslača i veslačkih aktivnosti u Zagrebu i ostatku svijeta. Rezultati Croatia Open regate, Veslačkog kupa Miljenka Finderlea, University Race of Eights, te mnogobrojnih veslačkih natjecanja u organizaciji VSZ-a prisiljavaju današnjeg webmastera g. Zdravka Posavca na pomno praćenje veslačke svakodnevnice.

Za ovu godinu pripremamo web adresu za on-line prijave na regate u organizaciji VSZ-a, o čemu će klubovi biti uskoro obaviješteni, što će stranicu učiniti još atraktivnijom.

Citirajći dr. Damira Halužana „U budućnosti ćemo nastojati biti još bolji.“ Pokušat ćemo zadano i ispuniti.

dr. Damir Halužan

 

Kako je od momčadi ostala posada ili što već? 30.12.2010.

Autor: Vinko Knežević

Objavljeno: 28.12.2010

PIŠE VINKO KNEŽEVIĆ

Kako je od momčadi ostala posada ili što već?

Veslački krugovi brujali su o nepravdi i degradaciji njihova sporta na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta

Nekada momčad, od sada - posada! Veslački krugovi brujali su o nepravdi i degradaciji njihova sporta na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta . Povod je bio izbor momčadi godine prema kriterijima krovne udruge hrvatskog sporta. Vaterpolisti su postali laureati zbog osvojenog europskog zlata, a apsolutni favorit, prema dosadašnjim pravilima, veslački četverac na pariće kojem kolajne ispadaju iz prepunog čamca završio je kao laureat u potpuno novoj izbornoj kategoriji nazvanoj “Najsupješniji športski par, štafeta ili posada”.

Reklo bi se: i vuk sit i ovce na broju, iako se teško oteti dojmu da su veslači ispali ovce. U reakcijama većine nazočnih veslačkih olimpijaca vaterpolsko zlato kao vrijedan sportski domet ničim nije osporavano, dvojbeni su samo HOO-ovi kriteriji o tome tko je momčad, a tko - posada, štafeta, športski par ili što već? Pekinški olimpijac Mario Vekić aktualizirao je kriterij rasprostranjenosti sporta, pri čemu se veslanje i vaterpolo ne mogu mjeriti. Ali ni to ovom prilikom nije bilo presudno.

Član najslavnijeg hrvatskog osmerca, brončanog iz Sydneyja 2000., Tomislav Smoljanović, dva puta je bio dio HOO-ove momčadi godine i smatra da se ovom prilikom “išlo niz dlaku” popularnijem loptačkom sportu. Intrigira ga i HOO-ova logika po kojoj samostreličarke čine ekipu iako pucaju svaka za sebe, a veslači u četvercu nisu momčad, iako svi istodobno nastupaju u utrci.

Nadalje, Smoljanoviću je žao što najuspješnija godina jedne hrvatske veslačke posade, teško ponovljiva u budućnosti, nije “pravično” vrednovana niti u jednom od dva najrelevantnija izbora sportaša. Dva svjetska zlata (seniorsko i mlađeseniorsko), osvojen Svjetski kup i europsko srebro prevagnuli bi u korist veslačkog četverca kada bi se stavili na vagu s kolajnama iz 2010. bilo koje druge hrvatske momčadi.

Ako je četverac posada, što bi bio veslački dvojac? Po istoj logici - vjerojatno sportski par!? Ali nikako se ne može reći da dvojica veslača u čamcu nisu i posada. Za podsjetnik, i braća Skelin su bili HOO-ova momčad godine, i to kao posada dvojca bez kormilara...

Zanimljivo je da je divljevodaška kanuistička reprezentacija (3xC-1), srebrna na SP-u, svrstana u kategoriju momčadi iako trojica kanuista nastupaju svaki u svom čamcu i mjeri im se ukupno vrijeme.

Po čemu su oni momčad? Izgleda samo po tome što dolaze iz neolimpijskog sporta, i u konkurenciji za momčad godine - nisu mogli ugroziti vaterpoliste!? Evidentno je da novu HOO-ovu kategoriju treba doraditi, preciznije definirati i pokriti neupitnim kriterijima. Jer kada su i istoj kategoriji veslanje, plesanje, nanbudo i wushu - definitivno je riječ o kruškama i jabukama u istoj košari.

Copyright © Jutarnji list. Sva prava pridržana.

 

9. BOŽIĆNI MALONOGOMETNI TURNIR ZA KADETE I POČETNIKE 28.12.2010.

VK Croatia tradicionalno organizira malonogometni turnir na stadionu DŠR Staro Trnje dana 29.12.2010. s početkom u 11:00h.
Raspis

 

Pravila 24.12.2010.

Drage veslačice, veslači, djelatnici, suradnici i prijatelji

čestit i radostan Božić te sretnu i uspješnu novu 2011. godinu želi Vam

Veslački saveza Zagreba

 

Veslački savez Srbije ispred Hrvatskog veslačkog saveza 14.12.2010.

U programu solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora, a prema dostupnim informacijama Juliana Assangea nema veslača Hrvata, ali ima poznatih imena susjednih veslača spotrtaša iz Srbije, na čelu s legendarnim olimpijcem Nikolom Stojićem. Nadamo se da će u slijedećoj olimpijadi i na slijedećim Olimpijskim igrama u Riu (www.rio2016.org.br) Hrvati plesati sambu osvajajuči medalje uz pomoć fonda solidarnosti IOC (MOO).
Više o Fondu solidarnosti MOO i veslačima VSS pročitajte na odličnim web stranicama Hrvatskog olimpijskog odbora, gdje nema veslača između 10 sportaša i Veslačkog saveza Srbije gdje ima 8 veslača između 15 sportaša ...

(preuzeto sa: http://www.serbian-rowing.org.rs/?stranica=kom_clanak&naredba=prikaz&id=2361&br_stranice=&sortiranje=&id_kategorija=57&id_menu=59)

 

Stipendije MOO-a za deset hrvatskih sportaša

objavljeno 28.10.2010

ZAGREB, 28. listopada 2010. - Na prigodnoj svečanosti, danas su u Zagrebu potpisani Sporazumi o stipendiranju desetoro hrvatskih sportaša iz programa Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Dvogodišnje stipendije, u mjesečnom iznosu od 650 USD, uz stipendije HOO-a, pripomoći će u kvalifikacijskom olimpijskom ciklusu sljedećim hrvatskim sportašima: atletičarima Sandri Perković i Marinu Premeru, gimnastičaru Filipu Udeu, jedriličarima Tini Mihelić, Ivanu Kljakoviću Gašpiću, Šimi Fanteli te Igoru Mareniću, judašu Tomislavu Marjanoviću i strijelcima Snježani Pejčić i Josipu Glasnoviću.
„Puno je poznatih svjetskih sportaša, posebno onih iz nerazvijenih zemalja, na početku svojih karijera dobivalo potporu MOO-a. Meni je posebno drago da su i oni, kao i mi, prepoznali talente u našim današnjim stipendistima kojima poručujem da im samo talent neće biti dovoljan za plasman na OI u Londonu. Za to će trebati puno i naporno svakodnevno trenirati i tome neka vam uzor bude Dražen Petrović koji je nakon svakog treninga ostao još dodatno samostalno vježbati", poručio je mladim sportašima član MOO-a Antun Vrdoljak.
Glavni tajnik HOO-a Josip Čop rekao je kako se HOO trenutačno skrbi o 339 sportaša koji su korisnici jednog od razvojnih programa, te o 73 trenera u okviru Programa sufinanciranja rada trenera, dodavši kako je MOO 1995. godine dodijelio prve olimpijske stipendije hrvatskim sportašima Janici i Ivici Kosteliću, plivaču Krešimiru Čaču i kanuistu Emanuelu Horvatičeku.
Od stipendista Olimpijske solidarnosti za London 2012., Filip Ude, Šime Fantela i Igor Marenić bili su stipendisti Olimpijske solidarnosti za "Peking 2008.", a Sandra Perković i Marin Premeru bili su, uz ostale članove atletske reprezentacije, korisnici potpore koju je HOO dobio za program priprema za kontinentalne i regionalne igre - ljetni EYOF Beograd 2007.
Stipendija Olimpijske solidarnosti može služiti za pokrivanje troškova trenažnog objekta, trenera specijaliziranog za odgovarajuću športsku disciplinu, redovitu zdravstvenu i znanstvenu pomoć i kontrolu, osiguranje od nezgode i bolesti, troškove smještaja i prehrane za pripreme i natjecanja, odgovarajući džeparac, te putne troškove za sudjelovanje športaša na odgovarajućim olimpijskim kvalifikacijskim natjecanjima. (preuzeto: http://www.barkun.hr/index.php/2010102843234/Sport/Stipendije-MOO-a-za-deset-hrvatskih-sportasa.html)

Ho ho hooo!!!!

 

Priznanje Veslačkom savezu Zagreba 10.12.2010.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš dodijelio je Veslačkom savezu Zagreba posebno priznanje za dugogodišnju uspješnu suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu.


Večernji list objavio članak na web izdanju 07.12.2010. 

Ipak nas ima u novinama!

 

SVEČANA SJEDNICA VESLAČI VESLAČIMA 2010. 06.12.2010.

Tradicionalna svečana sjednica Veslačkog saveza Zagreba održana je i ove godine u hotelu Panorama 03.12.2010. Uz kratak pregled događaja i održanih regata u ovoj godini nagrađeni su najuspješniji veslači i veslačice, te pojedinci i tvrtke koji su doprinijeli razvoju veslanja u Zagrebu. Svi prisutni su imali priliku još jednom pogledati finalnu utrku Svjetskog prvenstva u kojoj je zlato osvojio hrvatski četverac na pariće (utrku možete pogledati i na internetu http://fisa.feedroom.com).
Zlatne plakete Veslačkog saveza Zagreba za sportske uspjehe u 2010. godini dobili su veslači četverca na pariće i njihovi treneri: Damir Martin, Valent Sinković, Martin Sinković, Nikola Bralić i Krešimir Petrović. Zlatnu plaketu zaslužili su sljedećim rezultatima: 1. mjesto u Svjetskom kupu ukupno, 1. mjesto na sve tri regate Svjetskog kupa (Bled, Munchen, Luzern), 1. mjesto na Svjetskom prvenstvu (Novi Zeland), 1. mjesto na Svjetskom prvenstvu za seniore do 23 godine (Bjelorusija), 2. mjesto na Europskom prvenstvu (Portugal).

Srebrne plakete Veslačkog saveza Zagreba za sportske uspjehe u 2010. godini dobili su: članovi posade osmerca Vanja Bušić, Marijan Filipović, Dražen Čulin, Filip Čeh, Ivan Rom, Lenko Dragojević, Marco Franjul, Stjepan Matić, Toni Urlić i trener Josip Kostelić za osvojeno 1. mjesto na Europskom sveučilišnom prvenstvu (Nizozemska); te članovi posade četverca s kormilarom Tomislav Rubinjoni i Niko Doklestić za osvojeno 6. mjesto na Svjetskom prvenstvu za seniore do 23 godine (Bjelorusija).

Nagradu za životno djelo dobio je gospodin Zlatko Stančić.

Godišnju nagradu Veslačkog saveza Zagreba dobili su: gospodin Slavko Mezdjić (Zbor veslačkih sudaca Hrvatske), gospodin Darko Mikšić (HAVK Mladost), gospodin Vladimir Križek (HAVK Mladost), gospodin Mladen Andrijašević (Zagrebački holding podružnica Upravljanje športskim objektima), Damir Hađina (direktor Microline d.o.o.), gospodin Nikola Bralić (HAVK Mladost).

Priznanje Veslačkog saveza Zagreba dobili su: državni prvaci i sudionici državne vrste Mario Vekić, Hrvoje Jurina, Boris Gardijan, Matej Čeh, Krešimir Kavčić, Luka Radonić, Matej Herega, Tomislav Holi, Vedran Radonić, Helena Pavković, Filip Lukina, Vedran Vedriš, Filip Lončarić, Karlo Sambolec, Gabrijel Tomić, Lovro Anzulović, Jakov Šuk, Jakov Tkalčić, Josip Bobinac, Leo Levec, Dorotea Bijelić, Lucija Rubinjoni, Sara Vučemilović Grgić, Žana Krakić, Barbara Bilić, Sven Mujadžić, Filip Kernc, Alen Agatić, Ivan Šitum, Mićo Mikulić, Luka Dragojević; treneri Darko Mikšić, Krešimir Čuljak, Ante Dragović, Aleksandar Vukojičić, Marko Dragičević; zaslužni pojedinci Zlatko Buzina, Milivoj Singer, Zdravko Posavec.
IZBOR NAJBOLJE POSADE I TRENERA 2010. GODINE
03.12.2010.


Nominirajte preko interneta posadu i trenera za FISA-in izbor najboljih u 2010. godini. To možete učiniti na web stranici http://www.worldrowing.com/index.php?pageid=229 do 10.12.2010. Najbolje će odabrati FISA i dodijeliti im nagrade 22.01.2011. u Velikoj Britaniji.

nike dunk high black leather chair for sale | adidas

Facebook